~ KIJKERIJ ~·Blijdorp·DPA·Wildlands

Voor het blok staan en

Nederlandse Dierenparken Nieuws van Dinsdag 3 november

~ ~

* ~.~ * / * ~.~ * / * ~.~ * / * ~.~ * / * ~.~ * / * ~.~ * / * ~.~ * / * ~.~ * / * ~.~ * / * ~.~ * /

 

Dierenpark

-Amersfoort-

Vanmorgen rond 10.30 uur zijn er twee chimpansees uit hun verblijf ontsnapt, de situatie was snel onder controle en er zijn geen bezoekers of medewerkers gewond geraakt.

Om een verdere escalatie te voorkomen, zijn deze twee mannelijke chimpansees doodgeschoten.

Wij betreuren deze gebeurtenis enorm.

De eerste conclusies zijn dat we te maken hebben met een menselijke fout rondom het sluiten van de verblijven, waardoor er twee apen uit het verblijf wisten te komen.
De komende dagen wordt er nader onderzoek gedaan naar de oorzaak, op dit moment hebben we wel geconstateerd dat er geen technische mankementen zijn aan het verblijf.

De twee chimpansees zijn vrijwel direct na de ontsnapping door onze dierverzorgers achter de schermen gezien. Vanaf dat moment is het protocol ‘Dier Ontsnapt’ in gang gezet. Dit betekent onder andere dat bezoekers en medewerkers in veiligheid worden gebracht en dat het ontsnapte dier wordt opgespoord.
De twee mannelijke chimpansees vertoonden imponerend gedrag wat voor een gevaarlijke situatie kon zorgen en daarom is er op dat moment de beslissing genomen om de chimpansees dood te schieten.
De twee chimpansees, Mike en Karibuna, maakten al zeer lange tijd deel uit van de chimpanseegroep in ons park.

Voor onze medewerkers en bezoekers bieden wij slachtofferhulp. Wij vragen bezoekers die op het moment van de gebeurtenis in ons park waren zich bij ons te melden, wij komen graag met hen in contact.

Waarom zijn de chimpansees niet verdoofd?
Een verdoving is uiteraard voorbereid, maar het duurt ongeveer 10 minuten tot een kwartier voordat het effect van een verdoving merkbaar is bij een chimpansee.
Chimpansees bewegen zich erg snel voort en zouden zich daarom binnen dat tijdsbestek binnen, maar ook buiten, het park kunnen verplaatsen.
Binnen deze tien minuten tot kwartier had zich een ramp kunnen voltrekken en daarom was het niet verantwoord om te gaan verdoven.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

 

 

Wildlands

-Emmen-

Het lijkt bijna een traditie te worden, want ook dit jaar hebben onze Duitse collega’s van Alaris Schmetterlingspark vele vlinders gebracht.
Deze vlindertuinen sluiten tijdens de donkere wintermaanden en dus wordt er voor deze ‘oude’ vlinders nog een mooie plek gezocht waar ze hun laatste weken kunnen doorbrengen.
In de Vlindertempel zijn vanmorgen dus zo’n 500 vlinders (van zeker 25 verschillende soorten) vrijgelaten!

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

 

Blijdorp               -Rotterdam-                                         Blijdorpert

Wil je ook bBlijdorp steunen en jezelf een Blijdorpert mogen noemen zoals ik? Klik dan HIER

🦏Kijk jij ook zo vaak naar de webcams van zwarte neushoorn Naima? De uitgerekende datum is vandaag… Het zijn de laatste loodjes. In deze vlog geeft dierverzorger Melle een laatste update.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

 

37 Geluchte Hartjes op “Voor het blok staan en

  1. Jah helaas wel. ik heb ze al een hart onder de riem gestuurd … meer kan ik niet dan

   Ja zeker…dat is elk jaar weer een feestje, al zal ik het nu niet mee maken….

 1. Ik vind het echt verschrikkelijk. Iemand maakt een fout – kan gebeuren, is menselijk – en dieren moeten het met de dood bekopen. Al snap ik dat de beslissing vanwege de veiligheid is genomen, je maakt als dierentuin wel een slechte beurt. Voor de vaste verzorgers is het ongetwijfeld helemaal een drama.
  Dikke knuffel voor jou ♥

  1. Helemaal mee eens….

   Het is geen keuze: Of je schiet het dier dood…. Of je hoopt dat het zich een kwartier lang rustig houdt en niet ondertussen een kind uit een kinderwagen graait en aan stukken scheurt…

   EAZA heeft protocollen, die gelden in Europa maar worden ook wereldwijd gehanteerd in alle parken… je moet kiezen voor de minst kwade van de 2 …. bijbelse drama’s blijven actueel

   Dank je wel ❤️❤️❤️

 2. Wat een ellende, het houd niet op!!! Heftig dieren moeten doodschieten, Arme Mike en Karibuna,
  dat ze vrij gevaarlijk zijn lijd geen twijfel, arme verzorgers, Menselijke fout maakt het nog erger!
  Fijn dat jij ze een hart onder de riem heb gestoken!! xxx Liefs.

  1. Daar is geen twijfel over.

   Het is afschuwelijk!! 2020 is alleszins een rampjaar, zeker voor DPA … een olifant schijnzwanger, een jong olifantenmeisje bezweken aan herpes, toen het andere olifantje doodziek maar die heeft het gelukkig gered… en nu dit … en men moest al 17 man ontslaan door corona… plus alle andere gevolgen door corona….

   Vandaag moesten ze kiezen uit 2 kwaden, die je beiden niet wilt… dan moet je kiezen voor de minst kwade van de 2 … afgezien van het feit dat je verplicht bent , wettelijk, om je aan de vastgestelde protocollen te houden en die te volgen. Dit is weer zo’n typsch voorbeeld van hoe naar het is dat er internet bestaat

 3. Heel erg wat er in Amersfoort gebeurd is, uiteindelijk zijn de chimpansees de dupe van een menselijke fout.
  Daar komt dan nog bij, dat de dierentuinen dicht moeten, het zou weleens de doodsteek kunnen zijn.
  Ik vraag mij af, wat er met de dieren moet gebeuren, wanneer een dierentuin failliet gaat,
  andere dierenparken, kunnen er geen dieren bij hebben lijkt mij.

  1. Klopt hoor Edward….

   Die vraag leeft bij meerderen….. je kunt voor of tegen dierenparken zijn en dat mag natuurlijk…. maar ze zijn er wel, ze nu aan hun lot overlaten zou schande zijn.

   En wat het drama van vandaag betreft… er waren 2 kwaden om uit te kiezen, men heeft de minst kwade van de 2 gekozen …

   Kortom… dillmma’s

 4. Je hebt het mooi, helder en duidelijk beschreven. Het is afschuwelijk voor DPA.
  Het is een rotjaar voor de dierenparken en vele anderen.
  Ik wens ook jou, betrokken mens, heel veel sterkte! 😘

  1. Ja klopt.

   Ik voel me ook verslagen.. .kan je nagaan, ik ben alleen maar een dierenliefhebber… en Mike zag ik zaterdag nog. ach nou ja, ik kan er zoveel over zeggen …

   Het is een drama!! Vooral het negatie dat er nu over het park uitgestort wordt is niet te bevatten.

    1. Ja meis ik weet ik het…. dat gebeurt altijd in situaties als deze ….. ik zit daar zelf niet want heb er al last genoeg van zonder dat ik het opzoek

     De mensen die op sociale media (maar ook elders) nu schreeuwen, zijn mensen die alleen maar knuffels zien…. ze zijn niet in staat om te beseffen dat een kwartier wachttijd… plus de hoge mate van kansen dat het niet werkt, of juist extra en andere kant op, … het risico verhoogt op een drama van andere orde.

     DPA had slechts 2 kwaden om uit te kiezen, ze kozen voor de minst kwade. Mensen die over ‘gezond’ verstand beschikken, en de wil om even verder te kijken dan hun neuzen lang zijn zullen beseffen dat DPA zich voor een mega dillema gesteld zag.

      1. DPA heeft gekozen voor een open / eerlijk commmunicatie…..

       Hoe zou ‘de mens’ gereageerd hebben als DPA een ander keuze had gemaakt en er burgerslachtoffers buiten het park waren gevallen.

 5. Goede morgen Melody, wat een triest gebeuren is dat geweest, zeker voor de verzorgers die de dieren goed kennen en waarvan iemand een fout heeft gemaakt. Ieder mens kan een fout maken, maar hierbij zijn de gevolgen wel heel verschrikkelijk.

  1. Goedemorgen Haba

   Helemaal hoor.

   Mensen maken fouten, dat gebeurt overal, zeker daar waar onder heel grote druk gepresteerd moet worden. (zoals in dierenparken nu die door corona personeel moeten ontslaan… personeel ook door ziekte uitvalt… Denk ook aan ziekenhuizen waar heel veel fout gaat en in andere sectoren.

   Echter….DPA heeft gekozen voor transparant en eerlijk melden hoe het er toe kwam….evenals dat men helder en eerlijk communiceert waarom ze het besluit namen dat ze namen.

   Stel jij bent een jonge moeder en wandelt door de stad met je kindje in de kinderwagen of aan de hand… er komt een gevaarlijk dier op jou af en verscheurt jouw kind…. omdat een dierenpark de andere keuze maakte.. zou het dan wel oké geweest zijn ?

   Kortom. DPA Had geen andere keuze.

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.