Tijdsgeest


Gejat van Karel

COLUMN: ZITTEND ROKEN

Wat mijn oma vroeger aan haar kanarie gaf, moet tegenwoordig in de yoghurt. Je kind een boterham als ontbijt voeren dreigt al bijna net zo crimineel te worden als roken in een volle peuterspeelzaal.

Vanaf het moment dat we onze ogen voor het eerst openen en de wereld met een wazige blik aanschouwen, tot de dag waarop we onze laatste scheet laten, vertelt het ‘grote geld’ ons wat we moeten doen en hoe we gezond moeten leven. Al dan niet gesteund door omgekochte artsen en politici, dreunt het bedrijfsleven middels reclames en gekochte reportages onze hersenpan binnen met de boodschap dat het altijd beter kan. Gelul met een hoop E nummers want vaak klopt er geen reet van en blijkt het nog ongezond te zijn ook…. Of juist weer niet.

Neem nou de geprakte banaan met sinaasappelsap en een Liga koekje. (in 1985 en 1991 was mijn jeugd er verzot op, al gaf mijn jongste de voorkeur aan dat prakje met een scheutje frambozenranje er doorheen) Een heerlijk hapje voor de kleine, mits de sinaasappel niet te zuur was want dan zat je rillend en gekke bekken trekkend in je kinderstoel en leek het wel of je een toeval kreeg. Deze lekkernij, vol vitamines, werd ineens van de kaart geschrapt omdat één of andere nitwit beweerde dat het zuur van de sinaasappel een chemische reactie aanging met de banaan, waardoor er helemaal geen vitamines overbleven. Daar werd een hoop moeders niet blij van en de koekjesfabriek van Liga nog minder. Waarschijnlijk werkte de nitwit destijds bij Olvarit, dat toen al een keur aan kant-en-klare fruithapjes voor de kleintjes produceerde.

Ben van 62 dus zelf niet mee gemaakt maar ken de verhalen wel… Op de lagere school verschenen de fluormoeders ten tonele. Met een glimlach en het gevoel dat ze iets goeds voor het jonge kroost deden, gaven ze wekelijks een bekertje met daarin een afvalproduct van Akzo nobel, dat vrij kwam bij het produceren van fosfaat, meststoffen en aluminium. Dit afvalproduct, fluor genoemd, was goed voor het gebit, zo vertelden de tandarts en de glimlachende Prodent-Mevrouw op de televisie, U kent haar vast nog wel! Het leek wel porno, zoals ze met haar tong over haar tanden ging. Wat ze er niet bij vertelden was dat fluor schadelijk is voor je botten, nieren, hersenen, darmen, huid en je zenuwstelsel, bovendien tast het je verstand aan, waardoor je er na lang gebruik dus alleen maar een achterlijke witte glimlach aan overhoudt. Akzo bedacht zelfs in de jaren zeventig fluor in ons drinkwater te dumpen maar toen de schapen rondom deze beroemde fabriek in Delfzijl omvielen door fluorvergiftiging heeft men gelukkig besloten om het alleen nog in tandpasta te verwerken. Innemen op eigen risico dus.

In de jaren 80 waaide het fenomeen aerobics over uit Amerika, samen met de serie Fame en Jane Fonda, die ons leerden dat het gezond was om jezelf een hernia te dansen en je voeten in je nek te kunnen gooien. Vrouwen met beenwarmers en felgekleurde strakke gympakjes. Mannen in iets minder fel gekleurde strakke gympakjes, waarbij zowel ballen als piemel gewoon ongegeneerd door de dunne elastische stof duidelijk uitgetekend werden. We moesten er allemaal aan geloven want dat was gezond. Blijkbaar was te veel zitten toen ook al een probleem maar met de komst van aerobics en de bijbehorende light-producten zouden we weer een gezonde toekomst tegemoet gaan.  Gesteund door de voedselindustrie, die al het vet uit ons eten haalde en het dus ‘light’ noemde dansten we ons als een stel marionetten richting de jaren 90. Wat de voedselindustrie ons niet vertelde was dat ze al het vet in ons eten hadden vervangen door suiker want je moet toch ergens de smaakbeleving vandaan halen. Het gevolg was dat we zwetend en dietend het obesitas-tijdperk in gingen. Al het extra suiker in ons ‘light’ voedsel zorgde namelijk voor veel meer calorieën dan wij er af konden dansen. Suiker was onze nieuwe vijand, waarop de fabrikanten fopmiddelen als sacharine en aspartaam gingen gebruiken. Deze suikervervangers zijn een hel voor mensen die af willen vallen. Jij weet dat je met aspartaam geen suiker naar binnen propt maar dat weet je maag niet die vervolgens dankzij de aspartaam een boodschap naar je hersenen stuurt dat er een flinke lading suiker is gearriveerd. Je hersenen geven je alvleesklier het sein om lekker veel insuline te gaan produceren, om de suikers uit je voedsel te halen, maar die zijn er niet. ‘Kut!’ denkt je maag en stuurt een alarmsignaal naar je hersenen met als gevolg dat je in een suikerdip beland. Fata morgana’s van kuddes dansende gevulde koeken, bonbons en marsepeinen varkens trekken voorbij en als je op dat moment iets in huis hebt waar echt suiker in zit ben je kansloos verloren.

Zoals ik al schreef: Wat mijn oma vroeger aan haar kanarie gaf, moet tegenwoordig in de yoghurt. En als het even kan, nog veel gekker want quinoa- en chiazaad is al weer uit de mode. Zij die gezond willen leven, herkauwen elke ochtend een trog gojibessen als ontbijt naar binnen. Flikker daar een flinke beker gifgroen tarwegras-sap achteraan, pleur een avocado in je lunchbox en de dag lacht je gezond toe. Superfood is de nieuwste trend naar een gezond leven. Onbekende inheemse zaden uit verre oorden, waar lokale dieren zelfs geen bek op willen zetten worden naar hier gevlogen om ons een peperduur maar gezond leven te geven.

Hoeveel broeikasgassen het vliegtuig uitkotst, dat deze paradijselijke heerlijkheden naar ons land brengt, daar hebben we het niet over. Ook hebben we het niet over de chemische bewerkingen en toevoegingen die toegepast worden om deze kostbare zaden niet al voor aankomst in de winkel weg te laten rotten en/of ze juist een mooi kleurtje te geven.

Terwijl ik deze column heb geschreven, heb ik twee bakken koffie met melk en suiker en minstens drie zware shagjes gerookt. (Dé columnschrijver dus he, niet de blogberichtjatter in dit geval!!) En het ergste van alles is: ik heb het zittend gedaan.

Zitten… het nieuwe roken!
We hebben weer iets nieuws wat ons bezig houdt en wat de industrie draaiende houdt want de komende tijd gaat iedereen aan het ‘niet zitten’ heel veel geld verdienen. Onzin met een verlengsnoer of afstandsbediening. Cursussen, waar je behalve een flinke rekening ook nog stalpoten aan overhoudt. Er wordt weer genoeg verzonnen om deze nieuwe trend naar een ongekend hoog niveau te tillen. Restaurants kunnen hun halve meubilair er uit donderen want een staand buffet wordt de nieuwe trend. Staande recepties en een staande ovatie zijn weer retro en ik zie enorme kansen voor Ryanair magnaat Michael O’Leary want die wil al jaren staanplaatsen in zijn vliegtuigen creëren want dan prop je meer passagiers in je kist. Het Franse toilet maakt vast wereldfurore. Niet zitten maar hangen boven een strontgat en hopen dat je bilnaad een beetje meewerkt anders is het zo jammer van je sokken. De rolstoelindustrie zal met heel wat innovatieve ideeën moeten komen maar ook daar zie ik uitdagingen. En wat te denken van de auto-industrie…. Staand rijden in een soort pausmobiel.
Voor bejaarden wordt het waarschijnlijk niet te doen maar ik vind dat die een tuigje om mogen en dan met een elastiek aan het plafond mogen hangen. Krijgen ze ook nog een beetje beweging. Bungeebejaarden!
Helaas zullen er ook mooie dingen verdwijnen, zoals de zitzak en het kinderzitje. Leer je kinderen wel op jonge leeftijd staand te balanceren op je fietsstuur of bagagedrager. Er komt nog een moeilijkheidsgraad bij want je mag natuurlijk zelf ook niet meer zittend fietsen!

In ieder geval zal ik ook deze trend wel weer uitzitten en blijkt misschien over een paar jaar dat je er weer allerlei ongemakken van krijgt zoals spataderen, eeltpoten, verzuurde kuiten, hangballen, likdoorns en aambeien en wat al niet meer. Dan mogen we weer lekker zitten… misschien zelfs wel weer met een sigaretje en een lekker kopje koffie, met slagroom en veel suiker.

Aanvullend: Zien we ook dit terug op tafels als we aanwezig zijn bij verjaardagen, trouwerijen en andere feestelijke samenkomsten?

 

 

3 hartenluchtjes op “Tijdsgeest

 1. djaktief says:

  Dat heet toch voortschrijdend inzicht? Maar altijd je gezonde verstand blijven gebruiken. Nu boerenverstand zeggen kan echt niet meer 😉

 2. Kakel says:

  Ik dacht dat alcohol het nieuwe roken was. Die reclames mogen nog wel, dat snap ik dan weer niet.
  Gewoon zelf blijven nadenken wat je wel en niet wil!
  Het is wel een hilarische stuk!
  Dikke knuffel ♥

 3. Gewoon doen waar je jezelf prettig bij voelt lijkt me het beste. Als je alle verschillende adviezen opvolgt leef je dan langer??? Nee het lijkt alleen veel langer omdat alles wat je leuk of lekker vind verboden wordt.
  Ik wens je een fijne vrijdag toe.

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.