Van jou is heel mijn hart

Marja‘s

Zwijmelen op Zaterdag

~ 199 ~

Gestart op 17 november 2012

Morgen is  het 4 september… de geboortedag van een Duitse lyrisch tenor, Rudolf Schock. Als hij nog geleefd zou hebben zou hij 101 jaar oud geworden zijn. Zover kwam het helaas niet, hij stierf op 13 november 1986 op 71 jarige leeftijd. In 1976, toen hij 60 was, stopte hij met zijn operacarrière maar bleef hij wel optreden. Hij kreeg zware klappen te verduren in zijn leven en overleed zelf ten gevolge van een (2e) hartaanval.

Ik had het geluk een oom en tante te hebben die altijd klassieke muziek draaiden, het waren mijn lievelingsoom & – tante ook nog, en onder het mom van alle goeds komt in 3, had ik het geluk dat zij bij ons op de hoek van de straat woonden in mijn kindertijd. Die oom was mijn getuige bij mijn huwelijk en hij was ook de 1e die na ouders en broers & zussen op de hoogte was van mijn 1e zwangerschap. Hij was eveneens de eerste, na wederzijdse ouders, die onze eerstgeborene in de armen hield, een beeld dat op mijn netvlies staat alsof het net enkele minuten geleden is gemaakt in plaats van al weer 31 jaar en ruim 7,5 maand geleden.

Ik was dus hoogzwanger van onze eerste toen hij mij op zeker moment belde en vroeg of ik mee wilde naar De Oosterpoort in Groningen. Natuurlijk zei ik gelijk ja. Een waanzinnig mooie avond met veel opera en operette met dus Rudolf Schock erbij maar ook Caroline Kaart en anderen. Ik heb daarna niet veel klassieke voorstellingen meer gezien want ik verkeer niet in de situatie iemand in mijn kring te hebben die mij zou willen vergezellen bij zo’n voorstelling. Gelukkig bestaat er youtube maar bestaan er ook lp’s en cd’s.

Doordat ik heel vaak na schooltijd bij mijn oom en tante vertoefde ben ik dus als het ware vanaf heel jong al opgegroeid met klassieke muziek. Die avond in de Oosterpoort kan ik me nog goed voor de geest halen, ik zie mezelf nog zitten, tonnetje-rond maar zo ontzettend genietend, het was een cadeautje letterlijk en figuurlijk. Ik heb heel fijne herinneringen aan de middagen uit mijn heel jonge jeugd bij mijn tante in de keuken terwijl mijn oom enkele meters verderop in zijn kantoor aan het werk was. Thee met San Francisco biscuitjes, de trommel ‘moest’ altijd leeg glimlach. “Tanne Kakie en Oom Haarm, vergeetn duk joe noit!”

Uit de operette: Das Land des Lächelns van Franz Lehar

Het is een verhaal over de relatie en de liefde tussen een Weense gravin Lisa en een Chinese diplomaat prins Sou-Chong.

Het verschil in cultuur is groot, maar toch besluit zij haar liefde te tonen voor de Chinese Prins en  trouwt met hem. Zij vertrekt met haar echtgenoot, die benoemd werd tot minister-president, naar China. Daar voelt zij aan hoe zij als vrouw volkomen aan haar man is overgeleverd. Vooral oom Tschang laat haar voelen dat zij als westerse vrouw niet geaccepteerd wordt. Wanneer zij te weten komt dat, volgens een oude traditie, haar man zelfs met 4 prinsessen dient te trouwen, is voor haar de maat vol.
Sou-Chong probeert haar te overtuigen dat dit slechts een formaliteit is en dat zij altijd de belangrijkste in zijn leven zal zijn.
Lisa besluit te vluchten naar Wenen, zij wordt daarbij geholpen door haar jeugdvriend, Graaf Gustl von Pottenstein uit Wenen, die naar China is gereisd vanwege zijn aanstelling op de ambassade en haar een bezoek brengt.
Ook Sou-Chong’s zuster Mi, die romantische gevoelens koestert voor Gustl en erg geteld is op haar schoonzuster, helpt haar. Gustl had Lisa in Wenen om haar hand gevraagd maar Lisa heeft hem toen afgewezen. Op het laatste moment verspert de prins hen de weg.
Ondanks zijn grote liefde voor Lisa, laten Sou-Chong en Mi, de Europeanen tenslotte toch vertrekken.
De Prins blijft diepbedroefd achter.
Zijn zus Mi is ontroostbaar maar hij vindt dat zij flink moet zijn.
In China draagt men zijn lot en zegt hij. “Ons lot blijft …glimlachen, immer nur lächeln”.  )

Dein ist mein ganzes Herz!
Wo du nicht bist, kann ich nicht sein.
So, wie die Blume welkt,
wenn sie nicht küsst der Sonnenschein!
Dein ist mein schönstes Lied,
weil es allein aus der Liebe erblüht.
Sag mir noch einmal, mein einzig Lieb,
oh sag noch einmal mir:
Ich hab dich lieb!

Wohin ich immer gehe,
ich fühle deine Nähe.
Ich möchte deinen Atem trinken
und betend dir zu Füssen sinken,
dir, dir allein! Wie wunderbar
ist dein leuchtendes Haar!
Traumschön und sehnsuchtsbang
ist dein strahlender Blick.
Hör ich der Stimme Klang,
ist es so wie Musik.

Dein ist mein ganzes Herz!
Wo du nicht bist, kann ich nicht sein.
So, wie die Blume welkt,
wenn sie nicht küsst der Sonnenschein!
Dein ist mein schönstes Lied,
weil es allein aus der Liebe erblüht.
Sag mir noch einmal, mein einzig Lieb,
oh sag noch einmal mir:
Ich hab dich lieb!

Van jou is heel mijn hart!
Waar jij niet bent, kan ik niet zijn.
Zoals de bloem verwelkt
als zij niet kust de zonneschijn!
Van jou is mijn mooiste lied
omdat het alleen uit Liefde opbloeit
Zeg mij nog één keer, mijn enig Lief
Oh zeg mij nog één keer:
Ik heb jou lief.

Waarheen ik ook ooit ga
Ik voel jouw nabijheid
Ik wil van jouw adem drinken
en biddend je ten voeten zakken
Jij, jij alleen! Hoe wonderlijk
is jouw lichtend haar!
Dromerig mooi en vol verlangen
is jouw stralende blik,
Hoor ik jouw stem
klinkt het als muziek.

Van jou is heel mijn hart
Waar jij niet bent, kan ik niet zijn.
Zoals de bloem verwelkt
als zij niet kust de zonneschijn
Van jou is mijn mooiste lied
omdat het alleen uit Liefde opbloeit
Zeg mij nog één keer, mijn enig lief
oh zeg mij nog één keer
Ik heb je lief!

(zo letterlijk mogelijk vertaald)

Over Melody

❤️-elijk Welkom én voel je vrij om je ❤️ te luchten. (mag ook in: mel62ko@gmail.com)
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

26 reacties

 1. Hartelijkehothulk

  Niet mijn genre.
  Maar wat kan die mooi zingen!

  • Dat mag hoor, vind ik niet erg 😉 Gelukkig mogen smaken nog steeds verschillen, ik heb je er niet minder lief om.

   Ja dat kon hij zeker.

 2. Heerlijke herinneringen aan die liefste oom en tante. Mijn moeder was ook gek op dit soort muziek en galmde dan lekker mee.
  Dank voor alle info over het verhaal achter de operette.

 3. Ook ik ben er niet van zeg maar..
  Maar het is mooi als je herinneringen hebt aan muziek, die roep je dan toch weer op!
  XXX

  • Geeft niks hoor, wat ik al bij jouw lief schreef geldt ook voor jou natuurlijk.

   Dat is zeker waar, ik zou graag nog eens een keer weer bij aan haar aan die tafel zitten 😉

   xxx

 4. Ik ben geen groot fan van klassieke muziek maar er zijn een paar nummers die ik wel geweldig vind en daar is deze er een van .Ik heb genoten en met kippenvel op de armen .
  Fijn weekend,liefs Elisabeth

  • Dan ben ik extra blij dat mijn keuze van vandaag wel tot jouw voorkeuren behoort, fijn dat je ervan genoten hebt.

   Liefs en fijn weekend gewenst.

 5. Herinneringen zijn vaak aan muziek gekoppeld en juist dán gaan ze een leven lang mee, Mooie gelukkig momenten die je, wanneer je maar wilt weer kunt oproepen door de muziek te spelen., prachtig!

 6. Oh heerlijk Melody Rudolpf Shock te horen . Prachtige stem

 7. Herken dit wel, maar weet niet waarvan. Fijn dat je zulke goede herinneringen hieraan hebt. Die nemen ze je nooit meer af.

 8. Als je de muziek hoort, ben je meteen terug bij je oom en tante. Herinneringen om te koesteren!
  Lieve groet

 9. Ik herinner me vaag die naam, en waarschijnlijk heeft voor déze muziek de radio vroeger nog wel eens aan gemogen. Verder was die er alleen voor het nieuws en soms een hoorspel van de NCRV…
  Het boeide mij niet, en dat werkt nu nog wel een beetje door…

 10. Opera ben ik niet weg van, maar ik hou wel van operette. Prachtige stem en herinneringen om te koesteren!

  Liefs Frederique

 11. Brings back memories aan vervlogen tijden…

 12. Op het internaat waarop ik zat was er iemand die opera zong. Veel aria’s gehoord – ze was sopraan, maar ‘t heeft geen kaars in mijn hart kunnen opsteken. Maar je verhaal, daar werd ik warm van. Top !

  • dat 3e is mooi, dat 4e ook, was ik ook.

   Fijn natuurlijk dat mijn verhaal je hart verwarmde, dat doet het mij ook nog steeds en ik vind het heel fijn dat anderen dat gevoel kunnen oppikken.

 13. Ach ja Rudolf Schock. Buiten dat hij mooi kon zingen was het ook nog zo’n knappe man. Heerlijk om weer te horen.

  • zucht van genoegen … inderdaad, het was niet alleen een feestje naar hem te luisteren maar ook zeker om naar hem te kijken…

   Fijn dat we het eens zijn 😉

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.