Wat een feest! – 18 sept

Vanavond om 20.15 eindigde mijn voorpret en begon het feest waarop ik me al zo lang verheugde.
Het optreden van The Choir of Kings College Cambridge

Rond 18.30 stapte ik over de drempel bij mijn maandagmeneer en nadat hij nog een bezoek aan kamer 100 had gebracht stapten we de auto in en reden we in ondergaande zon naar het noorden, Groningen stad dus. Op zeker moment zei hij: “d’Olle Grieze is al in beeld” … ik kon dat natuurlijk alleen maar beamen. Toen we even later de parkeergarage uitliepen zei ik hem dat ik een foto van hem wilde maken…. ‘ja ja, zet deze oude grijze maar voor die andere oude grijze’ ginnegapte hij me toe, tja dat was mijn plan al, maar na zijn aanbod liet ik me dat uiteraard geen 2e keer zeggen glimlach.

klaas180916a

Eenmaal binnen kochten we eerst een  uitrijkaart zodat ik aan het eind van de avond niet in een lange rij hoefde aan te sluiten. We zochten een plekje maar de foyer was al aardig vol ondanks dat we echt ruimschoots op tijd waren. Bij een echtpaar met oudere heer vonden we plek en even later zaten we met zijn vijven gezellig te keuvelen.

klaas180916b

Nadat de deuren naar de 2e foyer waren open gegaan gingen we op ons gemak de zaal in en zochten onze plekken op. Overbodig wellicht maar ik zeg het toch maar…. we zaten op rij 1. Ik had bewust hoekplaatsen uitgekozen zodat de rollator bij ons kon blijven staan zonder iemand anders daarvan hinder te laten ondervinden. Natuurlijk  moest er een foto gemaakt worden van ons tweetjes samen, die wil hij uitgeprint hebben en in een lijstje dus ik deed mijn uiterste best de foto zo mooi mogelijk te laten worden. Dat meneer goed bij de pinken is bewijst zijn vraag wel maar ook andere (fluisterend uiteraard) opmerkingen bewezen mij dat weer eens, alsof ik dat al niet wist glimlach . “Snapt Koba dat nou?”  ‘ehh wat moet ik snappen?’ … “Nou dat veel mensen hier in hun dagelijkse plunje zitten alsof ze zo van hun werk komen of van school ofzo… het is nog wel zondag ook, en we zitten in een schouwburg…”  Met een grinnik kon ik niets anders dan hem helemaal gelijk geven. Ook ik heb daar zo mijn mening wel over. “Wij doen het zoals het hoort” …fluisterde hij mij weer toe. Daar kon ik het onmogelijk mee oneens zijn.

klaas180916c
Stipt om 20.15  ging een zijdeur op het toneel open en kwamen de jongens, keurig in het gelid lopend, binnen en namen hun plaatsen in. De (nog heel jonge) organist had een minuut eerder de smalle, steile hoge trap al beklommen en zat naast het orgel. Ik concludeerde daaruit dat er a capella gezongen zou worden en ik had gelijk. In beide helften ging het koor op ongeveer de helft van het toneel af en speelde die organist één stuk. En tjonge tjonge wat kon hij er wat van, ‘die knul heeft elastische benen’  zeiden we tegen elkaar, met een sneltreinvaart vlogen die benen heen en weer en deden de voeten hun werk. Ook zijn vingers wisten hun weg, 2 behoorlijke zware stukken waarbij hij welgeteld maar 2x een foute toets aan sloeg.

Het (samengesteld uit 2 koren) koor zong in totaal 12 nummers, 6 voor en 6 na de pauze en die stukken waren om de drommel niet simpel. Natuurlijk werden er foutjes gemaakt maar mag dat ook als het koor bestaat uit 30 zangers waarvan de jongste nog geen 10 is en de oudste nog geen 25 en dan zulke ingewikkelde zangstukken moet uitvoeren?! Enkele van de zangers wisselden een aantal keren van plaats beschikten dus over de mogelijkheid hun stem op meerdere niveaus te gebruiken. Een kwalitatief zeer goed koor maar enkele stemmen erin die van uitzonderlijk hoge kwaliteit waren, 1 van mezzo’s en 1 van de baritons en 1 van de tenoren trokken mijn aandacht al vrij snel en ik heb dan ook meermalen met intens kippenvel zitten luisteren. De meest mooie stem in die hele groep was van een klein jochie (dat overigens volgens mij nog heus geen 9 was maar oke) met een brilletje en een bos blonde krullen die ogenschijnlijk met een borstel goed in het gelid waren geborsteld maar zo her en der piekten enkele lokken toch ondeugend in een andere richting. Dit ventje moest op zeker moment een tegennoot zingen samen met 1 van de baritons, met zijn tweetjes tegenover de rest… neem van mij aan dat dat heel goed hoorbaar was en dat het geweldig mooi was, al zullen velen het ‘vals’ genoemd hebben te oordelen naar enkele geluiden achter mij. Er is nu eenmaal muziek waar het zo geschreven is maar ja als je daarvan niet op de hoogte bent dan bedenk je dat ook niet en vind je het vals klinken. Maar echt… mijn adem stokte van bewondering voor die 2 knulletjes, zo bizar mooi!

“Je moet toch echt wel van klassieke muziek houden wil je dit mooi vinden”  fluisterde mijn buurman mij in, dat kon ik alleen maar beamen natuurlijk glimlach. “Dit zou Joop niks vinden hè?” ‘Ech nie, das was bij de 1e noten al gillend de zaal uitgehold’ grinnikte ik, zo goed en kwaad als het ging, fluisterend terug, mijn opkomende schaterlach met moeite onderdrukkend.

Klokslag 22.00 denderde er een ovatie door de zaal heen en terwijl die uitstierf verlieten we de zaal op weg naar de uitgang. Ik liet hem buiten staan bij de ‘laden & lossen’-plek… (alhoewel toepasselijk toch ook wel raar maar oke) liet ik hem achter, hij zette zijn rollator op de rem en ging erop zitten en ik liep de parkeergarage in om de auto te halen. Dankzij een zeer galante heer, ja écht ze bestaan nog, mocht ik mijn auto behoorlijk ver vooraan in de rij zetten; ‘dan hoeft uw vader niet zo lang buiten zitten te wachten’  zei hij… ik heb hem maar hartelijk bedankt en van die gelegenheid gebruikt gemaakt. Kom ik bij hem aan, “goh jij bent snel terug?”… ik legde hem uit wat gebeurd was en hij moest er hartelijk om lachen.

Een klein half uur later was de rust in mijn auto weergekeerd en reed ik in stilte naar huis. De ramen open, genietend van de avondlucht en nog volop nagenietend van de fijne avond. Alhoewel ik het al wel wist natuurlijk besefte ik ook hoe blij ik hem gemaakt had met dit verjaardagscadeau en hem zo zien genieten is voor mij het grootste cadeau van deze zondag.

Donderdag gaan we zijn verjaardag dan weer een stukje verder vieren. Bij hem thuis met 5 van zijn vriendinnen. Ik zorg voor gebak, hapjes en andere snoeperijtjes. Zaterdag halen Joop en ik hem dan ‘s avonds op en nemen we hem mee naar Appelscha, naar restaurant Le Cok om aldaar met een etentje zijn 91e verjaardag te vieren en die van zijn 2e zoon die ook donderdag jarig is en 60 wordt. Samen met schoondochters en kleinzoons met aanhang en andere familie die er nog is en veel vrienden en kennissen van zoon.

Zoiets allemaal mee te mogen te maken, is toch zeker wel een heel bijzonder cadeau of niet dan?!!

Over Melody

❤️-elijk Welkom én voel je vrij om je ❤️ te luchten. (mag ook in: mel62ko@gmail.com)
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

16 reacties

 1. Och wat ziet hij er goed uit in dat jasje! Prachtig! Ben zo blij dat jullie een prachtige avond hebben gehad, die glimlach daar doe je het voor he;) xx

 2. Jullie zien er zeer feestelijk uit.

 3. Wat een heerlijk verslag van jullie uitje .Meneer ziet er heel erg goed uit en piekfijn gekleed ! En wat een mooie foto van jullie samen en goed te zien dat jullie genieten .Dus deze week word zijn verjaardag goed en gezellig gevierd .Veel plezier en een fijne week
  Liefs Elisabeth

  • Dank je wel voor je mooie en lieve reactie.
   Ja klopt.. hij heeft er veel zin in en ik ook natuurlijk… dit is nog eens leuk ‘werken’ of niet dan?!

   Gaat helemaal goed komen, dank je wel, liefs terug.

 4. Het was het éérste dat me opviel, meneer zag er geweldig uit en tja, je een beetje kleden voor een uitje is toch redelijk normaal al is voor jeugd “je kleden” toch wel iets anders dan voor wat oudere generaties.
  Gewéldige avond en meneer z’n verjaardag wordt méér dan uitbundig gevierd!

  • Kan niet anders hè?!

   Dat vind ik ook hoor…. en hij gelukkig ook dus ook wat dat betreft kun je met hem prima samen een uitje beleven.

   Absoluut…. zeker weten en waarom niet ook? Hij wordt 91 en is zo fit als een hoentje. Het enige probleem dat hij heeft is instabiliteit op de voeten na een nieuwe heup gekregen te hebben en vervolgens, 3 maanden nadat hij thuis kwam uit het verpleegtehuis waar hij maanden vertoefd had) bij een 2e val zijn rechterbovenbeen verbrijzeld te hebben gehad.
   We hopen hem nog heel lang in ons midden te hebben maar eerlijk is eerlijk, mensen van die leeftijd zijn echt mensen van de dag.

 5. Wat fijn dat jullie zo hebben genoten en wat ziet die man er leuk uit. Helemaal mee eens voor een avondje uit haal je mooie kleren uit de kast.

  Onlangs zei je dat er veel veranderd is in de stad, maar dat d’ Olle Grieze is veranderd in de St.Jozefkerk aan de Radesingel geloof ik niet. ;0))

  • Dank je wel. Ja toch? Is toch essentieel deel van het plezier?!

   Och jeetje nog aan toe zeg….. dat is me helemaal niet opgevallen… zijn opmerking was te leuk en ik heb er niet verder over nagedacht maar nu ik nogmaals naar de foto kijk kan ik onmogelijk anders natuurlijk dan je helemaal gelijk geven 😉
   Grinnik, als ik hem dat donderdagmorgen vertel… hebben we napret voor 10

 6. Het eerste wat me opviel aan je maandag-meneer was dat hij er zo netjes uitzag. Echt als een heer! En dat op die leeftijd, knap hoor. Wat lief dat hij een foto van jullie samen in een lijstje wil hebben. Weet je dat me dat helemaal niet verbaast? (-:
  Dit was een bijzonder feestelijk avondje uit dat ook zonder de gemaakte foto met veel vreugde wordt herinnerd.
  Je hebt weer iemand heel gelukkig gemaakt, Lief Muziekmensch.
  Dikke kus ♥

  • Ja logisch…. jij hebt daar ook oog voor… en ja hij is in alle opzichten een heer, in die zin is het ‘ van oude stempel’ zijn absoluut niet verkeerd.

   🙂 ik stelde nog voor mijzelf eraf te knippen maar daar wilde hij niet van horen natuurlijk 😉

   Zeker weten, eentje die we ons lang zullen herinneren en zulke herinneringen zijn onbetaalbare cadeautjes.
   Eh ja, maar hij mij ook door zo intens te genieten.

   xxx

 7. Dat is dus een geweldige avond geweest 🙂 Fijn!!!
  En wat een leuke foto zeg, van jullie tweeën, een mooie herinnering.

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.