5 november is het vandaag, geen nieuws onder de zon wat dat betreft. Maarrrrrr vandaag is toch wel een bijzondere dag sinds ongeveer een uurtje geleden…..

Zaterdag 27 april reed ik met Daphne en Noah naar het dierenasiel van Tilburg om daar te gaan kijken naar een Schotse Collie met de naam Boyke. Na een positief uitvallende kennismaking besloot ik hem mee naar Assen terug te nemen. We werden voor zover mogelijk ingelicht over zijn verleden en dat was verre van rooskleurig, met andere woorden; we hadden een uitdaging voor ons liggen. Hoe groot die uitdaging zou worden kon men ons niet vertellen maar dat die niet bepaald klein zou zijn durfden ze wel te stellen. Ik gaf toen al aan dat we eindeloos veel tijd hadden om te kijken hoe het zou gaan verlopen en dat we uiteraard onze uiterste best zouden doen hem het zo goed mogelijk naar de zin te maken zodat hij een prachtig qua karakter, huisdier zou worden.

Heeeeel langzaamaan begon hij te veranderen. Vanuit een angstige, zenuwachtige, gestreste en extreem onzeker dier zagen we heel schoorvoetend toch steeds meer van zijn zachtaardig karakter tevoorschijn komen. De trimster gaf 2 weken gelden al aan dat hij enorm veranderde in zijn voordeel en zij maakte ons een compliment voor ons geduld. Nou hadden wij de lopende verandering zelf al meermalen geconstateerd maar evengoed was het erg fijn om van een ‘buitenstaander’ die bevestiging te krijgen natuurlijk.

De laatste 8 a 10 weken begon Brego steeds meer aandacht te vragen in de positieve zin. Begon het met een, weliswaar heel aarzelende, poot op mijn knie… ging het na verloop van tijd verder met een hoofd op mijn schoot, toen met de 2 voorvoeten op mijn schoot, naar 1 voet op mijn schouder en dan het hoofd in mijn hals of op mijn schouder leggend… Sinds een week of 3 kruipt hij vaker bij mij op de bank. Een stukje afstand tussen hem en mij in maar toch. Gedurende de afgelopen maanden leerde hij ook dat het aanhalen iets ‘fijns’ is ipv ‘naars’, steeds meer liet hij het toe en steeds minder toonde hij zijn afkeer ervan. Ook zijn gedrag, als wij weggaan of thuiskomen verandert steeds meer ten goede. Nog steeds heeft hij zijn stressmomenten maar die nemen, hoe langzaam ook, toch wel meer en meer af. Zo bijzonder om dit proces (weer) te ervaren. Eén van de aspecten waarom ik het ‘werk’ dat je op je neemt als je een asieldier in huis haalt zo ontzettend leuk vind!

Kom ik vanmiddag thuis, zit Anita op de bank. Op een gegeven moment gaat hij voor haar staan en legt voorzichtig beide voorvoeten op haar schoot, hijst zich omhoog en laat zijn hoofd dicht bij het hare komen en zich aaien. Een eerste keer, wij waren blij verrast. Weer even later draait hij zich enigszins om en wurmt zijn hele lijf tussen Anita en mij in en draait zich in mijn arm en op mijn schoot. Noah lag er al, links van me tussen mijn benen en de rugleuning van de bank in, zoals hij heel vaak doet maar met Brego aan de andere kant was het toch wel even een heel bijzonder moment want dat was in deze positie echt de eerste keer.

Ik durfde me niet echt verroeren in eerste instantie want ik wilde hem niet afschrikken en zien hoe lang hij het zou volhouden. Minuten verstreken en hij bleef liggen, telkens zijn poten om Noah heen slaand en mij met zijn hoofd telkens aanduwend, op de manier zoals een kat kopjes geeft zeg maar. Hij is zo blijven liggen totdat Anita opstond om te vertrekken. Heel bijzonder en verrassend, we zijn er blij mee want we zijn duidelijk vele stappen verder dan toen we Brego voor het eerst ons huis lieten binnen wandelen. We zijn, nog steeds, heel benieuwd naar waar het uiteindelijk toe zal leiden en in hoeverre hij op het eindstuk van zijn verandering veranderd zal zijn ten opzichte van dat angstig wezen dat in het asiel zat.

26 Hartenluchtjes op “Verrassing!”

 1. Zeker weten heel bijzonder. Op de foto’s komt hij best wel relaxt over. Een dikke pluim voor jullie voor het geduld en een dikke pluim voor hem dat hij jullie geaccepteerd heeft. Nog heel veel plezier van en met elkaar gewenst!

  1. Dank je wel. Ja op de foto’s wel maar gedurende de dag niet, zeker niet als je hem wil(de) aanhalen of iets dergelijks….

   Dank je wel…. gaat wel goed komen!

  1. Ja zo ongeveer ervoer ik het toen ik bij de trimster wegreed… maar vanmiddag natuurlijk helemaal, ontroerd en wel.

   Dank je wel.

  1. Ja he?!

   Ja inderdaad…..we zijn er nog niet hoor, duurt ook nog wel ff maar het vertrouwen dat het helemaal goed komt wordt wel steeds groter.

 2. Het is weer super om te zien….geweldig!!!!!!….. Dit blijf ik volgen hihihi…….. Bijzonder beestje..*Brego*….. Groetjes en knuffel van mij en ons alle. :))

  1. Hallo Rinan

   Wat leuk dat je hier ook even komt ‘bijlezen’.

   Het is inderdaad geweldig hoe hij zich ontwikkelt, ook al gaat het erg langzaam. Niets ten nadele van jullie en jullie verzorging uiteraard… maar wat er bij zijn vorige baasjes gebeurd is zal verre van leuk zijn geweest. Gelukkig voor hem is dat verleden tijd, zullen we maar zeggen.

   Zodra ik weer iets over Brego schrijf en plaats hier, zal ik het je laten weten hoor, ik heb je nummer 😉

   Dank voor je knuffel…. Brego keek me aan, zo van ‘die ken ik toch ergens van?’ 😉 er kwam zowaar een halve kwispel en zelfs zijn beide oortjes gingen rechtop staan…je weet vast nog wel dat hij een half slap oortje heeft, dat alleen maar bij speciale momenten stijf rechtop gaat staan?!

   Lieve groeten aan allen terug, knuffel voor jou en snuffellebber van Brego en Noah erbij.

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.