Zwijmelen

MARJA

Ondanks dat ik eigenlijk vind dat je musicals niet met elkaar mag/moet/kan vergelijken is de musical Elisabeth al sinds het allereerste begin mijn nummer 1. Deze musical ging in 1999 in Nederland draaien, Bastiaan werd in diezelfde tijd 9 jaar. Al vanaf zijn geboorte heeft hij ‘moeite’ met spreken. Op school gaf ik dat ook altijd aan maar men vond mij een overbezorgde moeder, het zou wel goed komen, zei men. Ik probeerde hem thuis zoveel mogelijk op de juiste wijze te laten spreken, dat lukte maar deels. Uiteindelijk heeft logopedie op school wel iets verbetering gebracht maar het is nooit helemaal goed geworden. Op een gegeven moment zaten we in de auto op weg ergens naar toe en de cd draaide mee, ik ken de hele musical van voor naar achteren en terug maar was totaal verrast en uiterst verbaasd toen ik ineens mijn zoon in supernetjes en duidelijk verstaanbaar Nederlands dit lied woord voor woord meezong. Er aan terugdenkende voel ik weer die verbazing van toen. De logopediste zei toen dat spraakproblemen vaak met zangles te verhelpen waren….mijn zoon op zangles, tja had gekund als ik mijn kinderen onder dwang iets had willen laten doen maar zo’n moeder was/ben ik niet en zangles/muziekles of eigenlijk alles wat met buiten-huis-activiteiten te maken had was iets dat mijn zoon verafschuwde. Dat ‘feestje’ gingen we dus niet vieren. Inmiddels is Bastiaan 22 en nog steeds is hij niet iemand die duidelijk spreekt. Sinds enige tijd is hij, op eigen initiatief overigens, (waarmee ik erg blij ben omdat het betekent dat hij zelf beseft dat het niet is zoals het zou moeten) weer bij een logopediste in behandeling. Ondanks zijn toch wel ‘luie’ instelling doet hij de opgedragen oefeningen heel nauwgezet. Heb goede hoop dat het toch nog helemaal goed komt wat zijn spraak betreft. Vandaag dus een nummer uit de musical Elisabeth, de scene van een gesprek tussen de jonge Rudolph met zijn ‘vriend’ De Dood.

Over Melody

❤️-elijk Welkom én voel je vrij om je ❤️ te luchten. (mag ook in: mel62ko@gmail.com)
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

30 reacties

 1. Mooi verhaal Melody.
  Stond er verbaasd van het spontane zingen en dan woordelijk wel goed.

 2. Wat een mooi verhaal en dan dat lieve stemmetje op de achtergrond terwijl ik mijn reactie schrijf!!
  Liefs Elisabeth

 3. Een mooi verhaal. Ik hoop dat het steeds beter gaat met het spreken van zoon. Ik ken de musical niet, maar dit is een mooi, bijpassend nummer. Hoewel: Waarom laat jij mij alleen? Ik hoop niet dat dat van toepassing is.

 4. Prachtig geschreven…
  Dikke knuffel voor jullie!

  X Wilma.

 5. Wat een mooi verhaal. Heel bijzonder.

 6. Wat een bijzonder en mooi verhaal bij een prachtig nummer. Ik ken de musical niet. Wel bij naam, maar nooit gezien.

  Wat goed van je zoon dat hij zelf nu iets doet. En respect voor jullie houding ten opzichte van jullie zoon.

  Liefs en een knuffel, Frederique

  • ♫ Mel☺dy ♫

   Dank je wel lieve Frederique.

   Eh ja… beiden komende uit een gezin waarin veel dwang was vonden wij dat wij onze kinderen dat niet (of althans zo weinig mogelijk) moesten aandoen… kinderen moeten kinderen kunnen zijn, ze ‘moeten’ al zo vroeg ‘volwassen’ zijn.

   { knuffel } en liefs terug

 7. Wat een mooi lied Melody!
  Ken je de zangeres Sanne Hans (miss montreal) die stottert heel erg, behalve als ze zingt!
  Heel bijzonder!
  Goed dat je je zoon niet dwingt, dat werkt toch niet.

  Gr. Petr@

  • ♫ Mel☺dy ♫

   Ja he?!

   Ja die ken ik, er zijn er meer zoals zij en van sommigen is hun talent ook juist daardoor ontdekt.

   Nee met dwang bereik je alleen maar het tegenovergestelde ongewenste effect.

 8. Lief nummer, wel triest. Ik kende het helemaal niet. Ook de musical kende ik niet.

  • ♫ Mel☺dy ♫

   Ja inderdaad, allebei herken ik er ook wel in. Hoe ontroerend De Dood kan zijn he?

   Ik hoop al jaren op een herhaling…. vele musicals zijn al meermalen aan de orde geweest, deze helaas nog niet.

 9. Een persoonlijk verhaal waar de emoties van afdruipen. Zwijmelen dus. Het nummer ken ik niet en de musical ook niet. Grtz Mara

 10. Nou je zoon ontvangt in ieder geval veel begrip en inderdaad logopedie kan soms goed helpen.Ik ken het lied niet maar je verhaal erbij maakt het ontroerend.

 11. Mooi vind ik dat…dwingen helpt geen bal. Dat heb ik hier wel ervaren met Mies. Heel veel van die dingen zijn vanzelf al goedgekomen en voor die andere dingen is de tijd nog niet rijp. Daarom begrijp ik jullie instelling ook helemaal. Ineens valt het kwartje en dan gaan ze alsnog aan de slag. Ik hoop dat het veel vruchten mag afwerpen 😀

 12. Mooi moment moet dat geweest zijn in de auto. bij deze muziek ,dan wil je wel zwijmelen ja 😉
  Fijn dat hij er nu zélf het nut van in ziet want dán werkt het zoveel beter dan wanneer iets opgedrongen wordt. mensen die stotteren kunnen trouwens óók stotterloos zingen ,raar maar waar !

  • ♫ Mel☺dy ♫

   Ja dat was het ook…. en meer!

   Ja daar ben ik ook blij mee hoor.

   Ja dat heb ik vaker gehoord, heb zelf ook meermalen logopedie moeten volgen nadat bij een infectie en operatie mijn stem weg was…. mijn logopediste zei toen dat het feit dat ik zangles had mijn genezing bevorderde… maar hoe het precies werkt allemaal weet ik niet.

 13. Mooi verhaal. De musical Elisabeth heb ik niet gezien, gewoon ook omdat ie me niet trok. De muziek eruit is wel erg mooi.

  • ♫ Mel☺dy ♫

   Dank je wel.

   Aha ja dat kan, smaken verschillen en gelukkig mag dat.

   De muziek is inderdaad prachtig, die had jij zeker kunnen waarderen omdat het zo goed in elkaar zit en meesterlijk gedirigeerd werd door Maurice Luttikhuis, mijns inziens Nederlands beste dirigent!

 14. Het is voor het eerst dat ik dit nummer hoor. Sowieso ken ik de musical Elisabeth niet, laat staan dat het over Sissi gaat. Ik heb me als kind vaak vergaapt aan haar schoonheid (ook al was ik een jongens-meisje) maar daar ben ik nu in een klap van genezen!
  Gevoelig nummer. Jij hebt echter je zoon nooit in de steek gelaten. Sterker nog: je hebt achter hem gestaan, en zo hoort het ook. Daar hebben kinderen recht op! Dapper van hem om alsnog de “strijd” aan te gaan. Vast de genen van zijn moeder 🙂
  Liefs Kakel

  • ♫ Mel☺dy ♫

   Zo zie je maar, nooit te jong om te leren 😉

   Nee, ik zal mijn kinderen nooit in de steek laten, integendeel zelfs. Iedereen mag mij om al mijn acties veroordelen of niet, dat boeit me niet maar mijn kinderen, daar ga ik voor door het vuur.

   -x-♥

 15. Nou, ik ben weer helemaal bij Melody. En ik wens je zoon succes met de spraaklessen. 🙂

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.