Al geruime tijd keek men in Ouwehand Zoo te Rhenen uit naar de bevalling van olifantenkoe Duna. Deze baby zou de 2e afrikaanse baby in Nederland (en in Europa!!)  geboren zijn. Afgelopen zaterdag beviel Dunja en ogenschijnlijk was alles goed maar helaas is het kalf maandag toch overleden.
Op de website van Ouwehand staat het volgende:

Het Afrikaanse olifantje dat afgelopen zaterdag is geboren in Ouwehands Dierenpark, is maandagavond volkomen onverwacht overleden. Verzorgers en overige medewerkers van Ouwehands Dierenpark zijn aangeslagen.

De geboorte van het olifantje was het resultaat van een jarenlange voorbereiding. Olifant Duna werd drachtig na drie kunstmatige inseminatie (KI)-pogingen, verspreid over twee jaar, uitgevoerd door een gespecialiseerd team. De laatste poging in april 2016 bleek succesvol.

Zaterdag 20 januari was het na een draagtijd van 640 dagen eindelijk zover. Om 04.00 uur beviel Duna van haar eerste kalf, een kerngezond vrouwtje. Het kalf dronk goed en was zondag en maandag zelfs al volop bezig de stal te verkennen. Olifant Duna toonde zich vanaf het begin een oplettende en zorgzame moeder. Dat is niet altijd vanzelfsprekend bij onervaren olifantenmoeders.

Afrikaanse olifanten staan erom bekend dat zij onvoorspelbaar kunnen zijn. De eerste dagen na de geboorte van een Afrikaans olifantje zijn daarom altijd spannend. Om die reden besloot Ouwehands Dierenpark het blijde nieuws later deze week wereldkundig te zullen maken.

Maandagavond echter veranderde de houding van de kersverse moeder radicaal: zonder zichtbare aanleiding viel zij haar eigen jong aan. De aanwezige verzorgers waren machteloos. Zij konden het jong niet in bescherming nemen tegen haar agressieve moeder, die 3.000 kilo weegt. Het jong had een gebroken rug en daardoor een dwarslaesie van het ruggenmerg waardoor euthanasie de enige optie was.   

Directeur Robin de Lange: “We zijn allemaal aangeslagen, maar met name voor de verzorgers is dit wel bijzonder verdrietig. Zij hebben de afgelopen jaren naar het moment van de geboorte toegeleefd. Die verliep vlekkeloos en dus waren we in een juichstemming. Dat het plotseling zó anders uitpakt is een grote tegenslag.”

Achtergrond

In Ouwehands Dierenpark verblijven sinds 2006 Afrikaanse olifanten. Onze huidige kudde bestaat uit vier dieren: een stier van 24 jaar en drie koeien, tussen de 20 en 46 jaar oud. Onze olifanten kunnen beschikken over 5.000 m² leefruimte, bestaande uit twee buitenverblijven en aparte stallen voor elk van de dieren.

24 Hartenluchtjes op “Zo verdrietig!”

 1. Misschien is toch van invloed dat het hier niet om een natuurlijke habitat gaat waar jonge moeders al voorbeelden gehad hebben in de kudde. Maar jammer is het wel natuurlijk, vooral omdat het zo goed leek te gaan.

  1. Dat zou kunnen… over het algemeen doodt een moeder haar jong alleen maar als er iets mis is, de 1e om te voorkomen dat ‘zwakkeren’ zich kunnen voortplanten.

   Met Afrikaanse olifanten is het proberen van nageslacht te krijgen in gevangenschap zo wie zo al een heel ander verhaal dan bij diens Aziatische soortgenoten. Niet voor niets was dit pas de 2e baby in heel Europa… de 1e leeft in Beekse Bergen.

   Absoluut jammer!

 2. ja misschien heeft Riet hier een punt , want in het wild zijn er toch ook altijd de tantes die meehelpen om de jongen groot te brengen
  laten we hopen dat dit 1 malig was en ze mocht het er van komen haar volgende kind goed opvoed

 3. Zo ontzettend verdrietig. Iedereen verheugd zich om de komst van een jong dier. Een vlekkeloze bevalling na ruim 600 dagen en dan gaat het nog mis. Wat moet het vreselijk zijn als je dit ziet gebeuren en het kalf moet laten inslapen…
  ♥ ♥ ♥

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.