WE-300 *64*

Plato’s WE-300 64 – Evenaren

“Himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt”. Een passende Nederlandstalige vertaling is er niet maar letterlijk vertaald staat er: Hemelhoog juichend, dodelijk bedroefd. Dat is een wereld van verschil met ‘normaal’ blij of verdrietig zijn. Vooral voor mensen met een bipolaire stoornis, manische depressiviteit en andere mentale problemen. Dat het hebben ervan je leven beïnvloedt staat als een paal boven water. Voor veel mensen is het moeilijk ermee om te gaan als het in dusdanige mate aanwezig is dat het niet alleen het leven beïnvloedt maar ook bepaalt. Als ‘patiënt’ sta je vaak alleen, totaal machteloos omdat er te weinig adequate hulp is en je tegen onbegrip van de buitenwereld aanloopt. Dat dat tot enorme wanhoop kan leiden, en wel zo dat mensen ervoor kiezen uit het leven te stappen, is een gegeven.

Afgezien van de mensen die in meer of mindere mate worstelen met die ellende is er een categorie mensen die evengoed in het verdomhoekje zit. Een grote groep die nog minder aandacht krijgt dan de ‘patiënten’. Dat zijn de mensen die ‘normaal’ zijn, die geen last hebben van psychische problemen. Althans, zo lijkt het! Niets is echter minder waar! De ‘patiënt’ heeft in veel gevallen een partner, een broer, een zus, in alle gevallen een vader en een moeder als ook overige familieleden, bekenden en in sommige gevallen ook vrienden. Elke relatie met een ‘patiënt’ staat onder druk en is verreweg van gemakkelijk.

Dat een ‘normaal’ iemand de relatie met ‘patiënt’ in stand houdt is hét bewijs van een intens loyale liefde die zijn weerga niet kent. In rationele momenten is de ‘patiënt’ zich dat bewust al is dat bewustzijn niet sterk genoeg om de irrationele momenten ermee te overwinnen.
Die achterban heeft het zwaar en verdient een schouderklopje! Bij deze dus!

Over Melody

❤️-elijk Welkom én voel je vrij om je ❤️ te luchten. (mag ook in: mel62ko@gmail.com)
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

42 reacties

 1. Wat lief om je medeleven op deze manier te betuigen, want we weten natuurlijk over wie in het bijzonder jij het hebt.
  Mensen die “alleen maar” depressief zijn, hebben het zwaar. Ze moeten steeds dezelfde opwekkende boodschap aanhoren: “Ga dan iets léuks doen!” Zich niet realiserend dat dat het laatste is waar de depressieve behoefte aan heeft. Hoe goed dierbaren het ook bedoelen, ze kunnen niet meer dan langs de zijlijn staan en toekijken. Dát is verrekte zwaar. Vandaar jouw hulde. Ik ben het ongeevenaard met je eens 🙂
  Liefs Kakel

 2. Petje af Melody

  Liefs, Ria

 3. Je rijkt een terechte pluim uit , al heb ik zélf geen ervaring met manisch/depressieve mensen ik snap wel dat het niet meevalt om daar als partner/kind mee om te gaan.. Al zijn er meer kwalen waarbij partner en of kind het zwaar e verduren is deze aandoening door z’n onvoorspelbaarheid waarschijnlijk nóg zwaarder!

  • Dank je wel.

   Klopt ook inderdaad.

   Voor veel mensen is het leven niet standaard een feestje, ze moeten telkens weer ‘klimmen’ om de gebroken slingers weer terug op te hangen en ‘op adem komen’ om lucht te krijgen zodat ze weer ballonnen kunnen opblazen.

 4. Wat mooi gezegd! Ik ben er stil van! Geliked omdat het zo mooi omschreven is.
  Iedereen die zich aangesproken voelt mag trots zijn!
  Erg mooi deze WE300.

 5. Wat een mooie WE, Melody. Ik ben er stil van. Zo prachtig en treffend geschreven. Je weet iemand met je stukje te raken en deze keer is je WE wel heel bijzonder.
  Respect!

  Liefs en en dikke knuffel, Frederique

 6. Wat een eervolle WE voor je geliefden en alle anderen die met deze rot aandoening hebben te dealen.
  Actueel thema, deze week.

 7. Een prachtig dankjewel in 300 woorden voor mensen met het hart op de goede plaats.

 8. Prima WE, Mel. Tijdens het lezen gingen mijn gedachten meteen uit naar Hulk en zij vrouw. Beiden hebben het moeilijk en het rotte is dat je als ‘buitenstaander’ weinig kan doen. Maar goede gedachten uitzenden kan altijd en dat doe ik bij deze voor hen en alle anderen die gebukt gaan onder deze akelige stoornis.

  • Dank je wel Plato.

   Ja je hebt helemaal gelijk. Het ‘er zijn’ en indien nodig dat doen wat nodig is… doet al heel veel

   Het is een vreselijke stoornis en er lijden meer onder dan men in het algemeen denkt

 9. Heb nooit met bipolaire patiënten te maken gehad, kan dus alleen proberen mij de moeilijkheden voor te stellen en Melody er sterkte mee toe te wensen. Is het zo dat deze stoornis, en ook coeliakie (goed geschreven?),,betrekkelijk recentelijk zijn “ontdekt”? Ze bestonden al lang, maar men kende de oorzaken niet. In onze omgeving (Argentinië) groeit het aantal laatstgenoemde gevallen sterk, en daarmee tevens de variatie in voedingsmiddelen die hun geen kwaad doen. Kortgeleden kwam ik langs een nieuw winkeltje dat de verkoop van deze spcialiteiten aankondigde.-

  • Het is een zeer complex iets Koppieop en geen 2 ‘patiënten’ zijn gelijk. Het omvat vele problemen van zeer diverse aard.

   En nee ‘recentelijk’ ontdekt is het niet, het heeft alleen heel erg lang geduurd voor men een naam bedacht had die al die facetten kan omvatten.

   Coeliakie is totaal iets anders, dat heeft met gluten te maken. Dat is dan wel te benoemen als ‘recentelijk’ ontdekt omdat dat onderdeel van voedsel enerzijds ‘vroeger’ simpelweg niet inzat en anderzijds men de klachten toen vaak onder een andere naam plaatste.

   Het eerste is dus een ‘ziekte’ van de geest en het tweede van het lijf.

   En ja die winkels ontstaan steeds meer en meer omdat steeds meer mensen een allergie ontwikkelen voor het ene of het andere product dan wel een bestanddeel ervan.

 10. Heel mooi beschreven, Mel. Voor even omgaan met iemand met een bipolaire stoornis, is voor de meeste mensen geen probleem. Maar 24 uur per dag, 7 dagen per week, is inderdaad heel moeilijk.

 11. Dank je wel Melody, voor de duidelijke uitleg. Het verschil tussen de geestelijke en de lichamelijke “ziekten” kende ik wel, had ze ongewild in één adem genoemd omdat ze voor mij vrijwel tezelfdertijd een begrip werden. Groeten!

  • Graag gedaan Koppieop. Ik vermoedde dat al wel een beetje,, had ik ‘t dus goed begrepen.

   Bedankt voor je tegenreactie en groeten terug.

 12. Zo erg is het met mijn jongste gelukkig niet maar tegelijkertijd is het echt een meisje van uitersten. Af en toe baart mij dat erge zorgen.

 13. Weet even niks te zeggen
  heb 6 mensen in onze directe family en snap er niet veel van op moment .
  als Moeder schoonmoeder en Tante wet alleen dat het veel pijn doet voor allen

  • Geeft niks hoor.

   En verspil maar geen energie aan het willen begrijpen… Dat lukt niemand omdat het zo wisselend en grillig is.

   En ja het doet pijn. Helaas !!!

 14. Ik denk dat elk “stoornis” mensen afschrikt omdat het onbekend is. Het is meer uit angst dan onwil. Jammer, want ook deze mensen hebben zoveel te bieden. Ik ken niemand met een bipolair stoornis, wel met andere stoornissen (vind ik een rot woord overigens).
  Je hebt het heel mooi geschreven, mijn compliment. Je blijft mensen raken (positief bedoeld hoor!).

  • Ik kan niet anders dan dat volkomen met je eens zijn. En ja ook met wat je zegt over ‘stoornissen’ … dat is inderdaad een afschuwelijk woord. Ik noem het al jaren ‘zegeningen’ en ik weiger het ook anders te zien omdat dan het gevaar loert dat ik (weer) de slachtofferjas aantrek en dat is iets dat ik al helemaal niet (meer) wil omdat dan het hek van de dam gaat (bij mij althans).

   Dank je wel, ik vatte het al niet negatief op maar dat je het extra bevestigt vind ik fijn!

 15. Heel herkenbaar…. en goed dat je het verwoord!

  • Oef ‘herkenbaar’ …. dát gun ik niemand want dat betekent zoveel in de minder leuke zin des woords. Ik hoop dat het jou zo weinig mogelijk last bezorgt!

   Dank je wel.

 16. Heb er niet intensief zelf direct mee te maken gehad, maar wel in mijn omgeving, dus begrijp waar je het over hebt. Geen details.
  Overigens zijn gluten niet iets wat pas recent aan voeding is toegevoegd, maar een natuurlijk bestanddeel van bepaalde granen. Het is momenteel een hype, er worden zelfs voedingsproducten verkocht met in grote letters “gluten-vrij” terwijl in die middelen nog nooit van z’n levensdagen gluten gezeten hebben, lees ik in wetenschappelijke publicaties, en regelmatig worden symptomen die een andere oorzaak hebben toegedacht aan gluten-intolerantie…

  • Er ‘kennis’ mee maken is al heftig. Ben wel blij voor je dat je er niet zelf mee te maken hebt in je kleinste kring.

   Klopt…daarom zette ik het ook tussen aanhalingstekens. En ja je hebt gelijk. Ik vind het verbijsterend (of ben ik dan toch naïever dan ik graag wil geloven) dat veel producten van pure nonsens teksten voorzien zijn waardoor de verkoop ervan stijgt.
   Reclamemakers en producten profiteren van alle (aangeprate) angsten en stimuleren dat zelfs. Ze denken (kennelijk terecht) dat de meerderheid van de consumenten debielen zijn die hun ‘gezond’ portie verstand in de ijskast zetten.

 17. met verbijstering heb ik deze invulling van Evenaren gelezen. Wat heb jij een moed om dit zo te verwoorden.Om jezelf kwetsbaarder dan kwetsbaar op te stellen. Want dat lees ik uit je verhaal. Je bent een sterk mens. Dankjewel dat je dit wilde delen.

  • *bloos* ….wat een hartverwarmende reactie Clair, wauw, ben er stil van (en dat gebeurt niet zomaar 😉 )

   Ik werd me op een gegeven moment bewust van ‘de mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest’ … en dat was een soort van ommekeer omdat ik niet langer op die manier in het leven wilde staan . Leven bevat risico’s maar als je die uitbant leef je niet, vind ik.

   Dank je wel nogmaals voor je fijne reactie!

 18. Dit mag inderdaad ook wel eens gezegd worden. Mooi onder woorden gebracht, Melody!

 19. Ik denk dat niet alleen met psychische stoornissen maar ook met lichamelijke chronische stoornissen het voor de patiënt heel erg is maar ook voor de partner is het niet altijd gemakkelijk.
  Je moet dan echt sterk in je schoenen staan heb ik zelf ook ervaren. En soms gaat het dus niet meer is het ook bij de ander “op”. Er zijn geen winnaars enkel verliezers hierbij.

  • Je hebt helemaal gelijk Anneke. Ik heb in dit verhaal gericht op het mentale.
   Ik ken ook die fysieke kant zelf en besef dus ook heus wat voor geluk ik heb met mijn man.

   Het kent inderdaad alleen maar verliezers, dat maakt het extra verdrietig.

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.