Vast en (niet?) zeker

Marja

Sinds ruim een jaar ligt er in de kerken het ‘nieuwe liedboek’ met daarin veel, heel veel, oude liederen met aangepaste teksten, aangepast aan deze tijd. Persoonlijk heb ik daar niet zoveel moeite mee omdat ik a) prima-vista kan zingen en b) heel snel kan lezen en de melodieën bijna allemaal wel van voor naar achteren en terug uit mijn hoofd ken. Ook de teksten maar daar gaat het nu even niet om. Nieuwe melodieën leveren ook geen moeite op omdat ik ‘gezegend’ ben met een gevoelsmatig invulvermogen waardoor zelfs een totaal onbekende melodie voor mij toch iets bekends lijkt te hebben en ik het dan bijna altijd goed kan invullen.

In mijn vrijwilligerswerk bij de kerkdiensten in het WZA hebben we veelal te maken met ouderen. Moeten die ouderen nu die herziene teksten gaan leren? Als je hen vraagt wat zij het liefst horen (en willen zingen) hoor je steevast 9 van de 10x als antwoord: ‘iets van Johannes de Heer’. Voor de ‘iets’ muzikalere medemens misschien wel niet de meest uitdagende muziek om te zingen en te spelen maar qua melodie meestal wel het gemakkelijkst om te onthouden en vaak ook het meest bekend, vooral bij die ‘oudere’ medemens. Zelfs mensen met vormen van dementie kennen die muziek uit hun hoofd. Zo sneu te zien hoe ze worstelen met die nieuwe teksten ook al zijn die dan op oude melodieën gestoeld.

Johannes de Heer stierf in 1961, zo’n 10 weken voor zijn 95e verjaardag. Zolang is dat dus nog helemaal niet geleden en toch is zijn bijdrage aan de evangelische muziek ongeëvenaard. Het raakt me, en niet in de positieve zin, dat die ‘oudere’ muziek meer en meer naar de achtergrond verdwijnt, zowel alles van Johannes de Heer als ook al het overige dat in de ‘oude’ liedboeken staat en heel veel mensen kennen. Ook al is het taalgebruik van veel van die liederen dan niet meer ‘van deze tijd’…. het heeft heel veel waarde en ik hoop oprecht dat men ervan afblijft!

Over Melody

❤️-elijk Welkom én voel je vrij om je ❤️ te luchten. (mag ook in: mel62ko@gmail.com)
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

38 reacties

 1. Pfff heftige muziek op de vroege ochtend… Niet mijn idee van zwijmelen maar gelukkig mogen smaken verschillen. Fijne zwijmeldag!

  • Jah daar heb je wel gelijk in. Mijn gedachtengang had de overhand bij de keuze deze keer.

   Ja dat mag gelukkig 😉

   Dank je wel hoor, jij ook.

   (je andere reactie heb ik verwijderd hoor…. of het aan je ipad ligt weet ik niet, het reactieprobleem speelt immers al een tijdje helaas)

 2. Zelf ben ik niet gelovig dus kan er weinig over zeggen .maar voor ouderen zeker heel erg verwarrend als er teksten veranderd worden .Wat een prachtige stemmen en ik heb dus heel stilletjes geluisterd ,heel erg mooi !
  Fijn weekend,liefs Elisabeth

  • Net als dat het aan kinderen moeilijk uit te leggen is waarom Sinterklaasliedjes herschreven zijn…. is het ook moeilijk uit te leggen aan die ouderen waarom kerkmuziek herschreven ‘moest’ worden….

   Fijn te lezen dat je toch deze bijdrage hebt beluisterd en het je kon raken.

   Dank je wel, liefs terug, jij ook!

   • Daar ben ik nog even .Ik ben Katholiek gedoopt maar hoefde niet naar de kerk want dat deden mijn ouders ook niet .Mijn man is niet gelovig opgevoed en we hebben onze kinderen nooit iets opgelegd .Ik schrik best van de negatieve gevoelens die ik lees en ben blij dat mij niets opgedrongen is in mijn jeugd ,ik had de vrije keuze in elk geval .Nogmaals heb ik vanmiddag samen met mijn man de muziek beluisterd ,beiden met kippenvel en tranen in onze ogen .Geen van beiden konden we uitleggen waar die tranen vandaan kwamen .
    Liefs Elisabeth

    • Hoi, welkom terug dan, gezellig!

     Schrikken… dat kan ik me wel voorstellen.

     Ik kom zelf uit een anti (in hoofdletters) -kerk-gezin, ondanks dat mijn moeder bij haar geboorte gedoopt is.
     Toen ik op mijn 29e heel bewust heb gekozen om me te laten dopen én belijdenis te doen, waarna ik in de kerkenraad een functie kreeg…. leverde dat op zijn zachtst gezegd oorlog op tussen mij en mijn ouders.
     Mijn man heeft er weinig tot niets mee, mijn dochter toentertijd wel, nu niet meer. Mijn zoon toentertijd ook maar nu ook niet meer. En dat is goed. Zij sturen mij niet ‘weg’ van mijn geloof/kerk en ik hen er niet ‘heen’.
     Hoe raar het kan lopen…. enkele jaren later werden mijn ouders koster van dezelfde kerk.
     Door intense ellende ben ik op gegeven moment uitgestapt en is mijn geloof heel erg klein geworden.
     Ik gaf in 1e instantie de moed op…. tot het moment kwam dat ik me realiseerde dat het niet kerk-geloof-God was die die ellende had veroorzaakt maar enkele mensen in mijn kerk. Toen ging het weer de andere kant op.
     Inmiddels, vele jaren later, ben ik wel actief in het kerkenwerk op vrijwilligersbasis maar heb ik me nog steeds niet durven binden aan een kerk (-gebouw met bijbehorende -gemeente). Het is goed zoals het nu is en wat er in de toekomst zal gebeuren weet niemand, en net als iedereen moet ik het ook over me heen laten komen en er mee doen waar mijn gevoel mij heen zal leiden.)

     En ja muziek kan ontroeren, dus religieuze muziek ook. En daar is volgens mij helemaal niets mis mee. Emoties ontstaan vanuit de diepte van je ziel en niets is puurder dan dat! Het nummer dat ik hier plaatste is zeker een lied dat emoties oproept, ik ken niemand die het emotieloos kan zingen/aanhoren als er goed naar de tekst geluisterd wordt.

     Liefs terug aan jullie beiden.

 3. Geen goede herinneringen. gereformeerde familie, verplichtte kerkgang, veel hypocrisie, benauwd, benepen. Mijn ouders en ik waren nde zwarte schapen en dat is altijd zo gebleven.

  • Ach dat spijt me voor jou/jullie.

   Nare herinneringen heb ik zeker ook, het heeft mijn geloofsleven zeker ook negatief beïnvloedt gedurende langere tijd tot ik me realiseerde dat de mens veel narigheid kan veroorzaken uit naam van het geloof en dat niet God dat doet.

 4. Poeh, dit is inderdaad ook niet mijn idee van zwijmelen. Ik heb een enorme hekel aan psalmen (vanwege
  katholieke opvoeding, u begrijpt en ik was niet eens gereformeerd). Johannes de Heer ken ik niet, en de muziek ook niet.
  Heb even geluisterd, maar het niet mijn kopje thee. Dat voortdurende veranderen en moderniseren maakt het er ook niet
  beter op, dat ben ik met je eens.
  Sorry voor mijn negatieve reactie, maar zo liggen de zaken bij mij nu eenmaal.
  Groet van mij en een fijn weekend!

  • Je hoeft je niet te verontschuldigen hoor Joke. Ik ervaar je reactie niet als negatief. Je hebt deels een andere mening en daar is niets mis mee.
   Evenals dat smaken mogen verschillen mogen meningen dat ook 😉

   Dank je wel, wens jou niets minder!

   Oh enne bij jou kan niet op de zwijmel gereageerd worden…. ligt dat aan mij of heb je dat uitgeschakeld?

 5. Mijn alias zegt het al, ik ben ook in zekere zin het zwarte schaap van de familie – een familie met alle kanten op dominees en onderwijzers, en bijna allemaal “gelovig”, al meen ik daar schakeringen in te zien. Zelf heb ik de conclusie heb getrokken over hoe “het geloven” is ontstaan, en heb dat hoofdstuk afgesloten. Toch kan die muziek wel mooi klinken, ook al heb ik niets meer met de inhoud.
  Wie protestants is opgevoed en dit lied niet kent, moet aan zeer ernstig geheugenverlies lijden; daarom vind ik het extra pijnlijk voor die ouderen, die hun vertrouwde teksten tevergeefs zoeken.

  • Jouw alias … kreeg ik vroeger als ‘kenmerk’ mee ….dus geloof me ik weet hoe het voelt 😉 Toen was ik er vaak verdrietig om maar later werd ik er trots op zo genoemd te worden…. Men kon alles van me zeggen maar ook ontkennen dat ik een meeloper en hielenlikker etc was.

   Ja precies en dat maakt me soms verdrietig.

   • Mijn stiefvader noemde me zo, en zo werd het voor mij een soort geuzennaam.
    Misschien heeft hij met zijn onnozele geprevel bij het bijbellezen en bidden aan tafel wel de kiem gelegd voor mijn “goddeloosheid”…
    Ik was, als kind tussen volwassenen, een redelijk intellectueel niveau gewend, en kwam als 14-jarige door het hertrouwen van mijn moeder in een groot gezin terecht met een heel andere achtergrond, dus sowieso het zwarte schaap, omdat ik reageerde vanuit mijn achtergrond.

    • Dat wat er in je jeugd gebeurt vormt je altijd….. gelukkig heb je voor een groot deel wel zelf de keus in hoeverre je het je huidig leven laat bepalen. Achteraf realiseer je je dan ook, althans zo ervaar ik dat nog steeds, dat niets definitief is en je met het ouder worden ook andere meningen vormt…

 6. Nee natúúrlijk moeten ze die teksten niet veranderen en dan al helemaal niet bij ouderen. Laat ze nieuwe gezangen en psalmen schrijven als ze iets moderners willen maar de oude horen gewoon te blijven zoals ze zijn. De bijbel wordt toch óók niet iedere 50 jaar opnieuw “verteld”.
  Ik heb menige zucht gelaten bij dit soort liederen”is het nou nóg niet afgelopen” ? Zie je me zitten als kind bij zo’n dienst voor volwassenen?

  • Je snapt me dus helemaal!

   Ja absoluut….. toen ik een functie in de kerkenraad kreeg heb ik verder doorgevoerd waar ik als leiding van de zondagschool al mee begonnen was… het voor de kinderen leuker (en vooral makkelijker) te maken. Het was (en is soms nog) een vergeten groep in de kerk in het algemeen.

 7. Mensen zingen het liefst de tekst waar ze het meeste gevoel bij krijgen. En dat zijn de teksten die er al “ingestampt” zitten, want
  die zijn vertrouwd. Vergelijk het (misschien wat oneerbiedig voorbeeld maar zo bedoel ik het niet) met de herschrijving
  van de Sinterklaasliedjes. Geen fatsoenlijk mens zit daar op te wachten…tenzij de scholen ze gaan invoeren… Dan kun je
  als ouder niet achterbijven. Als ik het “vertaal” naar een voorbeeld voor mezelf, kan ik me beter in een ander
  verplaatsen 😉
  Liefs en een knuffel

  • Precies.

   En oneerbiedig… nee, vind ik niet, Sinterklaasliedjes zijn voor minstens zovelen als de kerkmuziek, evenzo dierbaar. Beiden hebben immers alles te maken met emotie.

   { knuffel } -x-♥

 8. Deze muziek zegt/doet mij ook niet veel.
  Toch kan ik me heel goed voorstellen wat het met je doet als het een onderdeel van je leven is geweest.
  En dan snap ik net zo goed dat mensen er een negatief gevoel bij kunnen krijgen.

  En als ik tegenwoordig een remix hoor van een nummer uit mijn jeugd, dan moet ik daar altijd heel erg aan wennen. Vaak laat ik mijn kinderen dan de versie die ik al kende uit mijn jeugd, dus de mooiere versie 🙂 🙂 , horen.

  • Dat negatieve gevoel kan ik me ook goed voorstellen. (helaas/gelukkig… hangt af van met wie je erover in gesprek bent)

   die ‘mooiere’ versies hoor ik ook liever 😉

 9. Ik ben niet gelovig opgevoed. Mijn moeder was apostolisch en mijn vader katholiek. Mijn oudste broer is gedoopt, maar bij mij zijn ze er mee opgehouden.
  Mijn moeder heeft slechte herinneringen aan de kerk. Ik wilde altijd wel, maar er kwam nooit wat van. Ik ben ooit een blauwe maandag naar de zondagsschool geweest.

  Toen mijn oma overleed en werd begraven werd er een dienst gehouden. Met mooie liederen. Hoe gek het ook klinkt, ik heb er van genoten. Het maakt mij rustig. Vraag mij niet waarom.

  Ik heb stil geluisterd, twee keer en zag mij weer in de kerkbanken zitten tijdens de begrafenis van mijn oma.
  Een mooie herinnering, dankjewel……..

  Liefs Frederique

  • Hoe het toch kan lopen he?

   Ben wel blij te lezen dat ik een goede keuze heb gemaakt als het om jouw herinneringen gaat , Graag gedaan dus.

   -x-♥

 10. Hoewel ik van een andere denominatie (rooms-katholiek) ben, ben ik het helemaal met je eens.
  Bij ons in de kerk worden er geen liederen gezongen van Johannes de Heer, maar ik vind het wel mooie muziek en ik kan er op mijn manier bij zwijmelen.
  In onze kerk zingt een koor dat het niet prettig vindt om steeds dezelfde liederen te moeten zingen. Dus zijn het elke keer weer andere liederen die het kerkvolk niet kent. We kunnen dus niet meezingen, maar ja, het koor vindt het leuk. Of dat nu de bedoeling is van de rol van het koor, betwijfel ik. Ik, en anderen met mij, willen graag meezingen, net als de ouderen waar jij op doelt. Ik denk dan altijd dat het koor niet op de juiste plaats zit. Ze horen niet in de kerk maar op het podium.
  Over de mensen in de kerk. Toen ik weer in de kerk terugkwam, dacht ik heel naïef dat christenen zich allemaal heel christelijk gedroegen. Inmiddels weet ik beter. Problemen in de kerk hebben niets met het geloof of God te maken, maar met de mensen.

  • Ik heb er inderdaad nog nooit van gehoord dat in een RK-kerk JdH-muziek gebruikt wordt 😉

   Oef…dat is wel heel erg! Dat een kerkenraad daar mee akkoord gaat bevreemd me ook.
   Van mijn 12e tot voorbij mijn 40e was ik lid van het kerkkoor in ‘mijn’ kerk, Wij zongen regelmatig in de dienst mee, we pasten ons altijd aan het preekrooster en de gekozen liederen aan… met af en toe enkele losse nummers er tussendoor die dan ‘slechts’ voor het koor waren om te zingen en voor de gemeente om naar te luisteren. Het koor heeft het bij jullie dus voor het zeggen ipv de kerkenraad, vreemd!!

   Naïef… is het niet, vind ik, Je wilt op iets vertrouwen en dat vertrouwen wordt dan geschaad, dat is triest. Ik heb ondertussen ontdekkt dat er meer “christenen” in woord en daad buiten de kerk wonen dan dat er in een eredienst in Gods huis zit.

   Je laatste zin onderschrijf ik uiteraard maar dat wist je al, kon je ook al lezen in eerdere tegenreacties 😉

 11. Het is jammer dat veel prachtige liederen opnieuw geschreven en op toon worden gezet. Daarmee wordt een groep ouderen, ook kerkleden, buitenspel gezet en dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Vernieuwen kan en mag best, maar dan heel rustig aan. Het is jammer dat liederen van Johannes de Heer eigenlijk niet in de eredienst gebruikt mogen worden. Dat zijn toch vaak de liederen die men het liefste zingt.

  • Ja inderdaad!
   Gelukkig houdt niet iedere kerk die ‘regel’ aan en zijn er uitzonderingen. En als je dat dan meemaakt zie je niet alleen de verrassing op mening gezicht maar ook de blijdschap en (of is dat mijn verbeelding) hoor je ineens meer stemmen dan voorheen ….

 12. Zoals je weet kom ik van gereformeerde huize. de gezinnen hadden (werd vertelt, maar klopt wat ons gezin betreft niet) 5 of meer kinderen (dat klopt wel) en een harmonium waar zondagsavonds bij gezongen werd.
  Ik zong zondagsavonds ook, maar dan tijdens de afwas met broers en zus. Geweldig vonden we dat.
  Meen me te herinneren dat in die vroege tijd Johannes de Heer not done was tijdens kerkdiensten. Behalve als er eens een koor zong. En hij was veel op de radio te beluisteren. Mooie stem had hij niet, maar teksten spraken en spreken enorm aan.
  Verkering met Johan en zie: bij hem thuis een harmonium en er werd bij gezongen.
  Later toen we getrouwd waren en ik dus in Hengelo woonde, was er een groepje zangers, die elke week bij elkaar kwamen in de huiskamer om samen te zingen enzovoort. Gewone mensen, ook niet kerkelijken, die zomaar van de straat waren geplukt om mee te doen.
  Helemaal geweldig vond ik dat.
  Luister https://www.youtube.com/watch?v=oQ8fvDX4Uns om Johannes zelf te horen.

  • JdH werd in die hoek wel geband ja…. de reden daarvoor heb ik nooit begrepen.

   Ja dat soort bijeenkomsten ken ik…. was altijd puur genieten, daar heb ik ook vele fijne herinneringen aan.

   Die ken ik ook….. maar wilde iets bekends plaatsen omdat dat beter bij mijn verhaal paste.

 13. Hier is nog een keer Johannes de Heer: https://www.youtube.com/watch?v=4qyvJoeaLeQ

  We zongen het refrein zg tweestemmig. De lange noten werden door een groep lang aangehouden en de anderen herhaalden dan de laatste woorden. Tjonge, wat maak je een boel herinneringen wakker.

  • Dit soort herinneringen hebben jij en ik niet alleen…… als je met ‘ouderen’ spreekt, die ik tegenkom in het kerkenwerk in het wza… dan merk je hoeveel herinneringen die mensen hebben en voel je vaak ook aan wat voor hoge waarde het heeft.

  • Absoluut….. en dat ik je al redelijk goed ken bewijst wel dat ik al wist welk lied je bedoelde nog voor ik op de link had geklikt 😉

 14. Ach, ik was weer even bij Oma, wiens lijflied dit was. Ik heb niets meer met kerk en geloof, maar deze kon ik zo weer mee zingen.
  Bij gelegenheid, trouwerij, begrafenis, zing ik nog altijd naar harte lust mee, maar moet bij nieuwe berijming wel alle zeilen bij hebben.
  Ik vond bij deze uitvoering de viool extra emotie opwekken. Helemaal eens wat betreft de ouderen onder ons. In mijn werk zo vaak ervaren dat liedjes van vroeger niet worden vergeten. Zo zal het ons ook gaan. En van de Sinteklaas en Kerstliederen moeten de vertalers afblijven.
  Ik ga ‘Vaste Rots’ nog een keer beluisteren. Die mannen hebben prachtige stemmen.

  • Afblijven….vind ik dus ook!

   En ja mannenkoren, niet meer zo populair als pak ‘m beet zo’n 25-30 jaar geleden maar ons land kende er vele van, en sommigen ook heel erg goed.

   Mijn bewondering voor mannenkoren is alleen maar groter geworden toen ik in ons koor een mannenstem (tenor) ging invullen wegens gebrek aan mannen. Het is so wie so leuker om een tegenstem te zingen en de tenorpartij heeft dan altijd mijn voorkeur 🙂

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.