Weer ‘even’

17 juli 2015 onderging manlief voor de eerste keer een operatie voor de vervanging van de knie in zijn linkerbeen voor een volledige prothese… zijn herstel verliep uitstekend en de orthopeed stelde voor de andere knie een jaar of anderhalf later te doen want die was minstens zo verrot als de linker.
Tja… nou moeten jullie weten dat ik een nogal eigenwijze echtgenoot heb en ik toen dus al dacht ‘hmmm dat gaan we nog wel zien… maar ik denk dat je dit wel op je buik kunt schrijven…” al hoopte ik dat ik ongelijk zou krijgen maar dat gebeurde niet dus. Vorig jaar ergens om deze tijd had meneer er genoeg van en ging terug naar de orthopeed met de woorden ‘ben er klaar voor’.
De molen werd in draaien gezet en manlief hoopte snel aan de beurt te zijn want die knie was immers totaal aan gort? Ik weet nog dat ik toen zei… tja je bent aan de beurt als je aan de beurt bent, niet wanneer jij wilt, je zult je wederom moeten schikken… En toen kwam de cardioloog om de hoek die zei: ‘operatie? echt niet, geen denken aan… pas als dit zus en dat zo….’ medicatiewisseling om iets te bereiken vergde nogal wat tijd en inzet van alle partijen want noch het ene noch het andere ‘nieuwe’ middel deed wat men ervan verwachtte maar uiteindelijk ging het dan toch lukken en werd meneer op de lijst gezet.
Dinsdagmorgen even voor zeven meldden we ons bij de portier die ons vervolgens met een roze briefje naar de 2e etage stuurde. In de wachtkamer voegden zich nog 3 lotgenoten met aanhang bij ons en toen begon het wachten op wat verder ging gebeuren. Het lab was natuurlijk ook hongerig en dorstig, ‘t is maar net hoe je het bekijkt, de vampieren kwamen in ieder geval langs en ontdeden mijn echtgenoot van een deel van dat rode goedje dat door hem heen stroomt.
Een verpleegkundige haalde ons en bracht ons naar de kamer en wees een bed aan, hij mocht zich gelijk klaar maken want hij zou ‘zo’ aan de beurt zijn. (Gelukkig maar ook want zulke gebouwen en ik zijn geen goede combinatie, ondanks de CBD vlogen de triggers mij om de oren en kostte het mij heel veel moeite me rustig te houden). Al snel was hij dan aan de beurt en kon ik de plaat poetsen, beter gezegd de vloeren want ik spoedde mezelf via de kortst mogelijke weg naar buiten. Eenmaal daar meermalen opgelucht ademhalend om mijn bonkend hart en hoofd weer te kalmeren.
Nog ruim voor de middag ging mijn telefoon al, hij was klaar, lag op zijn kamer en alles was prima verlopen. Toen ik later tijdens het bezoekuur binnen kwam had hij, mijn normaliter zeer zwijgzame gade, praatjes voor 10 én de grootste lol met zijn kamergenoten, die 3 die we die ochtend al ontmoet hadden, al was hij de enige met een nieuwe knie, de anderen hadden allemaal een nieuwe heup gekregen.
De rest van de dag hielden we contact via de chat van Wordfeud en leek er niets aan de hand.
De volgende ochtend echter hoorde ik dat hij ‘s nachts niet goed was geworden maar omdat hij ervan uit ging dat ik zou slapen werd ik dus niet ingelicht dat het fout ging. Alle bellen gingen rinkelen, hij zweette als een otter, kreeg overal blaren en uitslag en zijn hart ging op de hobbel etc etc etc. Gelukkig klinkt het allemaal erger dan het was, het bleek al snel dat het om een allergische reactie ging tegen de katheter, eentje van een ander materiaal deed de klus ook niet dus sleepte men hem een toilet in en gelukkig kon hij doen wat hij moest dus bleek die katheter niet meer nodig…
Kom ik daar gisterenmiddag … zat hij rechtop in bed met de kleren aan en stond de tas klaar… hij mocht naar huis. Geheel volgens verwachting overigens want dat was de eerste keer ook zo gegaan en nu ging het zelfs beter dan bij de 1e keer om deze tijd dus mocht ik hem meenemen.
Daarna nog een heel gedoe voor je dan daadwerkelijk buiten staan maar dat laat ik in dit verhaal maar achterwege. Eenmaal thuis installeerde ik hem in een stoel en voorzag hem van het nodige.
Nu herstellen… fysio dagelijks over de vloer en gaan met die banaan glimlach.
Boven slapen is er even niet bij natuurlijk, helaas beschikken we niet over een slaapkamer op de beneden etage maar gelukkig wel over een zeer comfortabele bank die prima slaapt.
De eerste nacht op de bank is op zich goed verlopen, behalve dan dat hij nu weet hoe onze veestapel ‘s nachts kan dollen, daar weet ik alles van maar hij niet, althans, tot voor afgelopen nacht grinnik.
Grappige bijkomstigheid… hij weet natuurlijk wel dat ik vaak fysiek niet zo goed uit de voeten kan omdat mijn rug verrot is… gisterenavond hoorde ik hem tegen een kameraad aan de telefoon zeggen: “ik weet nu hoe het is om niet te kunnen bewegen zoals je wilt wanneer je last van je rug hebt…” waarna hij vervolgde:  “eigen schuld dikke bult want ik had niet zo eigenwijs moeten zijn en de orthopeed gelijk moeten geven toen hij mij die 2e wilde geven…”  Het is dat ik op dat moment plat op de bank lag maar ik kan je zeggen, als ik op dat moment had gestaan was ik van over-compleet verbijsterende verbazing om gekukeld!!