Plato

De nacht viel en ze zat weer op de bank, helemaal in der uppie, nou ja behalve dan dat ze omringd was door haar hond en kat. Iedereen in het huis lag al in bed en was hoogstwaarschijnlijk al ver op reis in dromenland. Slaapproblematiek kenden ze niet, snapten ze ook niks van. ‘Gewoon je ogen dicht doen en slapen’, toch?

Elke ochtend rammelde al vroeg de wekker, niet dat ze die nodig had overigens, maar toch. Ze kon eens vergeten welke dag het was en welke tijd… Te laat komen op haar werk had ze nog nooit gedaan en dat zou ook niet gebeuren zolang zij het kon voorkomen. Mensen bewust en opzettelijk teleurstellen zat nou eenmaal niet in haar aard.

Hemeltjelief wat was ze moe, en nee niet die moeheid die met een simpele goede nachtrust opgelost zou zijn. Moe… al jarenlang haar levensgezel. De oorzaken waren haar bekend, de gevolgen ook meer dan, maar acceptatie was er nog steeds niet volledig. Er bij blijven stilstaan was zinloos energie verspillen, energie die ze toch al nauwelijks had en dus duizenden malen beter kon besteden.

Door het raam keek ze naar buiten en zag ze een zwarte hemel die schaars verlicht werd door de maan. Ze graaide om zich heen en duwde allerlei kussens in elkaar waarin ze het meest comfortabel kon liggen. Ze prees het feit dat de tv tegenwoordig 24-uursuitzendingen kent als ook het feit dat ze kon beschikken over een dvd-recorder/speler en een kast vol films. Zo bracht ze al talloze elke nacht door, waarin ze vele uren wakker was om tussendoor even weg te dommelen.

Enkele uren later ging de wekker af, het uit-knopje vond ze blindelings. Ze ging, zoals elke ochtend op zoek naar haar knopje van wilskracht, waar zat dat ook nog maar weer?

30 Hartenluchtjes op “WE-300 – ‘Schakelen’ (2)”

  1. Het knopje voor de wilskracht zit achter de twaalfde hersencel links achter de hypofyse. Maar soms er voor en dan is het even onvindbaar.
   Dapper zoals je doorgaat. Sinds ik aan de wiet-olie zit, kan ik iets beter slapen (www.mediwiet.nl)

   1. aha oke…. mijn probleem: ik kan maar tot 10 tellen 😉

    Dapper…. ik weet niet of het dapper is, ik realiseer me gewoon dat opgeven geen optie is…

    ik heb de wereld aan dingen geprobeerd, zowel in-te-nemen als te-doen-dingen… sinds ik heb geaccepteerd dat ik een abnormaal slaappatroon heb en ook dat ik met de beste wil ter wereld er met dwang toch niets aan kon veranderen gaat het beter…
    Ik weet onderhand hoe ik mijn lichaam moet laten rusten en energie opdoen, ook zonder al te veel slaap.

    Bedankt voor de link, ik zal me erin verdiepen.

 1. Rampzalig voor wie het kent , gelukkig kom ik meestal niet verder dan héél af en toe eens een paar uurtjes niet meer in slaap kunnen komen ! maar dan heb ik reserve genog omdat ik meestal wel goed slaap!

 2. Het moet vreselijk zijn om zo je nachten door te moeten brengen.
  Wat heb ik dan een geluk. Ik ga liggen en binnen een paar
  minuten ben ik in dromenland. Ik droom wel heel vaak
  van niet gehaalde examens en fouten op het werk. Vannacht
  droomde ik zelfs dat ik ontslagen zou worden. En ik ben
  al 7 jaar met pensioen. Kun je nagaan. Dromen onthullen je
  diepste angsten.

  Goeie WE. Ik denk dat het thema velen zal aanspreken.

  1. Ja in den beginne wel…. Totdat je er meer en meer aan gewend raakt….en na al die jaren ben ik dat onderhand wel grotendeels.

   Dromen kunnen veel doen inderdaad, vooral niet-leuke dingen.

   Dank je wel. Ja wellicht wel

 3. Ik ben ook een heel slechte slaper maar ik lig daar, hoe raar dat ook klinkt, inmiddels niet meer wakker van. Of beter: ik maak me er niet druk om. Blijf wel altijd in bed liggen en ga ook niet lezen. Gewoon liggen en me niet druk proberen te maken. Dat lukt inmiddels heel goed, maar het heeft zeker 15 jaar geduurd voordat ik dat kon.

  1. Er inderdaad ‘niet wakker van liggen’ heeft mij ook heel veel tijd gekost…eraan te wennen

   alhoewel ik dan wel naar beneden ga omdat ik anders blijf woelen en draaien en daar ligt Joop dan wel weer wakker van.

 4. Persoonlijk heb ik geen last van insomnia. (Ik vind dat een mooi woord, trouwens. Net muziek…)ik leg mijn hoofd op mijn hoofdkussen en daar glijden mijn gedachten al van me af… Zalig! En soms ook te benijden door anderen die zoveel geluk. Iet hebben… Liefs, Me

 5. Gelukkig heb ik er geen last van, ik slaap iedere avond na een paar minuten en baal er tegenwoordig van dat ik wakker wordt omdat ik naar het toilet moet.
  Het is wel een luxe als ik soms de verhalen om me heen hoor, zoals dit van jou… pffff het lijkt me echt verschrikkelijk. Maar ik begrijp dat je er toch mee probeert te leven en dat ook al aardig geleerd hebt.
  Toch sterkte gewenst voor al die wakkere uren…

  1. Al sinds mijn jeugd heb ik slaapproblemen…sinds eind90 is het verslechterd… Inmiddels heb ik grotendeels geleerd hoe mijn energie goed te verdelen….n
   Soms baal ik er heus nog stevig van hoor…ff uithuilen mopperen etc en weer verder gaan… Opgeven is immers geen optie 🙂

   Dank je wel hoor, komt goed

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.