Zwijmelen op Zaterdag – 284

Trees‘ Zwijmelen op Zaterdag
(sinds 11-11-2017)
284: Gestart bij Marja op 17 november 2012

Donderdagavond zat ik in Theater Orpheus bij de musical Anatevka met in de hoofdrol Thomas Acda.
Deze musical staat al jaren in mijn top 3 en ik was dus ook heel benieuwd naar deze nieuwe versie, alhoewel de hoofdproducenten dezelfden waren, vermoedde ik toch een heel andere musical te zien te krijgen dan ik tot dusver had gezien.

In de allereerste versie, 1966, vervulde Lex Goudsmit (1913-1999) de hoofdrol. Hij herhaalde het in 1976. Die versies zag ik  uiteraard niet in een theater maar jaren terug wel op tv.

In de 3e en 4e versie, 1998 en 2008, nam Henk Poort (1956) die rol over. De 4e versie kende enkele andere tegen-/mede-spelers en de teksten waren hier en daar wat gewijzigd, de verschillen waren tekstueel gezien althans minimaal.

Vorig jaar oktober ging deze musical wederom in premiere, in de hoofdrol deze keer Thomas Acda. Ik wilde acuut kaarten boeken want ik wilde deze versie natuurlijk maar wat graag ervaren. Ook Niels en Anita waren gelijk weer enthousiast en dus zochten we een geschikte datum en boekten de kaarten. Eergisterenavond dus in Apeldoorn.

Tja…wat vond ik ervan? Ondanks de vele lovende recensies ben ik er niet kapot van. Ik ga dus geen 2e keer een kleine 70 euro neerleggen maar zou je me dat vragen voor de versie met Henk Poort zou ik geen seconde twijfelen, zelfs niet als ik het dubbele ervoor neer zou moeten leggen.
Oke.. ik ben fan van Henk Poort, was dat nooit van Thomas Acda en ben ik donderdagavond ook niet geworden.  Ik ken deze musical woord voor woord, van voor naar achteren en weer terug. De teksten die men in deze versie gebruikt zijn inhoudelijk wel gelijk omdat de verhaallijn gevolgd moet worden uiteraard maar het raakte me voor het merendeel niet. Her en der zelfs zinnen die niet lekker liepen, ik ben geen Neerlandicus noch een kenner maar ja ik laat me wel leiden door mijn hart en mijn gevoel ging een aantal keren in de schrik-wegduw-stand. Het is natuurlijk bovenal eenn kwestie van smaak en die wordt bij mij bepaalt door hoe mijn hart erop reageert.
Het kleine orkest, 6 man sterk, of beter gezegd 4 man en 2 vrouw sterk, kwam goed uit de verf overigens! Ook vond ik het erg jammer dat een andere grote musicalnaam in deze musical niet presteerde zoals ik van haar gewend ben, ze heeft een zeer omvangrijke cv en ik ken haar dan ook van veel van die titels in die cv. De enige in de cast die mij echt zeer aangenaam verrastte en tot op het bot wist te raken was de 3e dochter, Chava, gespeeld door Sarah Janneh, zelfs nu ik dit schrijf krijg ik weer kippenvel. Zij maakte dezelfde indruk als  die Smadar Monsinos in die rol op mij achterliet in 1998.

Maar goed… zo terugkijkend op mijn herinnerinen van talrijke keren deze musical ervaren te hebben ben ik nu achteraf extra blij dat ik de muziek op cd heb van mijn favoversie.

Over Melody

❤️-elijk Welkom én voel je vrij om je ❤️ te luchten. (mag ook in: mel62ko@gmail.com)
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

20 reacties

 1. ik vind de 1ste het mooist
  en ik wed voor minder dan toen nog de 70 gulden 🙂
  wens je een zwijmel weekend

  • Dat snap ik wel…. geen idee, ik denk wel dat je gelijk hebt…

   Dank je wel, wordt een ‘zoveel-mogelijk-lijf-rust-gunnen’-weekend

   jij ook een fij nweeked

 2. Jammer dat het zo is tegengevallen. Ik vind de versie van Henk Poort de mooiste.

  • Ja inderdaad….

   Ik ook hoor al zal dat ook mede bepaald worden in mijn geval doordat ik hem meermalen recht voor me had omdat ik altijd op rij 1 zit…. en dat met Lex Goudsmit niet heb meegemaakt.

 3. k vind de versie van Lex Goudsmit echt de leukste en de bekendste natuurlijk .Wat een markante stem had die man toch .Jammer dat het deze keer wat tegenviel .Voor mij zou dit allemaal veel te druk zijn daarom ga ik ook nooit naar de bioscoop of theater .

  Fijn weekend ,Elisabeth

  • Dat is toch prima… ja klopt.

   Ach ja zulke dingen gebeuren nou eenmaal…. gelukkig niet echt vaak voorgekomen tot dusver omdat ik meestal geen verwachtingen heb

   Dat snap ik wel… gelukkig kon ik dit altijd wel vrij goed mits ik maar de juiste personen bij me heb

   dank je wel, jij ook.

 4. De enige echte is natuurlijk Lex Goudsmit. Daar haalt Henk Poort het toch niet bij maar zoals je zegt, dat is een kwestie van smaak. Het is ook vrijwel het enige liedje uit een musical die ooit in de top terecht kwam dat zegt wel iets.

  • Ergens denk ik dat je wel gelijk hebt maar juist omdat ik hem nooit live voor me zag is Henk dan mijn nr 1 want die zag ik ontelbare keren op enkele meters voor me 😉

   Veel musicalmuziek komt niet in de top… voor mij zegt dat niets. Er is veel muziek wel in de top gekomen waarbij ik denk dat het niet daar hoort… ook kwestie van smaak en geld, wie het maar kan ‘afkopen’.

 5. Allemaal kanjers, allemaal op hun eigen manier! Mooie zwijmels vandaag!
  XXX

 6. Jammer dat het tegenviel. Denk dat het ook te maken heeft met duidelijker dictie. Goudsmit en Poort hebben dat, Thomas Acda mummelt meer (vind ik dan haha).
  Wel mooi dat je ook positieve dingen benoemt.

  • Ja klopt… inderdaad, dat was 1 vd dingen die mij ook stoorde…
   Die waren er ook ruim gelukkig maar niet genoeg om mij te verleiden het nog een keer te willen gaan zien.

 7. Ik vond de eerste ook het mooist.
  Die van Thjomas lijkt op een vrije interpretatie en daar heb ik vaker moeite mee.
  Jammer eigenlijk dat het dan tegenvalt. Ga je een beetje met een kater naar huis vind ik altijd.

  • De interpretatie speelt inderdaad een grote rol…. maar ook de rol van degene die de teksten schreef, weliswaar een gerenommeerd mens met vele prijzen inmiddels, maar helaas niet mijn smaak. Ja klopt… maar ja anderzijds horen die er wel bij..

 8. Tja, je weet inmiddels wel dat musicals niet zo bij mijn belevingswereld horen. De enige versie van dit lied die ik me kan herinneren ooit eerder gehoord te hebben, was van Lex Goudsmit, op de radio tijdens het werk.
  Als ik deze drie video’s nu zo vergelijk, vind ik die van Thomas Acda het prettigst om naar te kijken, omdat die het minst bombastisch op me over komt.

  • 😉 Dat weet ik inderdaad inmiddels 😉

   Ik heb de 3 even teruggekeken … je hebt daar wel een punt al kan ik wel zeggen dat de versies met Henk Poort en Thomas Acda verre van bombastisch zijn… ik neem aan dat die met Lex Goudsmit dat ook niet was want het is een extreem sober maar juist daardoor aangrijpend verhaal….

 9. frederiqueswereld1

  Ik heb de musical nooit gezien. Dus ik kan er niet over oordelen. Maar jij bent een echte kenner.
  Jammer dat hij tegenviel. Ik hoop dat je toch een fijne avond hebt gehad.

  Liefs Joanne

 10. frederiqueswereld1

  Maar Henk Poort is wel erg goed!!

  Liefs Joanne

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.