Zorgenkindje

Mijn maandagmeneer is voor een tijdje weer even mijn ‘elke-dag-meneer’… Vorige week maandag was er niets aan de hand en genoot hij volop van ons uitje naar Artis, waar Daphne en ik hem mee naar toe  hadden genomen. Hij was er 80+ jaren niet geweest en wilde zo graag eens zien hoe het er nu uit ziet.  Wat hadden we een pret, mede veroorzaakt door de klapband van de rolstoel waarin ik  hem met enige dwang geplaatst had omdat ik niet langer kan/wil aanzien hoe hij zichzelf afbeult achter een rollator.

Met zijn nog enig levende zoon die elke vrije seconde op Ameland bij zijn lief is komen al een aantal jaren veel taken voor mijn rekening. Begrijp me niet verkeerd, die taken zijn me niet opgelegd maar heb ik heel bewust op me genomen want ik woon nou eenmaal ‘om de hoek’ en kan er veel sneller zijn dan zoon. Daarbij zijn we dol op elkaar dus doe ik het ook met alle liefde die in mij is, mede gevoed door de liefde, en mijn belofte op haar sterfbed, voor zijn vrouw die in 2011 overleed, mij achterlatend met de woorden: “Je laat Klaas niet in de steek hè als ik er zo meteen niet meer ben?”.

Afgelopen vrijdag werd hij niet goed, bleef maar overgeven en meer. Het liep er aan alle kanten sneller uit dan dat ik er iets in kon krijgen.  Zoon en lief losten mij af en ik hen, zodat mijn maandagmeneer niet al te veel alleen zou zijn. Nou wil het geval dat zoon en lief as woensdag op het vliegtuig stappen naar Canada waar 1 van de kleinzoons woont. Na het bezoek aan zoon gaan zij dan nog een paar weken met een camper door Canada trekken.
We hadden het de afgelopen dagen natuurlijk veelvuldig over die reis… en zo ook vanochtend, waarop ik voorstelde de huisarts toch maar even te laten komen zodat zij met een iets geruster gevoel toch op vakantie zouden kunnen. Zo gezegd zo gedaan en nog geen half uur na ons telefoontje kwam de inval-huisarts binnenvallen, de eigen huisarts ging per vandaag op vakantie en zij nam zijn praktijk waar. Ze vertelde al dat ze gelijk was gekomen omdat hij ‘nooit’ wat had gehad dus als er dan gebeld werd moest het wel dringend zijn. (Zeer attent van zo’n huisartsenpraktijk!!)  Ze onderzocht hem uitgebreid en kon zoon met lief, en mij, relatief geruststellen. Het heeft er alle schijn van dat hij een virus heeft opgelopen die ontaardde in een soort van griep-aanval. Ze drukte hem, mij vooral, op het hart vooral gelijk weer te bellen als er iets veranderde en natuurlijk helemaal als er iets verslechterde.

Zoon en lief vertrokken weer nadat wij onderling nog enkele afspraken maakten en gaan zich nu voorbereiden op hun vlucht van as. woensdag. Gelukkig heb ik hun volste vertrouwen en weten ze ‘Pa’ voor de komende weken in goede handen achtergelaten.  Eind september hoopt de oude baas 92 te worden, dat hopen we natuurlijk allemaal en met zijn ijzeren gestel hoeft het je ook niet te verbazen dat hij rondom die dag weer ergens het stralend middelpunt van een groot feest is maar aan de andere kant beseffen we natuurlijk ook  dat hij op zijn hoge leeftijd wel degelijk een mens van de dag is en er zo maar iets kan gebeuren waarop het in een flits van een seconde ineens heel anders kan zijn. Uiteraard duwen we het laatste naar de achtergrond van onze gedachten en hopen we hem nog heel lang in ons midden te mogen hebben!!

35 hartenluchtjes op “Zorgenkindje

  1. 😉 Dank je wel… maar dat valt wel mee hoor, hij verdient het gewoon en dan is het makkelijk toch.
   Net weer ff bij hem geweest, hij ligt in bed…hopelijk knapt hij snel op.

    1. 😉 Doar hest geliek in…. ‘t schient meer minsen te verboazen mor ik vin gewoon da’k t mout doun, aans zolk roezie kriegn mit mien gewoitn.

  1. Je ziet hem bijna niet…. kijk maar ff hier…dan zie je hem veel beter : https://melodyk.nl/wat-een-feest-18-sept/

   Ja en nee, ik was een paar uur terug weer bij hem, lag hij alweer in bed, heb m net gebeld, ligt nog in bed, voelt zich niet zo erg lekker. Hopelijk maakt hij een goede nacht en tref ik hem morgenochtend beter dan vandaag, aan.

   valt wel mee hoor…. hij verdient het gewoon. Hij is een uniek mens, zoals er zeer weinig zijn…. en waarvan ik het geluk heb er een paar te kennen, jij bent er ook eentje van.

   knuffelllllllllllll -x-♥

    1. Ja zeker weten, maar vooral van binnen. Ondanks zijn hoge leeftijd weet hij heel goed in welke tijd we leven en wat er aan mogelijkheden is gekomen sinds hij werd geboren..

     😉 -x-♥-x-♥-x-♥

  1. 😉 Dank je wel lieve Bea… ik voel het zelf niet als iets bijzonders hoor. Ik ben ruim 40 jaar geleden (ja ik was toen pas 12 maar toch) al in dit werk gerold en zag toen al veel eenzaamheid onder de ‘oude’ medemens. Ben toen al begonnen daar ‘nood’ te lenigen waar ik kon en dat heeft mij altijd veel voldoening gegeven.

   Inmiddels is die eenzaamheid natuurlijk vele malen groter met de veranderingen in de zorg de laatste decennia… dus ja ik hoop ook later iemand te hebben die zich om mij bekommert mocht ik in zo’n situatie belanden.

 1. Je bent een lieverd! Hij boft maar met jou. Zo lief en zorgzaam. Mensen van die leeftijd zijn zo breekbaar. Als ze dan iets krijgen merk je pas op hoe broos ze zijn. Ik heb dat ook met G. In september wordt hij 90 jaar.

  Jij maakt de wereld een stukje mooier.

  Liefs en een dikke knuffel, Frederique

  1. Ach valt wel mee, ik doe gewoon wat mijn gevoel zegt dat ik ‘moet’ doen… en bovendien, hij is alleen, heeft nauwelijks iemand en wij zijn dol op elkaar. Ja dat klopt, zopas was ik bij hem… moest mijn man de groeten doen, die hij de naam van zijn zoon gaf, en ik kreeg al de naam van zijn schoondochter, hij is erg in de war…. zorgelijk. Hoop hem vanavond wat helderder aan te treffen…

   Dank je wel, daar doe ik graag mijn best voor

   Knufffeeeel terug

 2. Ach, dit logje is aan m’n aandacht onsnapt ( het is ook steeds weer even wennen aan een nieuwe layout) Fijn dat je ervoor kunt zorgen dat de zoon met een gerust hart aan zijn reis kan beginnen. Beloven kun jij natuurlijk niets maar aan jou zal het niet liggen dat hij zoonlief na zijn reis weer in de armen kan sluiten.

  1. Dat geeft niet hoor….

   BOEM…daar valt een kwartje… oeps…sorry, als ik de kriebels krijg ga ik aan de slag en dan sta ik nooit stil bij de gevolgen voor mijn lezers, mijn excuses, zo onattent zijn is niet mijn ding eigenlijk. Hoe dom dat ik me dat nooit realiseerde, voortaan zal ik het anders aanpakken hoor.

   Ja dat vond ik belangrijk, een reis naar Canada doe je niet zo maar, laat staan met regelmaat…. en afzeggen vond ik dit geval niet nodig maar ik snapte wel dat zij wat meer geruststelling wilden hebben dan de mijne alleen.
   Nee zeker weten niet maar ja ik ben niet almachtig, kan alleen mijn best doen.

   1. Toch vooral maar doen wat je zelf wilt, het is en blijft jouw blog en het is niet altijd onoverzichtelijk als je wat anders hebt, maar dit is is het wat rommelig.

    1. Ja oke maar van een beetje rekening met een ander houden is nog nooit iemand slechter geworden toch?

     enne wat vind jij precies rommelig aan hoe het nu is ?

     1. Als ik ‘m aanklik krijg ik aanvankelijk rechts een heel lange rij met allemaal korte regeltjes, dat herstelt zich wel als ik even wacht maar het ziet er raar uit. ik zal proberen een screenshot te maken .

      1. Ik weet, denk ik, wel wat je te zien krijgt… dat is mijn menu… het duurt inderdaad even voordat het zich herstelt, dat is me ook al opgevallen maar ik heb de oorzaak van die vertraging nog niet kunnen vinden / oplossen.

  1. Ja nou en of!! Dat wist ik al wel maar is me deze week weer extra duidelijk geworden.

   Nee eigenlijk niet…ik ga elke ochtend en elke avond naar hem toe, vanochtend contact met de huisarts gehad. We moeten echt even bij de les blijven en vinger aan de pols houden… ik kan niet voorzien wat er staat te gebeuren maar ik maak me wel zorgen.

  1. Al wel iets beter maar nog lang niet zoals hij was…. herstel duurt lang, zeker bij iemand van zijn leeftijd. Gelukkig heeft hij een heel sterk gestel … het is inmiddels al wel duidelijk dat hij een tia heeft gehad, al is dat dan nog neit officieel bewezen na onderzoek maar alle aanwijzingen zijn er.

   Ik ga 2x per dag naar toe… en doe dan allerlei dingen met hem om zijn capaciteiten te testen…

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.