Met regelmaat komen er nieuwsberichten naar buiten waarbij ik ernstig mijn wenkbrauwen frons…. ik probeer dat nieuws dat zo objectief mogelijk te lezen maar vaak kom ik tot de, best wel schokkende, ontdekking dat ik kennelijk te dom ben om iets te begrijpen…..

Dat er een enorm grote controverse is tussen het houden van dieren in dierentuinen is een feit. Dat ik pro-dierentuinen ben, en meer nog waarom, is onderhand wel bekend, k schrijf er immers vaak genoeg over. Mijn mooiste dagen zijn al sinds jaar en dag die in een dierentuin. “iedere gek zijn gebrek”  sak mar segguh en deze hobby schaadt niets noch niemand of wel dan ?

Wat mij zojuist onder ogen kwam is het volgende nieuwsbericht:
“De dierentuin van het Oost-Duitse Leipzig moet volgens de EU-verordening “exoten” zijn kleine Chinese hertachtigen afmaken. De EU heeft het fokken en doorgeven verboden van 37 diersoorten, die zich buiten hun natuurlijke biotoop uitbreiden en zo een gevaar vormen voor de inheemse dieren- en plantenwereld. Daaronder vallen ook de Chinese muntjaks (Muntiacus reevesi) van de Zoo van Leipzig, zo meldde het Saksische dierenpark vandaag. Deze zullen “in verhouding” geslacht en aan de roofdieren als voedsel voorgeschoteld worden. “Ik betreur ten zeerste dat er geen andere oplossing is. We zijn echter gedwongen ons aan de wetgeving te houden”, verklaarde directeur Jörg Junhold. De Chinese muntjak, die oorspronkelijk in Zuid-China en Taiwan voorkomt, is door de Europese Unie opgenomen in de lijst van invasieve soorten en “moet derhalve bestreden worden door jacht, vangen of andere vorm, volgens de uitvoeringsverordening van de commissie”. In België mag de Chinese muntjak niet gehouden worden, maar in alle vijf Vlaamse provincies is de diersoort al waargenomen.”

Helaas heb ik nog niet kunnen vinden wat die lui nou precies verstaan onder ‘exoten’ maar ik houd mijn ♥ vast want in mijn beleving leven er voor exoten ook in de Nederlandse dierentuinen…. de vraag die mij dus nu echt wel bezighoudt.

Genoemd wordt hier de Muntjak, die komt in Nederland ook in de vrije natuur voor, dat is geen exoot natuurlijk al is het wel overheidsbeleid dat er op hen gejaagd wordt en bij het aantreffen ervan, worden ze dus ook daadwerkelijk afgeschoten. De Chinese Muntjak daarentegen is kennelijk wel een exoot. Voor zover ik weet zijn Dierenrijk Nuenen  en Burgers Zoo Arnhem de 2 enige dierentuinen in Nederland die ze houden. Artis heeft de blafhertjes, die lijken er heel veel op maar ik betwijfel of het nou hetzelfde diertje is of toch niet …  Ook Planckendael in Mechelen heeft ze, zag ik vorige week.

De vele info over het al dan niet schadelijk zijn van dit diertje spreekt elkaar enorm tegen dus tja ik weet niet wat ik ervan moet vinden… al neig ik er (uiteraard) wel naar te zeggen dat dit weer iets is dat verzonnen is door dierenhaters die zich op de borst kloppen vanwege hun intelligentie, die van een uitgeknepen theezakje natuurlijk, omdat ze weer iets op papier hebben weten te krabbelen om hun uurloon te rechtvaardigen…

Waar is het begin, waar is het einde, wat is nou echt de waarheid, wat is nou echt de enige meest verstandige keus die je als mensheid kunt maken om ‘ leven’  in al diens vormen, soorten en maten, te behouden en te behoeden voor uitsterven etc zonder de balans, die zo onontbeerlijk is, te verstoren? Sterker nog, wat zouden de antwoorden op die vragen zijn als je de macht van het grote geld totaal buiten beschouwing laat en iedere betrokkene ‘ gezond’ verstand gebruikt?

14 Hartenluchtjes op “Schadelijker? Dier of beest?”

 1. Een exoot is in feite een dier- of plantensoort die van nature niet in het land voorkomt en daar is gekomen door menselijk handelen. Bijvoorbeeld de Nijlgans maar ook een soort waterpest wat door mensen met een aquarium in de Nederlandse (of Belgische) sloten gooit. Exoten zijn een beetje vogelvrij omdat zij niet bijdragen aan de ‘intrinsieke’ waarde van de natuur (whatever that means) en de van oorsprong voorkomende soorten verdringen, denk aan de Amerikaanse rivierkreeft. De muntjak is een exoot en komt ook al voor in de vrije natuur (ontsnapt uit gevangenschap). Ik denk dat ze daarom paal en perk stellen aan het nog meer fokken van deze soorten. Is ook niet nodig als ze goed gedijen in onze omgeving.
  Voor de mens geldt naar mijn bescheiden mening hetzelfde….

  1. Hallo Conny….. dank voor je bezoek en je reactie!

   Je hebt de theorie mooi weergegeven en is in hoofdlijnen ook wat ik al bedacht had…

   Als men een muntjak op die lijst zet omdat het een exoot is…. dan is in no time elke dierentuin zo goed als leeg, op de kinderboerderijen na. Natuurlijk koren op de molen van die dame die ernaar streeft dierentuinen te verbannen… maar of dat nou werkelijk ook iets oplost??

   Ik ben het wel met je eens… paal en perk oke, maar dan wel zeer voorzichtig en goed handhaven en aan die 2 dingen ontbreekt het totaal helaas.

   die bescheiden mening deel ik met je al zie ik daar zo mogelijk nog veel meer bomen en beren op de weg tenzij we china achterna willen ?

 2. Lastig onderwerp omdat omdat in wezen “de mens”zelf de problemen veroorzaakt, al sowieso door steeds meer ruimte in beslag te nemen die de dieren nodig hebben om te kunnen overleven.

  1. Tja Karel. Ook de mens maakt deel uit van de natuur…. Is daar onlosmakelijk mee verbonden. Zelfs zo dat zonder de mens sommig natuur er niet eens zou zijn….

 3. Ik ken maar één soort beest en dat is de mens. Schaam mij vaak diep hoe wij met dieren (ongeacht waar) mee omgaan. Dat er over hun lot beschikt wordt alsof het dode dingen zijn ipv levende wezens met gevoel.
  Stoppen met exoten importeren en de soorten die er zijn behouden en van optimale zorg voorzien. Daar houd ik het op.
  Dikke kus ♥

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.