Waar een wil is

     Marion‘s… Japans op Zaterdag (voorheen: Haiku op zaterdag)

 

118 Hier gestart op 17 januari 2015

 

Wat is een Haibun ~~ Wat is een Haiga ~~ Wat is een Haiku ~~ Wat is een Kyoka ~~ Wat is een Renga ~~ Wat is een Sedoka ~~ Wat is een Senryu ~~ Wat is een Tanbun ~~ Wat is een Tanka ~*~

 

Over de tafel
rustige woorden gedeeld.
Gehoord? En ook Begrepen?
Het blijft wel de vraag
Hoe leg je onbekends uit
aan iemand die ‘t niet erkent?

De sfeer verandert,
impact bij één aanwezig.
Emoties verdiepen zich
De stem gaat kraken.
Ogen worden vochtiger,
het vuur vlamt heftiger op.

Diep ademhalend
terug naar basis van rust.
Beheersing gaan oproepen.
Telkens herhalend.
Zorgvuldig woorden kiezend,
de kalmte niet verliezen.

Het veroordelen.
Het niet kunnen begrijpen.
Is dat een vloek of zegen?
Communiceren
is ‘t moeilijkste te leren
Wel wil? Dan is er een weg!

14x Akkoorden op “Waar een wil is

 1. Prachtig Melody! Niets zo moeilijk als goed communiceren, maar wel zo belangrijk… toch is het vaak een worsteling… en een hoop misverstanden. Lastig voor sommige mensen.

  1. Dank je wel Bea.

   Ja klopt, ik ervaar dat helaas vaker dan mij lief is. Het telkens maar weer ‘moeten’ verklaren waarom iets wel of iets niet in mijn geval dat voor anderen de gewoonste zaak van de wereld is…. is soms heel vermoeiend. Ik kan daar niet altijd even goed mee omgaan.

 2. De kunst is je te verplaatsen in degene met wie je communiceert.
  Dat probeer ik vanmiddag ook te doen, als luisteraar bij een recital.

  een mooi recital
  Schubert, zaterdagmiddag
  ik ben heel benieuwd

  1. Dat is inderdaad een kunst die maar heeeeeel weinig mensen beheersen. Het ergste vind ik die mensen die totaal onbereidwillig zijn te luisteren en dat wat ze dan (interpreteren) gehoord hebben botweg afdoen als ‘doe toch eens normaal’ of ‘stel je niet aan’ of….zoals ik laatst van iemand te horen kreeg: “psychische schade is een modeverschijnsel” mensen die zeggen daar last van te hebben zijn alleen maar uit op aandacht…”
   Je kunt je vast wel voorstellen wat mijn reactie op zo iemand dan is.

   Dat gaat je vast wel lukken, ik wens je er waanzinnig veel plezier bij.

 3. Het is de kunst de ander niet het gevoel te geven dat hij wordt aangevallen, want dan kiest hij/zij voor de verdediging en kom je geen stap verder. De juiste toon en gevoelstoestand zien te vinden. Daar heb je er minimaal twee voor nodig (-: Helaas weet ik uit ervaring dat waar een wil is, niet altijd ook een weg is…
  Warme groet (pffff….)

  1. Dat gebeurt inderdaad ook…. en wordt bepaald qua sterkte door de relatie waarin je tot die ander staat.

   Inderdaad heb je er 2 voor nodig, als beiden van goede wil zijn is die weg er ook maar als 1 van de 2 dat niet is houdt het op. triest.

   😉 Ja nou he, gelukkig is het hier in huis zalig met zo’n 18 a 20 graden… toch wel fijn dat het huis de juiste stand heeft, geen plat dak en goed geïsoleerd is.

   -x-♥

  1. Dar klopt ook. Daar heb ik ook heen moeite mee. Het constateren en er begrip voor opbrengen en tonen is gaan genoeg.

   Waar ik wel moeite mee heb zijn mensen die opzettelijk de ander op het 💜 trappen door onzichtbare ziektebeelden af te doen als modeverschijnsel, aanstelleritus of welk ander woord men er dan ook maar voor in de plaats zet.

 4. En dat kost dubbele energie. Knap dat je in zo’n geval toch je emoties kunt beheersen en het geduld opbrengt om het nóg een keer uit te leggen, om open te blijven. Dat is namelijk niet makkelijk!
  Een Japans gedicht met een verhaal, meis. x

  1. Op zijn minst… Klopt, makkelijk is anders.
   Het gesprek is nog niet afgelopen, er komt nog een vervolg… het valt ook niet mee om van een mening af te stappen… ook al is er wetenschappelijk bewijs ten overvloede van het ongelijk van die persoon…

   Ja klopt…. al was het niet de intentie van die persoon, ik voelde me enorm gekwetst en wilde soort van gelijk halen vanuit de emotie… vanuit de ratio begrijp k dan weer wel dat het moeilijk is mentale ziektes en hun impact te begrijpen vooral als je het bestaan ervan ontkent en afdoet als aanstellerij / modegril

Verras me met jouw ♫ ~ Surprise me with your ♫

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.