Rekka-2

Joepieeeeeee, bemoedigende, dus vrolijk stemmende, berichten uit Arnhem…

Voorlopig goed nieuws!
Sinds de journaliste op bezoek is geweest in Burgers’ Zoo en het interview heeft afgenomen met één van de vaste olifantenverzorgers en de dierenarts is de situatie van Rekka gelukkig al vrij snel aanmerkelijk verbeterd. De medicijnen tegen koliek die onze dierenarts heeft toegediend, sloegen aan en Rekka ging zienderogen vooruit. Naast de medicijnen proberen we Rekka vooral ook extra in beweging te krijgen, want dat stimuleert de darmwerking. Dit doen we bijvoorbeeld door het eten verspreid aan te bieden in het olifantenverblijf, zodat Rekka automatisch extra de benen moet strekken. Op het moment van schrijven gaat Rekka zelfs alweer regelmatig naar buiten met haar maatje Pinky. We halen haar op verschillende momenten naar binnen om haar niet lang daarna weer naar buiten te laten, zodat ze nog meer dan normaal in beweging blijft.

Rekka extra goed in de gaten blijven houden
Rekka is en blijft een hoogbejaarde olifantenkoe en hoewel het nu weer goed met haar gaat, zou haar situatie daarom mogelijk weer kunnen verslechteren, al zien we gelukkig geen tekenen die daarop wijzen. In het artikel werd vermeld dat Rekka al enkele jaren een tumor in haar blaas heeft, waarvoor ze standaard medicijnen krijgt. Met die medicijnen heeft ze echter weinig last van de tumor. De dierverzorgers en de dierenarts blijven Rekka uiteraard goed in de gaten houden.

Wat houdt koliek in?
Sommige lezers vroegen ons wat koliek nu eigenlijk precies inhoudt? Darmkolieken zijn heftige en pijnlijke krampen van de darmwand. Bij Rekka zorgde dit voor opstopping en gasvorming in haar darmen. Als de situatie te lang onbehandeld blijft, kan het zelfs levensbedreigend worden. Gelukkig slaan de medicijnen van de dierenarts echter aan en zien we Rekka aanmerkelijk verbeteren. En ook de extra beweging doet de oude olifant zichtbaar goed. Koliek komt niet alleen bij olifanten voor, maar ook bijvoorbeeld bij paarden en zebra’s.

Een fijne oude dag
In het artikel werd beschreven dat Rekka in een vorig leven in een Duits circus heeft geleefd. Helaas heeft ze daar geen prettig leven gehad en is ze uiteindelijk ook om dierwelzijnsredenen door de Duitse autoriteiten in beslag genomen. Burgers’ Zoo staat nationaal en internationaal bekend om het feit dat wij oude olifantenkoeien opvangen en in Arnhem een fijne oude dag willen bezorgen. Bij olifantenkuddes zijn de oudere vrouwen de baas, hetgeen bekend staat als een matriarchale structuur. Zo’n oud vrouwtje heeft veel levenservaring en bepaalt in het wild bijvoorbeeld de looproute van de kudde. Ook oefent zij veel invloed uit op de olifantenmannetjes (bullen genaamd) die interesse tonen voor tochtige vrouwtjes in de kudde. Ze kan zelfs paringen verhinderen door zich nadrukkelijk met de opdringerige mannetjes te bemoeien! Oudere olifantenvrouwtjes hebben dus vaak een dominant en regelmatig ook een pittig karakter. Op het moment van schrijven leven twee oudere vrouwtjes in Arnhem, die in Burgers’ Zoo van hun oude dag mogen genieten. Olifanten worden maximaal ongeveer zestig jaar. Incidenteel zijn er dieren die nog ouder worden, net als dat er mensen zijn die 110 jaar oud worden. Zij zijn echter de uitzonderingen die de regel bevestigen. Onze twee olifanten zijn naar schatting allebei ruim vijftig jaar oud. Bovendien heeft Rekka geen gemakkelijk leven gehad en is de kans reëel dat ze binnen enkele jaren van ouderdom zal sterven.

We hopen echter dat we haar nog jarenlang een goed leven kunnen en mogen bieden. Voorlopig ziet haar ontwikkeling op dat vlak er weer een stuk beter uit. Wij danken iedereen voor zijn/haar betrokkenheid en de medelevende reacties!”

Over Melody

❤️-elijk Welkom én voel je vrij om je ❤️ te luchten. (mag ook in: mel62ko@gmail.com)
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

6 reacties

  1. dat zijn veel betere berichten dan de vorige
    ja koliek is een vreselijk nare ziekte
    hopelijk kan ze nog lang van haar pensioen genieten

  2. Had het ook al gelezen. Best leuk als je door jou al voorgelicht bent dan is de focus er gelijk.

  3. Gelukkig… hopen dat het nog lang zo mag blijven voor Rekka.

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.