WE-300 *54* ~~ Manipuleren

Plato

Langzaam doch zeker trokken de wolken op, het zicht werd meer en meer belemmerd, de lucht betrok verder en weer enige tijd later was het inmiddels aardedonker geworden. Een zucht ontsnapte, zich met moeite een uitweg banende, piepend door opeen geperste lippen. Ah, de timmerman was daar ook weer, alsof hij een levensreddend zwaard moest smeden hamerde hij op het aambeeld, de geluiden die daarbij vrijkwamen deden de luisteraar denken dat het niet 1 timmerman en 1 aambeeld was maar een heel leger, men timmerde erop los alsof de wereld op het punt van vergaan stond. De stormen die de koppen hadden op opgestoken schenen niet zomaar te willen gaan liggen. De woede woedde en nam alles dat hem in de weg stond met zich mee. Als het niet, inmiddels ervaring-deskundig, aangepakt zou worden konden er nog wel eens hele rare dingen gaan gebeuren en tja dat mocht natuurlijk niet, was immers totaal zinloos en zo zonde van de energie die daarmee gepaard én verloren ging?

Daar stond ze dan, Vastbesloten als ze was om zich ook hier niet van haar sokkel te laten afstoten bekeek ze de hele situatie als vanaf een afstand, alsof het niet haar betrof maar iemand anders. Een glimlach gleed over haar gezicht toen de gedachte ‘ik lijk wel iemand met meerdere persoonlijkheden’ door haar hoofd schoot. Ze wist was haar te doen stond, ze had dit varkentje immers al ontelbare malen gewassen in de afgelopen decennia. Een probleem tegen het lijf lopen was haar niet vreemd, niemand overigens, want iedereen kreeg met die dingen te maken, dat wist ze en hoe naar ook, die wetenschap was toch wel troostend en bemoedigend.

Zulke momenten het hoofd bieden was zo moeilijk niet meer sinds ze ontdekt had hoe ze het, voor haar op de beste manier, moest doen.

26 hartenluchtjes op “WE-300 *54* ~~ Manipuleren

 1. Is dat zwaard niet meer iets voor een smid? En van de woede woedde heb ik het idee dat je daarmee de wind bedoelt.
  Het is een stormachtig blogje met snijdende stukjes maar ik weet niet zeker of ik het helemaal begrijp. Is het nou een echt mens of een beeld op een sokkel. Je laat me zo twijfelen he.
  Maar het is wel snel en spannend geschreven. Het laat op een of andere wijze niet onberoerd.

  1. Jawel maar het gaat niet om het zwaard, het gaat om het getimmer op het aambeeld (waar zit bij de mens het aambeeld ook nog maar eens?) ….oftewel, zware hoofdpijn….

   Nee ik bedoelde niet de wind….. ik bedoelde wat ik schreef, de woede! Als ik echt duivels van kwaadheid ben woedt de woede dus in mijn hoofd….

   Het gaat om een echt mens, mezelf namelijk.

   Het beeld op die sokkel…daar bedoel ik mee dat niets of niemand mij nog onherstelbaar onderuit kan krijgen, dat weiger ik zo resoluut als ik maar zijn kan. Die vastberadenheid is een soort van onverwoestbare harnas waarin ik precies pas en waarmee ik me bescherm, zeg maar. Voornamelijk mentaal natuurlijk, maar dat snap je wel vermoed ik.

   Dank je wel, dat was ook de bedoeling 😉

 2. Wat een mooi geschreven logje. Vastberaden, zoals je bent. Want je laat je niet van je sokkel afstoten!

  Wat is je blog mooi. WOW…. echt prachtig.

  Liefs Frederique

  1. i know…. Ik dank God op mijn blote knietjes dat ik dat probleem niet (meer) heb!

   Jah inderdaad, (zucht uit het puntje van mijn kleine teen) …zo af en toe (huilllll)

 3. Een vrouw die niet met zich laat spotten, dat lees je zo! (Wat ik me wel afvroeg: wélk varkentje heeft ze al ontelbare malen gewassen in de afgelopen decennia? Daar ben ik nou zo nieuwsgierig naar!)

  1. ‘Een vrouw die niet met zich laat spotten’…. het missende sleutelwoord hier is ‘meer’…. tussen ‘niet’ en ‘met’.

   Nieuwsgierig? Mag hoor, vragen staat vrij!
   Het varkentje dat gewassen moet worden is het mezelf opnieuw ervan overtuigen dat ‘vertrouwen’, ondanks dat het mijne weer eens op zeer pijnlijke wijze geschonden werd, niet per definitie een slecht iets is.

 4. Ik ben op de LTS geweest. Ik heb daar timmeren geleerd, maar dat was met hout: de spijker op zijn kop slaan, maar dat geen enkele relatie met een aambeeld. Ik heb daar het vak van elektriciën geleerd, dat ik nooit beroepshalve, maar enkel als vakantiehulp heb beoefend (ik stapte over naar de elektronica), met het aambeeld ben ik geconfronteerd bij het smeden van heet ijzer dat regelmatig terugkeerde in het smidsvuur om verder bewerkt te worden. Smeden is iets anders dan timmeren heb ik toen geleerd, maar je moet wel het ijzer smeden als het heet is. En niet alles wat heet is, is ijzer…

  1. Prima reactie, waarvoor dank, klopt allemaal als een zwerende vinger…

   je hebt, neem ik aan althans, niet deze : https://melodyk.nl/ reactie gelezen?
   Misschien ff doen? Dan snap je de relatie met timmerman en aambeeld uit mijn logbericht vast wel.

 5. Ik had het gelezen, maar voor mij ontspoorde je verhaal juist daar meer, omdat dat OORdeel, rationeel en fysiek gezien, geen aambeeld is waarop getimmerd kan worden (tenzij je het trommelvlies ziet als een hamer bediend door herrie).

  Smeden timmeren niet en een timmerman gebruikt geen aambeeld.

  Je hoeft mij niet zo veel te vertellen over wat dat orgaan, door wie dan ook aambeeld genoemd, kan aanrichten: slecht horen, suizingen verOORzaken, evenwicht verstoren tot virtuele duizelingwekkende draaiingen, noem maar op, als dat samenvalt heet het Menière.
  Ik heb het een paar keer vlakbij zien gebeuren, het kan maar één stap dichterbij…

  1. Helaas weet ik wat het betekent om de ziekte van Menière te hebben.

   Het aambeeld en de timmerman uit mijn verhaal vat jij letterlijk op en zo heb ik het niet bedoeld. In dit verhaal, maar ook in het algemeen, staat het aambeeld in verhouding tot die timmerman bij mij voor het gevolg van overvloedig geconfronteerd zijn met bijv. een kakofonie aan lawaai. Ik ben extreem geluidsgevoelig (geluid-gestoord) en als ik dus niet daarin mijn grenzen bewaak komt er of een heftige migraine-aanval of, in extremere situaties… schiet ik in een bi-polaire aanval, hetzij manisch hetzij hyper, geen van beiden iets waarin ik me graag bevind.

 6. Wat een indringende WE. Ik moet zeggen, het kwartje viel niet meteen, maar met de reacties en jouw reacties daar weer op: jemig. Petje af en respect dat je hierin je weg kunt vinden.

  1. ….
   Dank je wel Mrs.T voor je fijne reactie.

   Al moet ik er wel bij zeggen dat ik het zelf niet zo zie als dat zoiets respect verdient…
   op een gegeven moment stond ik in mijn leven op een punt waarop ik maar één kant op kon omdat ik me aan alle overige kant met de rug tegen de muur voelde staan.

   Uiteraard iets dat ik niemand gun al kan ik zelf ook wel zeggen dat ik er veel van geleerd heb. Het is in ieder geval een situatie waarin ik me nooit meer zal gaan bevinden. Ik ben (inmiddels) gelukkig zo stabiel om me niet meer door wat of wie dan ook ooit nog in zo’n positie te laten manoeuvreren.

  1. Dank je wel Ferrara,

   Ik was me niet bewust dat er onduidelijkheden waren maar fijn dat die weggenomen zijn. Mocht je nog vragen hebben….stel ze gerust 😉

 7. Ook voor mij was het niet helemaal duidelijk, tegenstrijdigheden als timmerman en aambeeld…
  Maar met je uitleg is het wel enigszins duidelijk geworden. Het blijft worstelen!
  Sterkte!

  1. Sorry, tijdens het schrijven had ik niet door dat het voor onduidelijkheden zou zorgen

   Het getimmer…. heeft te maken met de timmerman in mijn hoofd die voor hoofdpijn zorgt (nog net niet migraine al scheelt t niet veel)
   Het aambeeld…. benoemde ik als dusdanig omdat iedereen zich kan voorstellen dat zodra daar iemand op hamert, het voor hele schelle geluiden zorgt…. iets waar ik zo wie zo al supergevoelig voor ben dus zeker in momenten waarop heftige hoofdpijnen mij plagen op de grens van migraines…

   Ja op zich gaat het de meeste dagen goed, gelukkig steeds meer dagen ook, daar ben ik blij mee, al hou ik wel de dagen waarop ik me het liefst onder de dekens verstop en dus alleen met wilskracht er uit kan komen…

   dank je wel.

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.