Zwijmelen op Zaterdag

 Marja‘s Zwijmelen op Zaterdag

 

~ 217

 

Gestart op 17 november 2012

In een reactie op een blogpost van gisteren kwam Peter  met een ‘verzoeknummer’ dat ik gelijk van ♥-e kon toestemmen en de melodie zit sinds zijn reactie nog steeds in mijn hoofd. Ik heb het  ‘vroeger’ zo vaak gezongen…. 4-stemmig in een koor, een modernere, populairdere, beter in het gehoor liggende, wellicht ook, versie maar heb toch altijd het allerliefst de 2-stemmige versie gezongen en dan de meest originele versie van Schubert want de ‘populaire’ versie wordt ervaren als een soort van volkslied terwijl het dat echt niet is en ook zeker niet met die bedoeling geschreven en gecomponeerd, integendeel zelfs. Die 2-stemmige versie zong ik dan of met een Tenor, een Bariton of met een Sopraan. Zong ik met die Tenor dan nam ik de Sopraan-partij voor mijn rekening, zong ik met 1 van de 2 andere stemmen dan nam ik de Tenorpartij voor mijn rekening. Ik herinner me nog dat ik toen vaak heel erg blij was met mijn geheugen voor muziek en partituren want ik had na het instuderen de muziek niet meer nodig om de muziek zingend te kunnen verwoorden. Meestal was zelfs 1 of in uitzonderlijke gevallen 2, studeersessie genoeg om het in mijn hoofd vast te zetten.

Dat je dus uit de meest onverwachte hoeken inspiratie kan krijgen voor de invulling van Marja’s Zwijmelen blijkt maar eens weer te meer. Dank je wel Peter!!

Er zijn gelukkig wel veel versies te vinden die de originele benaderen…. daarbij mijn smaak volgend, zoals ik hierboven al beschreef, kom ik uit bij 2 mannen die ik al vanaf mijn jongste jeugd ‘ken’ en waarvan ik altijd met kippenvel genoot, nog steeds geniet, ook al leven ze dan geen van beiden al vele jaren niet meer. Dank je wel internet en geluidsdragers! Dank je wel natuurlijk ook voor het feit dat ik horen kan!!!

Over Melody

❤️-elijk Welkom én voel je vrij om je ❤️ te luchten. (mag ook in: mel62ko@gmail.com)
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

22 reacties

 1. Prachtige stemmen. Wat knap dat jij dit ook zong. Leuk om die bijgeluiden van de plaat te horen. Helemaal terug in de tijd.

  • Ja nou en of! Ja klopt, heeft wel iets nostalgisch maakt het extra mooi.

   of het knap was… weet ik niet hoor 😉 Ik vond het geweldig om de meer uitdagende muziek op te pakken en 1 van onze dirigenten had daar een voorliefde voor dus dat kwam goed uit 😉

 2. Mooie uitvoering, ik neem aan dat er nog veel meer zijn!
  Fijne zaterdag! XXX

 3. Sloot ik gisteravond met Schubert af, zo begon ik vandaag met deze uitvoering.

  De cd van Herman van Veen maar eens uit het doosje halen. Weer heel anders, maar ook mooi.

  • 😉 Zoiets vermoedde ik al een beetje toen ik je bericht van gisteren zag

   Inderdaad heel andere koek, weer niet zo voor mij maar gelukkig mogen smaken verschillen.

 4. Je inleiding lezend, dacht ik al aan die lindeboom. Prachtige zangers. Het leuke is, dat ons koor dit in een Nederlandse vertaling en bewerking van onze dirigente. Heerlijk om te zingen.

  • 😉 Dat is het zeker en in tegenstellingen tot veel andere koorbewerkingen is hier de sopraanpartij bij dit stuk heel uitdagend vooral als je je het gevoel uit het achtergrondverhaal erbij probeert voor de geest te halen.

 5. Oh heel mooi. Geweldig om deze stemmen weer te horen.
  Liefs

 6. Heerlijk als je zo kan genieten van zingen. Dat spat wel van je blog af en dat alleen is al fijn om te lezen.

 7. Lijkt me fantastisch als je dit kunt zingen. Ik kende dit niet echt goed. Heb er ondanks dat van genoten.

  • Dat is het ook…. zeker als je het met mensen zingt die, net als jij, weten wat de achtergronden zijn en proberen het bijbehorende gevoel erbij naar boven te halen en toe te passen.

   Dat vind ik fijn te lezen!

 8. Ja prachtige stemmen en toch wel bijzonder dat jij zoveel “stemsoorten”in huis had. Dat moet héél handig geweest zijn voor de dirigent!

  • Ja toch!!

   Haha ja …. onze 1e dirigent ‘ontdekte’ het wel maar vond het niet nodig dat te gebruiken omdat ons koor in die tijd uit zo’n 60 leden bestond en elk van de 4 stemmen dus ruim voorzien was…. Enkele jaren later trad de vergrijzing rap in, nieuwelingen kwamen er niet, en de ouderen vielen meer en meer weg. De 2e dirigent maakte handig gebruik van mijn stem en zette me bij uitvoeringen daarin waar hij dat het handigst vond. De 3e dirigent vond het wel heel bijzonder maar wilde er geen gebruik van maken omdat hij het ongepast vond… mijn zanglerares weigerde op zeker moment mij verder zangles te geven als ik me bezig bleef houden met het zingen van andere stempartijen dan mijn eigen… hij sloot zich daar dus bij aan want het was ‘stemtechnisch’ gezien ongezond. Niet dat mij dat boeide, het ging mij om het gebruik van alles in mijn lijf dat het zingen kon verbeteren en het plezier erin dus vergroten… Met de middelste dirigent kon ik dus ook het allerbeste opschieten en met/van hem heb ik dus veel geleerd, gave tijd hoor!!

 9. Kon jij dit zingen? Meid, wat een verborgen talent. Ik ben blij dat dat nu toch even belicht wordt. Dit verdiend!
  Inspiratie ligt op straat, maar in dit geval werd het je opgediend. Wat leuk dat je er op in gegaan bent.
  Fijne zondag en lieve groet ♥

  • 😉 Ja toen had ik 3 partijen in mijn hoofd. De tekst zit er nu nog, de exacte noten per stem niet meer maar zodra ik de muziek onder ogen zou krijgen zou het na wat oefening wel weer lukken al zou het dan lang zo mooi niet meer klinken als toen na die operatie met minder goed gevoel in febr. 2008.

   Haha ja dat klopt…. Dat kon ik onmogelijk niet doen toch?

   dank je wel schat jullie ook, dikke kusssssss

 10. Nu snap ik nóg beter hoe ontzettend je dit alles moet missen… Helemaal als ik zie hoeveel plezier Roos in het koor heeft. Ze gaat zingend de deur uit en komt fluitend terug (-:
  Dikke kussssss

  • 🙃
   Soms nog wel maar gelukkig is het me gelukt dat te accepteren… is volgende maand ook al weer 9 jaar geleden.
   Het zingen en dansen en musiceren is dan wel heel belangrijk geweest maar nu dat niet meer kan … richt ik me op iets anders dat ik wel nog kan en dat lukt gelukkig meestal wel goed.

 11. Zingen in een koor was mijn moeders lust en leven, dat heeft haar overeind gehouden, denk ik, tussen alle onvervulde verwachtingen.
  Tot een paar maanden voor haar dood hield ze dat vol. Ze was alt.
  Zij zou waarschijnlijk ook genoten hebben van deze heren.
  In die context heb ik een stuk ervan beluisterd…

  • Nadat het dansen wegviel werd het zingen en musiceren nog belangrijker… toen ook het musiceren wegviel had ik alleen nog het zingen.. het heeft mij ook door veel heen getrokken ..doet het nog al zing ik dan nu niet meer in het openbaar..dat wil ik niemand meer aandoen 😉

   .. dus ik snap wel wat je bedoelt en kan me (denk ik) ook wel een beetje de passie van jouw moeder voorstellen…

   Ik snap dan ook wel dat je “maar” een deel beluisterd hebt.

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.