~ KIJKERIJ ~

Wildlands Emmen

Op zich mijd ik nieuws bij voorkeur al komt er natuurlijk toch wel het één en ander binnen sijpelen.

Met stijgende verbazing lees ik berichten over Wildlands Emmen.
Hoorde je voorheen heel vaak klachten in de trant van: “ach wat zielig, kleine hokken” en meer van dat soort uitingen hoor je nu soortgelijke klachten maar dan andersom. “Jeetje wat zijn de verblijven groot”, “Ik zie de dieren niet” , “Wat zijn er weinig dieren” , “slecht toegankelijk voor de mindervaliden” . Mensen klagen ook over de hoge entreeprijs en over de muziek die door het hele park heen niet te missen is. Het gebrek aan informatieborden, het ‘teveel’ aan attracties. En zo kan ik nog wel even doorgaan met het hier plaatsen van de, al dan niet ongenuanceerde, kritieken.

Uiteraard is het een persoonlijke ervaring, dat wil ik wel voorop stellen.

Wildlands is voor mij… het mooiste themapark dat ik ken. Als ik in de gelegenheid zou zijn zou ik er beduidend vaker rondlopen dan dat nu het geval is. Sinds de officiële opening op 25 maart jl ben ik er al heel vaak geweest en heb elke keer enorm genoten. Ik ken de weg inmiddels blindelings maar mijn ogen sluiten doe ik uiteraard niet, integendeel zelfs *glimlach*.

Als je een dierentuin verwacht zoals wij die kennen dan zou je inderdaad wel eens bedrogen uit kunnen komen. Als je echter blanco binnenstapt en het welzijn van dieren je aan het ♥ gaat tja dan is het een heel ander verhaal. Oké, ik geef toe, mijn mening is wellicht gekleurd en bevooroordeeld door mijn liefde voor dieren, door mijn huivering voor al het geweld dat wereldwijd aan dieren wordt aangedaan, de angst voor het uitsterven van nog veel meer diersoorten omdat een groot aantal (een toenemend aantal ook nog) in de gevarenzone verkeert, mijn behoefte aan educatie aan hen die later onze wereld moeten gaan leiden, mijn behoefte aan bewustwording van de mens in het algemeen voor de kwetsbaarheid van een levend wezen, etc etc etc

In Wildlands Emmen zijn heel veel dieren, veel meer dan je op het eerste oog zou verwachten en al dan niet ziet als je er bent. Als je echter oog hebt voor de best mogelijke optie voor dieren die in gevangenschap moeten leven dan is Wildlands mijns inziens fantastisch bezig.  Ik had de eer om ver voor de opening als ‘tester’ door het park te mogen lopen. Ik heb me 100% gegeven aan de opdracht die ik mee kreeg, zo kritisch  mogelijk kijken naar wat er ‘fout’ is, ‘anders’ zou moeten, ‘beter’ zou kunnen etc. Ik ben niet van het ongenuanceerde geschreeuw van kritiek en heb een zo goed mogelijk onderbouwd verslag terug gestuurd naar Wildlands na mijn testdag. De keren dat ik er daarna kwam zag ik dat veel van mijn opmerkingen aangepakt waren, of men er nog mee bezig was. Geweldig vond ik dat!  Die ‘verbeteringen’ zie ik nog steeds plaatsvinden!

Als je nou even helemaal vergeet wat er op dit moment is maar uitgaat van een moment waarop je een cruciale beslissing moet nemen omdat het park dat je op dat moment hebt totaal niet meer kan voldoen aan de eisen van deze tijd maar zeker ook aan jouw eigen wensen omtrent hoe je ‘wilde’ dieren wilt houden….
Je krijgt een blanco kaart om een park te ontwerpen en je eerste prioriteit is het dier met als 2e prioriteit het vermaken van mensen om geld te verdienen.
Hoe zou jij het dan ontwerpen?

Ik denk, wederom dat is heel persoonlijk en dat ben ik me dus ook heel erg welbewust, dat het team van Wildlands een gigantische klus op heel goede wijze heeft geklaard. De laatste 10 jaar om en nabij, is elke dierentuin in ons land constant bezig om de leefomstandigheden voor de dieren te verbeteren, je ziet dat ze echt hun uiterste best doen om te roeien met de riemen die ze hebben qua mogelijkheden aan bijv. ruimte. Dat betekent dus ook dat men bepaalde dieren laat verhuizen naar andere dierentuinen om voor die dieren die men wil behouden meer ruimte te scheppen. De dierentuinen in Nederland krijgen van mij echt een dikke duim omhoog. En ja natuurlijk, ik ben niet blind, ik zie heus wel dingen die ‘beter’ zouden kunnen maar aan de andere kant besef ik ook dat je niet in 1 dag wonderen kunt verrichten.

Voor alle duidelijkheid: wel afgezien van de discussie of je dieren in een dierentuin zou moeten ‘opsluiten’ of niet. Mijn 1e antwoord is: “nee duhuh, natuurlijk niet” maar…….. gezien de dreiging moet je toch voor een alternatief kiezen. Beter zo dan opgejaagd en gruwelijk vermoord te worden omwille dan het velletje voor de open haard, het gewei aan de schouw erboven en meer van die walgelijke ongein.

Mocht je denken dat dierentuinen eveneens voor het vaderland weg fokken dan heb je het mis! De Europese wetgeving is daar heel strikt in. Alles gaat volgens een heel strak schema om enerzijds te voorkomen dat vaders met dochters paren etc en anderzijds om te voorkomen dat er ‘teveel’ van een diersoort gaan komen. In de media zijn al schrikbarende verhalen geweest over dierentuinen op de wereld die dieren laten inslapen omdat ze er ‘teveel’ van hebben. Afschuwwekkend dit! De Nederlandse wetgeving is zo mogelijk nog strikter en de dierentuinen hebben onderling aan diverse eisen te voldoen en de controle daarop is heel streng. Gelukkig zitten er in die dierentuinen ook mensen die niet het ‘grote geld’ voor ogen hebben maar wel dierenwelzijn en het behoud van veel dierensoorten in onze wereld om onze kinderen te leren dat leven beschermd en gekoesterd moet worden, ieder leven, van het kleinste insectje tot het grootste dier dat momenteel nog leeft op onze planeet. Het behoud van elk soort leven is geen spelletje maar bittere noodzaak!!!

Terug naar Wildlands.
Hun opzet was NIET een dierentuin te bouwen!! Hun opzet was een themapark te scheppen waarin educatie op een heel hoog niveau staat. Waarin dierenwelzijn op het hoogste niveau staat. Dat er op hoogtijdagen wachtrijen ontstaan bij die attracties… is dat nou werkelijk zo’n ramp? Is dat niet een gegeven waarmee elk attractiepark moet leren om te gaan?
Wildlands is een mega groot attractiepark waarin je vele stappen moet zeggen om alles te kunnen zien. Je wordt als bezoeker uitgedaagd om al je zintuigen te gebruiken en tja als je die uitdaging niet aan wilt gaan, ga dan niet heen!
Als je wilt genieten van prachtige uitzichten, mooie dieren die helemaal in hun element zijn, die niet stereotype gedrag vertonen, die er supergezond en blij uitzien ga dan wel!
Het park is nog in ontwikkeling… natuurlijk zag je in het begin weinig groen, duhuh, het land was compleet leeg toen men ging bouwen… geef ook de natuur de tijd om zich te ontwikkelen. Ik heb dat gezien, elke keer weer zag ik weer andere planten en bomen tot bloei en groei komen, elke keer dat ik er was, er ben, is het niet 100% maar 1000% genieten (ja ik weet natuurlijk dat 1000% niet bestaat, dat 100% perfect is). Om maar even te benadrukken dat het voor mij een heerlijk stukje grond is waar ik met liefde vertoef. Sterker nog, als ik zou kunnen zou ik verhuizen en elke dag daar vertoeven!!
Het totaal aantal dieren neemt gestaag toe… men heeft nog veel land achter de hand… uitbreiding zit in de planning maar eerst moet de basis goed zijn en daar heeft men zich op gericht en dat, vind ik althans, heel goed gedaan.

Of ik nog kritiek heb?
Ja natuurlijk!!
1) De muziek die door het park schalt mag van mij uitgezet worden.
Veel mensen hebben zich daarover beklaagd de afgelopen maanden, ik ook.
Men heeft er in die zin wat mee gedaan dat men het volume omlaag draaide.

12 Geluchte Hartjes op “Wildlands Emmen

  1. Klopt helemaal. Dat benoemde ik ook al. Maar het stoort me dat er zoveel ongenuanceerde kritiek wordt gespuid doordat sommige mensen niet hun verstand gebruiken en elkaar nablaten als een meute domme wezens… de mens heeft zijn verstand niet voor niets gekregen toch.

 1. Inderdaad Melody, maar een hoop mensen gebruiken ze niet of verkeerd. Wat te denken van de partij voor de dieren, die alle dierentuinen wil sluiten. Zij gaan er aan voorbij, dat in veel dierentuinen een fokprogramma is, om de met uitsterven bedreigde soorten te redden.

 2. Muziek in een “dierentuin”? Dat vind ik een raar iets. Voor mij zou het direct een reden zijn het park niet te bezoeken. Net als winkels waar de muziek schettert.
  Dankzij dierentuinen zijn veel dieren voor uitsterven behoed, tegelijkertijd hebben sommige dieren in dierentuinen geen leven. Weet je wat ik doe? Ik pas (-:
  Wat een relaxte achtergrond op je blog. Ik blijf nog even hangen, denk ik…
  Dikke kus ♥

  1. Het is “zo men zegt” toegepaste muziek ….. in Nortica hoor je dus muziek die de associatie naar ijsberen etc oproept … in Serenga muziek die je gelijk herkent als ‘Afrika’ .. en in Jungola muziek die je in Aziatische landen hoort… Op zich is daar wel over nagedacht maar of het nou ook echt iets toevoegt vind ik twijfelachtig

   Ja dat klopt ook…. al is er in Nederland niet echt meer een dierentuin aan te wijzen die je onder die noemer zou kunnen scharen. God Zij Dank niet.

   Jij mag doen wat jij wilt en dat goed voelt, dat weet je wel, ik zal nooit iemand tot iets willen dwingen dus jou al helemaal niet.

   Haha ja Drenthe hè…. u zijt wellekome hoor 😉

   ♥-x-♥

 3. Oké, dus de muziek voegt iets toe. Muziek is voor mij altijd ruis, tenzij ik alleen thuis ben en iets van muziek opzet. Als ik ergens op visite ben, vraag ik of de radio uit mag als-ie aanstaat, anders ben ik na een uur al leeg.
  Ik weet toch hoe jij bent, schat? ♥

 4. Daar hadden wij t van de week al over he. 🙂 En idd die muziek vond ik zelf behoorlijk storend. Mag wat mij betreft compleet uit. Kijk in een pretpark als de Efteling past dat beter maar niet in een Zoo. Maar ieder zijn meug nietwaar. 😉

 5. Ik kan er niet over oordelen, ben er nog nooit geweest. Zal er ook niet snel naartoe gaan. Mijn eerstvolgende dierenarts bezoekje moet echt Artis worden. Maar ik heb van diverse mensen uit verschillende kanten die vertelden dat Wildlands heel erg tegen is gevallen.. En muziek in en dierentuin? Nee, dierengeluiden moet je dan horen, ook al is het aangepaste muziek, dat hoort er niet.
  Mel, nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Helemaal vergeten! XXX

  1. Ik hoor ook heel veel mensen die het tegenvallend vonden…. ik denk dat dat afhankelijk is van de verwachtingen die je van te voren hebt…

   Artis… ja snap ik, zij werken ook enorm aan verbeteringen en ik was er nog niet zo heel lang geleden maar t staat wel weer op mijn wensenlijstje met de geboorte van het olifantje Sanuk op 16 oktober

   Dank je wel hoor, geeft helemaal niks. xxx

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.