Weloverwogen


Zoals al wel bekend loopt hier nogal het ééa rond op 4 voeten…  Brego, Vanyar, Precious, BIlbo, Merry & Pippin. Een relatief gestaag aantal van 6 dat wel het maximum is vanwege oa de aandacht die elk dier nodig heeft maar ook het feit dat hier met enige regelmaat andere dieren binnenwandelen om een tijdje te komen logeren, wat varieert van een paar uur tot een paar weken.
Als het om dieren gaat kan ik (altijd al) heel spontaan, (onnadenkend is eerlijk gezegd een veel beter passend woord), reageren én handelen als ik een ‘dier in nood’ tegen het lijf loop.  Man is daarin dus de nodige rem en houdt me tegen als ik weer eens dreig te handen alvorens na te denken. Eerlijkheidshalve moet ik daarbij wel zeggen dat ik uiteindelijk toch wel zelf beslis en hij dan daarin wel mee gaat.

Hoe dan ook… het is vanaf dag 1 een weloverwogen keuze geweest nooit naar een fokker te gaan om een puppy of kitten te gaan kopen. Het geld dat we daar dan voor zouden moeten uitgeven wilden wij liever besteden aan voeding en alles dat een dier nodig heeft. Toen ik op kamers ging wonen waren huisdieren verboden, na veel soebatten kreeg ik het dan toch voor elkaar dat ik dieren mocht hebben die in kooien zaten en zo kreeg ik dus een paar kooien met daarin marmotten, cavia’s en kanariepietjes. Toen wij gingen samenwonen kregen we een paar kittens uit een nest van één van de zussen van man, beide broertjes kregen al snel speelkameraadjes in de vorm van andere poezels die als zwervers bij ons aanklopten en niet meer vertrokken. Natuurlijk wilde ik honden, man ook, maar ja we werkten beiden en dat zou dan betekenen dat de honden van ‘s ochtends vroeg tot eind van de middag alleen thuis zouden zijn, dat wilden we ze niet aandoen dus spraken we af te wachten tot ik ‘ooit’ met zwangerschapsverlof zou gaan. En dat gebeurde dan uiteindelijk op donderdag 6 december 1984. Vrijdag 7 december 1984 zaten man en ik in het asiel en diezelfde dag nog kwam Rakker bij ons wonen. Zo is dat jaren door gegaan, tot op heden gaat dat nog steeds. Inmiddels hebben we al jaren 2 woefels en 4 poezels.

Ik zie op tv regelmatig programma’s voorbij komen waarin het werk wordt getoond in dierenopvangcentra en reddingsacties en noem maar op. Ook heb ik zelf jaren terug vele jaren bij de dierenbescherming gewerkt en op hun ambulance rond gereden, heb dus wel het ééa aan dierenleed (en nog) voorbij zien komen. Ik ga niet in op het waarom en hoe en weet ik veel maar ik wil met dit blogbericht eigenlijk maar één ding… dieren onder de aandacht brengen die nu in opvangcentra en asielen etc zitten en zo verlangen naar een gouden-voor altijd-mandje.
Eentje daarvan is langzitter Pirate, zijn verhaal kun je HIER lezen.

Pirate is natuurlijk niet de enige die hunkert naar een eigen baas en al wat daar bij hoort. Het is 5 november, geen zomer, geen vakantietijd, geen hoogseizoen of wat ook maar alleen al via de Stichting “dierenasiels.com” kun je kiezen uit 379 HONDEN.  Hetzelfde geldt uiteraard voor POEZELS waarvan er 544 gemeld staan. Let wel: Dit is maar een deel van alle dieren in Nederland die een mandje zoeken, het zijn ze lang niet allemaal en dan heb ik het ook nog niet over de talrijke andere dieren die op diezelfde zoektocht zijn, reptielen, knaagdieren, vogels etc etc etc.

Ohja natuurlijk… een puppy is zóó lief, aandoenlijk, knuffel- & aaibaar en ga zo nog maar even door… geldt voor elk jong leven. Maar het één na laatste woord zegt het al, ‘jong’, dat blijven ze maar héél éven.  Na dat ‘héél éven’… belanden dieren vaak in het asiel want dan ‘ineens’ zijn ze niet leuk meer, niet knuffelbaar omdat ze happen of krabben, niet zindelijk, niet sociaal etc. Ohja ook zo’n toepasselijke smoes: “ineens is iemand in het gezin allergisch”… ineens moet er verhuisd worden en is in het nieuwe huis geen ruimte of zijn dieren niet toegestaan in appartementencomplexen, of krijgt men een andere baan dus ineens minder tijd, of is men zwanger en is men bang dat de hond in de toekomst de baby zal bijten, kat zal krabben, en welke ongein men ook maar kan verzinnen om overtuigend over te komen dat het dumpen in een asiel écht de enige optie is om dierenleed te voorkomen. Meestal is de ware reden: het dier is geen puppy/kitten meer dus niet meer leuk…  of wat vind je van deze: “het mooie weer komt aan, we gaan op vakantie enzo dus tja dan kan het dier niet mee want dat mag niet op de camping/in het hotel/in het park … en zodra die vakanties dan weer voorbij zijn staan ze weer bij een fokker en wordt er weer zo’n knuffelig pupje gekocht, die pak ‘m beet zo’n 10 maanden later weer gedumpt wordt.

Weloverwogen dus… schrijf ik dit blogbericht in de hoop dat jullie eens serieus willen gaan nadenken over het feit of er niet in jullie harten een mandje mag komen te staan voor een dier dat maar één ding vraagt: “liefde”. Weloverwogen dus vraag ik jullie ook na te denken voordat je nu JA zegt en gaat handelen. Weloverwogen dus vraag ik jullie bij een weloverwogen JA, eens in asielen te kijken ipv linea recta op fokkers af te stevenen.
(Bedenk hierbij alsjeblieft ook dat een goede fokker ook zeldzaam is, de meesten zijn broodfokkers die je misleiden met leuke advertenties en foto’s maar jou niet laten zien dat hun schuren / kelders / zolders vol staan met opgestapelde draadkooien (dan vallen de uitwerpselen gewoon op de grond enzo, scheelt een hoop schoonmaakwerk toch)  waarin fokteven zwanger zijn tot ze er dood bij neervallen. Zelfs als je de puppy (op afspraak uiteraard) mag komen bekijken alvorens te beslissen bedenk dan dat je ook hier misleid kan worden, de pup is in de gezellige woonkamer/keuken ofzo en groeit daar zogenaamd op tussen de mensen en andere dieren maar zodra jij het erf af bent wordt het weer in één van die kooien in een donkere schuur gestopt.
Weloverwogen dus… pleit ik hier voor asieldieren… Mijn wens, asielen in ons land overbodig, is utopie natuurlijk maar elk dier uit een asiel is er eentje!!

Pirate en al zijn vriendjes en vriendinnetjes van welk pluimage dan ook, kijken naar jou uit!!

18 thoughts on “Weloverwogen

 1. een mooi schrijven Melody
  hier vlak bij is dieren asiel Crailo , ik heb er wel eens over gedacht om met een hond vandaar uit te gaan wandelen op de hei er naast , ook wel gezegd , dat zodra ik met pensioen ben neem ik een Golden Retriever , maar het bleef bij denken
  ben te veel weg , net wat minder dan toen ik werkte
  dus mijn besluit is gemaakt , ik neem geen huisdier

  • Dank je wel.

   Ja ik ken het… ik snap je wel hoor, en ik denk dat ik in jouw situatie dezelfde keuze zou maken…. ik kom niet in die situatie want ik heb dieren dus dat komt eerst 😉

   • ha die Melody
    ben tot m’n 29ste altijd met landbouw huisdieren , maar ook honden en katten omgegaan
    waarvan er 1 hond , een prachtige Golden Retriever met de naam Ceasar me nog zo voor de geest komt 🙂

    ja ik was ook blij verrast Hans zo aan te treffen 🙂
    met mijn ene zonde gaat het ook goed hihi
    uitslag bij de dermatoloog ook goed
    nee ik zie de pompoenen het liefst op het veld of ergens op een kar langs de weg
    fijne middag groet

    • Ha die Karel

     Heerlijk toch…. en vooral al die dieren eht naar hun zin hadden

     Dat snap ik wel, gelukkig goede berichten dus.

     Ik ook…

     Dank je wel, jij ook, zwaaii

   • Ja en nee, als je het geluk hebt een goede te treffen dan wel maar helaas is juist ook dit ras 1 van de vele rassen die kapot gemaakt zijn door het doorfokken ….

 2. Weet je wat een neef van me pas vertelde? Hij was op een feest en vrienden van het feestvarken hadden een kitten gekocht als cadeautje. Zonder te informeren of dat welkom was. Hóe kunnen mensen ZO DOM zijn? Er waren 50 personen die avond, en niemand wilde het poesje hebben. Mijn neef heeft het uit plichtsbesef meegenomen; hij vond dat ïemand verantwoording er voor moest nemen. Het is helaas niet gelukt. Hij heeft een fantastisch knulletje van 2 1/2 jaar. Gek op dieren, maar ze moesten hem heel de dag afremmen om het diertje met rust te laten. Ze hebben wel een diervriendelijk adres gevonden.

 3. Wijj hebben nu twee honden waarvan een bij een (nu brood)fokker. Ze is werkelijk een schat van een hond, aangeschaft op karakter voor mijn jongste zoon. Omdat ze getraind moest worden tot hulphond, moest het een pup zijn. Onze andere hond komt uit een ander gezin, deze moest wegens omstandigheden weg. Ook een schat van een hond. Ons voorkeur gaat naar honden uit een asiel en als er ooit weer een hond komt, zal het zeker geen pup zijn.
  Laifs,

  • Je zoekt de best mogelijke oplossing voor je situatie… en dat is logisch… zolang er niemand onder lijdt vind ik alles goed, maar dat weet j al wel 😉

   Wij zullen nooit een pup kiezen omdat we geen ‘opvoedkundige’ zaken van die orde aan de hand willen, wij werken liever met getraumatiseerde honden om hen weer zichzelf te ontdekken en laten zijn

   KNuffellll

 4. Een dier is geen speeltje, vooral een hond vraagt dat je je dagindeling aan het dier aanpast, Niet doen dus wanneer je dat niet kunt of wilt. ook als je wat ouder bent altijd rekening houden met invalzorg als je zelf iets gaat mankeren. Ik kies nooit vrijwillig voor dieren maar we hebben twee keer een poes die op ons pad kwam en dat nodig had een thuis verschaft.

  • Precies zo is het ook.

   WIj gaan nooit op vakantie, enerzijds omdat we dat niet leuk vinden maar hoofdzakelijk omdat we dieren hebben en het vertikken die in pensions onder te brengen, zondr hierbij een oordeel over kwaliteit van pension uit te spreken.

 5. Goede avond Melody, ik ben vandaag weer aan de slag geweest als vrijwilliger in het asiel, ik werk altijd bij de kattenkamers, omdat ik meer een katten mens ben dan een hondenmens. Bovendien zijn er meestal ook veel meer katten aanwezig dan honden. Tijdens de koffie nemen we meestal even een hond mee om hem/haar wat te laten wennen aan veel verschillende mensen om zich heen. Ditmaal een lieverd van behoorlijk formaat, en omdat er een jarige was geweest en er dus gebak bij de koffie was, moesten we wel even oppassen. Meneer legde zijn kop zo op tafel, het rook natuurlijk heerlijk, maar slagroomgebak is niet zo goed en we leren de honden beter niet om te bedelen aan tafel.
  Zelf heb ik altijd katten gehad en ook wel uit het asiel afkomstig.

  • Hallo Haba

   Prachtig toch?! En wat fijn dat jij dit werk doet (kan doen). Ik kan het helaas niet meer vanwege mijn gezondheidsproblematiek.
   Grote honden, des te groter des te beter wat mij betreft maar ja we hebben er 2 en dat is in een huis als het onze genoeg

   En ja dieren verwennen willen we wel, maar de wijze waarop is niet altijd even goed he, wij moeten hier ook oppassen hoor, we hebben er snaaiers tussenzitten 😉

 6. Er zijn zoveel dieren asiel in Nederland. En opvang vergeet dit ook niet. Daar kun je ook halen. Puppy worden vaak door gefokt. Dan krijg je ziektes. Hond moet wel tijd voor hebben. Maar die mensen werken kan beter geen hond nemen. Dan laat zich de hele dag alleen thuis. Vind ik zo zielig. Fijne dag. Groetjes,

Voel je vrij je ♥ te luchten...

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.