Wie van de 3

Net zoals in de mensenwereld ieder wezen uniek is maar toch ook zoveel op elkaar lijkt dat je relatief gemakkelijk de ene voor de andere aan kunt zien op een afstandje, geldt dat ook voor vlinders. Zeker als het gaat om onderstaande drie. Zie je ze alle drie bij elkaar zijn de verschillen wel duidelijk maar zie je maar de één dan is het even goed kijken voor je weet met welke van de drie je te maken hebt.

 


De Atlas-Vlinder is één van de grootste vlinders, zijn/haar vleugelspanwijdte kan afmetingen bereiken van 25 tot 30 centimeter. Dit is grotendeels afhankelijk van hoeveel voedsel de rups tot zich kan nemen in dat stadium, dus formaat zegt niet alles.

 


De Rothschild-Vlinder lijkt erg veel op de Atlas, maar is toch anders. De spanweidte kan zo’n 18-20 cm bereiken. Ook hier is de voedselhoeveelheid van de rups van belang.

 


De Hemelboom-Vlinder is de kleinste van de drie maar toch kan de spanweidte zo’n 10-13 cm worden. Ook hier is de voedselhoeveelheid van de rups van belang.

 

Vlinders… voordat je zo’n schitterend creatuurtje voorbij ziet fladderen zijn er natuurlijk al een paar stadia gepasseerd. Elk stadium duurt maar heel kort. De ene vlinder is vrij goedkoop aan te schaffen, de andere daarentegen heel duur of zelfs onbetaalbaar. Een “Vlindertuin” moet dus veel geld uitgeven aan een zo perfect mogelijke habitat voor die diertjes in elk stadium, het fokken is veel moeilijker dan je op het 1e oog zou denken. Als je dan bedenkt dat sommige vlinders maar een 2 a 3 weken leven is het dus best wel lastig te kiezen tussen al die soorten die er bestaan als je ze moet aanschaffen en een zo gevarieerd mogelijke collectie wilt hebben. Veel mensen kijken bovendien niet dus dan ben je al snel geneigd te kiezen voor grote én kleurrijke vlinders terwijl de kleinere minstens, zo niet meer, de moeite waard zijn van het bekijken, als je eerst even wat tijd hebt gespendeerd aan het ernaar zoeken. Neem bijv. de bladvlinder, die valt echt niet op als het met de vleugels dicht in een struik zit maar zodra die vleugels opengaan is dat een geheel ander verhaal.

Kortom… de meest kwetsbare scheppingen van Moeder Natuur… zijn zo de moeite van je tijd waard… (vind ik *glimlach*).
In mijn 2e thuis fladder(d)en er al talloze rond… en nee de pagina is niet compleet maar toch… kijk maar eens HIER 

 

 

28 thoughts on “Wie van de 3

 1. wat een pracht hier en op de andere pagina
  nu ik neem de tijd om ze te zien , al valt dat zeker niet mee 🙂
  binnenkort maar weer eens in de mangrove op bezoek 🙂
  fijne middag groet

 2. Hoe kán het zo groeien, vraag je je af. Die vraag heb ik al vaak gesteld en hoop ‘m te blijven stellen. Dat er altijd verwondering over zoveel moois mag zijn (-:
  Dikke liefs en knuffels ♥

  • Ja inderdaad, ik hoop ook dat die vraag onbeantwoord zal blijven want dan blijven we ons verbazen en verwonderen

   Van heeeeeeeeel dichtbij zie je dat de beharing als een vachtje is, een soort van tapijt maar dan niet woonkamerbreed 😉

   ❤️❤️❤️

 3. Vlinders zijn prachtig maar inderdaad, meestal bewegen ze teveel om ze van elkaar te kunnen onderscheiden. En als ze dan stil zitten klappen ze de vleugels juist vaak dicht. Jij hebt hier wel een paar juweeltjes te pakken gekregen.

  • Ja inderdaad… ik kan er zelf ook uren naar kijken….

   Dat klopt zeker… al kom je deze buiten natuurlijk niet tegen…. althans niet daar waar onze tuinen zich bevinden ;-0

Voel je vrij je ♥ te luchten...

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.