Tja…

December 2015 liep ik voor een allerlaatste keer in het Noorder Dierenpark in Emmen, afscheid nemend want de poorten gingen definitief dicht na 80 jaar… Toen nog was Wildlands in aanbouw en ondanks dat ik al wel tekeningen had gezien kon ik me er totaal geen voorstelling van maken, het enige dat ik met zekerheid wist was dat het vele malen groter zou worden en dat dat beter zou zijn voor de dieren.
Dan loop je daar… je kent het park op je duimpje, niet zo vreemd als je er 35 jaar met grote regelmaat rondliep toch? Talrijke herinneringen vliegen voorbij en je beseft dat die voorgoed tot voltooid verleden tijd gaan behoren.

Inmiddels is het juli 2018 en was ik er nog niet weer geweest. Had al wel tal van verhalen gehoord zowel positief als negatief maar zelf wist ik er nog niets van. Daar wilde ik verandering in aanbrengen en bovendien wilde ik wel eens over de Emmense vlindermarkt… en dus vertrok ik vanochtend na het opstaan naar H & D en na een bak leut liepen we naar de markt. Een grote markt, erg veel volk op de been en dat was natuurlijk een vuurdoop, eentje van zovelen die ik de laatste maanden heb ondergaan, alle vorige waren met goed gevolg afgesloten dus deze zou ook goed gaan hoopte ik. En ja hoor… totaal probleemloos begaf ik me in de menigte en liep van de ene naar de andere kraam om op mijn gemak de koopwaar te bekijken. Zelfs op een overvol terras zat ik tussen de mensenmenigte. Niet 1 ongemakkelijk moment kwam voorbij, iets van hartversnelling constateerde ik wel maar dat was dan ook het enige. Jeetje, wat voor effect CBD toch kan hebben, ik heb nog steeds momenten dat ik stil val van verbijstering over het gemak waarmee ik dingen kan doen die ik tot voor ruim een jaar geleden met geen 100 paarden trekkend, zou hebben durven doen.

Op zeker moment liepen we de oude entree van het voormalige dierenpark door. Op het 1e oog zag het er nog redelijk bekend uit, al waren de gebouwen natuurlijk gevuld met iets anders, waren de dieren weg en miste ik rechts 1 van de volieres. Verder lopend mistte ik gaandeweg meer en meer en bleken er wandelpaden etc aangelegd waar we vroeger met een bocht omheen moesten omdat zich er een waterpartij bevond voor bijv. de zeeleeuwen. Ook het deel waar zich vroeger de bavianenrots bevond, of het deel waar de leeuwen zaten, alles zag er zo anders uit. Het is tegenwoordig een wandelpark, veel grasvelden waarop je kan picknicken ofzo, veel bankjes/tafels waaraan je kunt gaan zitten om te eten en of drinken…  wat een vreselijk aangezicht, kan niet anders zeggen. De kunst die er uitgestald staat draagt dan weliswaar de noemer kunst maar ja het is een kwestie van smaak, ik vond het in ieder geval dramatisch, ik schrok er echt van.
Het enige deel dat een heel goede bestemming heeft gekregen is de voormalige kinderboerderij met bijbehorende gebouwen, daar zit nu een soort van dierenopvang in van de dierenbescherming. Tal van vogels, geiten, konijnen, kippen en cavi’s waren daar gehuisvest en die hadden het gelukkig zichtbaar goed, dat gaf me dan weer wel een goed gevoel.
Wat mij nog meer echt opviel was het verschil in oppervlakte van het gehele park, ik dacht toch altijd dat het een redelijk park was qua oppervlakte maar dat viel me nu toch echt wel ff heel erg vies tegen, invloed natuurlijk van wat ik van Wildlands gewend ben tegenwoordig.

Ik heb foto’s gemaakt, een klein mapje maar, er zitten ook foto’s bij van informatieborden waarop beschreven staat wat er allemaal gaat komen in de toekomst, men heeft grootse plannen, dat is wel duidelijk. Voorlopig kom ik er zeker niet weer maar over een zekere tijd ga ik wel terug want dan wil ik toch wel zien wat men uiteindelijk heeft waargemaakt van al die plannen… Stiekemweg ben ik gedesillusioneerd en vraag ik me af wat Mevr. Aleid Rensen er van vindt…

Over Melody

❤️-elijk Welkom én voel je vrij om je ❤️ te luchten. (mag ook in: mel62ko@gmail.com)
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

20 reacties

 1. Fijn dat je dat allemaal weer kunt doen Melody.

 2. vlindermarkt en geen vlinder gezien denk ik hihi
  is het wat ook wel vlooienmarkt genoemd wordt vermoed ik ?
  en het de oude dierentuin anders maar toch ook wel goed in gebruik
  en dan jij door de menigten wandelen of zitten en geen centje pijn , klasse

 3. Ik ken zowel het oude ls het nieuwe park niet dus kan er geen oordeel over hebben. Maar voor jou is het jammer dat het je teleurstelde. Maar de tijd zal z’n werk wel doen.

  • Het oude dierenpark zul je ook niet meer leren kennen want het is weg…. hooguit via foto’s nog een indruk kunnen opdoen … Het nieuwe park….ach wie weet wat de tijd je zal brengen nog…

   Wat het oude park en de transformatie betreft…. ik heb werkelijk geen idee, al zien de plannen er wel heel veelbelovend uit… ik wacht het maar af en zal het tzt wel zien

 4. Weet je, een dierenpark is wel wat anders dan een park ……… jij heb die oude beelden voor ogen, en dat zal nog jaren duren voor jij en andere vaste bezoekers je er echt weer thuis kunnen voelen……….. dat heeft ook jaren nodig om te ontwikkelen, maar …….. op den duur zullen mensen die het dierenpark niet of niet zo goed gekend hebben daar op een andere manier gaan genieten ………….. jammer , maar al jou dierbare herinneringen zul je blijven houden

  • Je hebt uiteraard helemaal gelijk…. me er thuis voelen zal nooit meer gebeuren denk ik… althans niet op de wijze die ik jarenlang voelde… Ach weet je, alles verandert, en dat vind ik prima, ook ik verander en dus ook mijn smaak en emoties daaromtrent.

 5. mogge Melody
  ik mag dan mijn kunstige benen kunstjes laten doen door het zware lijf te verplaatsen hihi
  die straatschilders zijn de echte artiesten
  vandaag rustdag hier
  geniet de dag

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.