Vleerhond of Vleermuis

Deze week gaan we in de Bush op zoek naar de vleerhond en de vleermuis. Was is het verschil tussen deze twee vleermuissoorten?

In Burgers’ Bush leven drie soorten vleermuizen: de Rodrigues vleerhond, de Lyle vleerhond en de brilbladneusvleermuis.

De Rodrigues vleerhond behoort tot de groep van de ‘vliegende honden’, zoals de pakweg 200 grotere soorten vleermuizen worden genoemd. Met meer dan 1000 soorten zijn de vleermuizen een bijzonder soortenrijke groep zoogdieren. Overdag hangen deze vleerhonden aan de takken van bomen in het regenwoud.

De brilbladneusvleermuizen vind je in de Bush en in de Desert tunnel. Deze vleermuizen zijn een stuk kleiner dan de vleerhonden.

Maar het belangrijkste verschil tussen de vleerhond en de vleermuis is dat vleerhonden niet over echolocatie beschikken. Vleerhonden vertrouwen dus op hun zicht en geur als ze vliegen en daarom vliegen ze het liefst als het nog licht is en niet in het donker. Vleermuizen beschikken wel of echolocatie en kunnen in het pikkedonker nog vliegen zonder ergens tegen aan te botsen.

Daarnaast leven vleerhonden in bosrijke gebieden en vleermuizen in grotten.

Omdat de brilbladneusvleermuizen vooral in het donker actief zijn is in Burgers’ Zoo in het verblijf van de vleermuizen in de Desert het dag en nacht ritme omgedraaid. Zo is het in het verblijf overdag donker en ’s nachts licht. Op deze manier kunnen de bezoekers de dieren beter zien!

8 hartenluchtjes op “Vleerhond of Vleermuis

  1. C.J.M. Beeris -v. Schaik. says:

    Hier dichtbij ons is de ijskelder, ‘s zomers vliegen vleermuisjes over ons terras. Zo snel.Blij met de natuur! Liefs xxx

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.