Van jou is heel mijn hart

Trees‘ Zwijmelen op Zaterdag ~ sinds 11-11-2017 ~  ~ voorheen bij Marja (sinds 17-11-2012) ~ 15 juni 2019 ~

 

Het onderwerp “Liefde” is één van de mooiste onderwerpen, zo niet het mooiste, dan wel het meest vaak gebruikte onderwerp dat je maar kunt bedenken. Eén van die werelden waarin het uit en te na, uit een onuitputtelijke bron, uitgewerkt wordt is wel de muziek. In welk genre je ook graag muziek beluistert, ze bevatten allemaal wel composities over dit thema. Ook ik kies vaak voor dit thema in allerlei opzichten want ik ben verliefd op dat gevoel van houden van, sak mar segguh glimlach. Ook mijn brein gaat altijd aan de haal met dit thema en al ben ik niet zo creatief aangelegd, als het om de Liefde gaat is ook mijn brein bodemloos.

Muziek dus vandaag want het is immers Zwijmelen op Zaterdag?! ( vind het overigens wel heel erg jammer dat er zovelen zijn afgehaakt nadat Marja het stokje overgaf aan Trees maar oké, dat even terzijde). Vandaag zit ik in de klassieke hoek maar dan de lichtere kant. Alhoewel ook in de zwaardere kant bijna alles over de Liefde gaat ligt operette natuurlijk bij velen ‘prettiger in het gehoor’. Eén van mijn lievelingsnummers, mijn hart maakt altijd een sprongetje zodra ik de 1e akkoorden al hoor, is wel het nummer dat ik hieronder plaats. Het is in talloze versies te vinden, uitgevoerd door de ‘groten’ der aarde in tal van genres maar het werd geschreven door Franz Lehar.  Deze Oostenrijkse componist die leefde van 30 april 1870 tot 24 oktober 1948, componeerde deze aria voor de 2e akte van de operette “Land des Lächelns” in 1929 en gaat over de ongelukkige liefde van een Chinese Prins.

Omdat zang als deze vaak niet goed verstaan kan worden, zeker niet als je er niet zo vaak naar luistert noch er bekend mee bent, en omdat het niet in het Nederlands gezongen wordt, zet ik hieronder de tekst met een vertaling (zo letterlijk mogelijk) neer. Ik hoop dan dat de tekst bij je binnenkomt zoals het hoort en wat je misschien in het beluisteren niet helemaal mee krijgt.

 

 

Dein ist mein ganzes Herz!
Wo du nicht bist, kann ich nicht sein.
So, wie die Blume welkt,
wenn sie nicht küsst der Sonnenschein!Dein ist mein schönstes Lied,
weil es allein aus der Liebe erblüht.
Sag mir noch einmal,
mein einzig Lieb,
oh sag noch einmal mir:
Ich hab’ dich lieb!

Wohin ich immer gehe,
ich fühle deine Nähe.
Ich möchte deinen Atem trinken
und betend dir zu Füßen sinken,
dir, dir allein!

Wie wunderbar ist dein leuchtendes Haar!
Traumschön und sehnsuchtsbang ist
dein strahlender Blick.
Hör ich der Stimme Klang,
ist es so wie Musik.

Dein ist mein ganzes Herz…

Van jou is heel mijn hart!
Waar jij niet bent, kan ik niet zijn.
Zoals de bloem verwelkt,
als zij niet kust, de zonneschijn.Van jou is mijn mooiste lied
omdat het alleen uit de liefde opbloeit
Zeg mij nog eenmaal
mijn enig lief
oh zeg mij nog eenmaal
Ik heb je lief!

Waarheen ik ook ooit ga
ik voel je nabijheid
Ik wil de adem drinken
en je aanbiddend ter voeten zinken
jou, jou alleen!

Hoe prachtig is je helder haar
Wonderschoon en heimwee-angstig is
jouw stralende blik
Hoor ik de klant van de stem
is het als muziek is.

Van jou is heel mijn hart…

 

Mocht je dit lied liever beluisteren van één enkele man, dan kan dat hieronder want dan hoor je mijn favoriete tenor, Rudolf Schock (1915-1986). Die ik in mijn jonge jaren meerdere malen mocht zien optreden en waarvan ik écht altijd kippenvel kreeg, nog steeds.

16 thoughts on “Van jou is heel mijn hart

  1. Absoluut, jij niet alleen 😉

   Nee hoor, is niet tegenstrijdig, het gaat ook om wat er via je ogen binnenkomt, zeker bij mensen die op hun gevoel varen

  1. BIj mij iets minder dan opera maar toch wel ‘mijn ding’…..misschien extra omdat ik het ‘vroeger’ zelf ook zong tot dat een operatie met een foutje het verhaaltje uit blies

   Haha ja gelukkig wel he… absoluut mee eens dus

 1. Niet mijn ding dat Duits helaas. Heel soms wel.. hoe dat komt weet ik ook niet.
  Valt best mee hoor wat dat afhaken betreft. In het begin plaatsten een aantal mensen vaak meerdere nummers en dan gaat het hard als je de aantallen gaat optellen. En ja momenteel zijn er een aantal mensen die niet meer elke week meedoen of die andere prioriteiten stellen en dat mag ook. Komt best goed!

    1. 1 nieuwe heb je al … dus ja wie weet ….

     Ik ben bang dat je gelijk hebt… met Corry gaat het zeker niet goed… hoe het met Ria gaat, weet ik helaas niet.

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.