Oud & Nieuw

Februari 2015… we waren uitgenodigd om naar Emmen te komen en een kijkje op de bouwplaats te nemen waar men een dierenpark aan het bouwen was. Compleet nieuw concept, totaal anders dan wat wie dan ook tot op dat moment gewend was te zien bij het bezoeken van een dierentuin. Het oude park… Noorder Dierenpark Emmen zou dat jaar op 31 december de deuren definitief sluiten na 85 jaar. Het was alleszins uit diens jas gegroeid en zowel uitbreiding als verbetering, vooral de leefomstandigheden van de dieren, vereisten een totale ommekeer. Mijn voetstappen in het oude park zijn ontelbaar, ik zwierf er vaak rond, zij het in mijn eentje, zij het met vrienden, familie, bloggers of wie dan ook, zij het met mijn kinderen al vond de 2e het vaak niet zo interessant en kon het de 1e nooit lang genoeg duren.
Natuurlijk ging dat allerlaatste bezoek aldaar gepaard met emoties en veel herinneringen, ik kende het op mijn duimpje natuurlijk.

Die superkoude zondag in Februari 2015, was toch wel een heel indrukwekkende en niet alleen vanwege het weer. Het weer zorgde wel voor een gevoel van verbondenheid want iedereen die op de bouwplaats liep sprak met elkaar, en niet alleen over het park in aanbouw, dat toen overigens nog heel erg onherkenbaar was en voor ons moeilijk voor te stellen hoe het er uit zou zien als het klaar was. De mensen die ons rond leidden en vertelden wat we waar in de toekomst zouden gaan zien deden echt hun best maar het ging onze voorstelling te boven. De foto hierboven is daar een prachtig voorbeeld van, ik weet wat het is maar herkennen doe ik het echt niet.

WILDLANDS opende op 26 maar 2016 de deuren… In Januari, Februari en Maart 2016 mocht ik herhaaldelijk, wederom op uitnodiging, door het park lopen om het als bezoeker te testen. We kregen ook het uitdrukkelijke verzoek heel goed te kijken, zo kritisch mogelijk te zijn en alles dat ons ‘niet beviel’ te melden. Met mijn ervaringen als rolstoelgebruiker én als vrijwilliger van een gehandicaptenplatform met dus de kennis in mijn hoofd van de Kwaliteits-Agenda (ook wel Agenda-24 genoemd) keek ik mijn ogen uit en schreef ik veel dingen op, zowel ‘goed’ als ‘fout’. Na de opening bleef ik er regelmatig komen en tot mijn blijdschap zag ik gaandeweg dingen gewijzigd dan wel toegevoegd worden die op mijn lijsten voorkwamen. Eind 2018 inmiddels, gebeurt dat nog steeds, zij het dan uiteraard veel minder dan in het begin.

Over enkele uren is er de aftrap naar de 3e editie van WILDNIGHTS. Ik kijk er al weken naar uit en ik ben verreweg niet de enige. Tot en met 6 januari is het elke avond feest in het park en neem maar van mij aan dat ik er vaak zal vertoeven de komende 14 avonden. Uiteraard zullen er verslagen en foto’s volgen, zowel hier op mijn blog als op Herman’s, Daniëlle’s en mijn Onwijs & Mooi Wildlands – Blog!
Wildlands: Mijn dierentuin. Mijn 2e thuis!

 

Schaap Schrijft – Schrijfuitdaging  – – – Gestart: 29 september 2018 – – –
Themawoord 22 december 2018- 5 januari 2019:  Oud & Nieuw

Over Melody

❤️-elijk Welkom én voel je vrij om je ❤️ te luchten. (mag ook in: mel62ko@gmail.com)
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

10 reacties

 1. ja jullie stonden daar lekker te blauwbekken in de bobenste foto hohoho
  ik den dat die andere de plek is waar nu de olifanten zich thuis voelen 🙂
  ik wens jullie allen een fijne tijd in het park
  fijn weekend groet

 2. Nou echt wel, dat ben ik nog steeds niet vergeten.

  Ja inderdaad, dat heb je heel goed gezien.

  Komt goed hoor, altijd gelukt tot dusver

  Dank je wel, jijook.

 3. Ik benijd je om je passie voor de zoo. Het is goed zo’n passie te hebben. Voor mij liggen de dierentuinen nogal veraf, maar ik mag ze ook graag bezoeken.

 4. Wat een mooi blogje. Prachtig dat ze jouw als ‘tester’ hebben ingezet, TERECHT! Wildnights, klinkt erg leuk! En zijn dieren ‘s nachts niet meer actief dan overdag?

  • Dank je wel.

   Ik was ook heel opgetogen met die uitnodigingen hoor!

   Wat mij betreft is het fantastisch maar ja smaken verschillen, gelukkig zijn her velen die het met me eens zijn.

   Nee hoor integendeel… in deze tijd van het jaar, met het weinige daglicht, nu extra veel zicht hebt op dieren die normaliter slapen als het volop licht is. Zo is elk jaargetijde dus prima geschikt om wildlands te bezoeken.

 5. Wat gaat de tijd toch snel ……….. dan is Wildlands dus al bijna 3 jaar open …… mooie invulling van oud en nieuw ….. menigeen zal aan de komende 31 december denken. Echt origineel.

 6. Wat een prachtige invulling van het thema ‘van oud naar nieuw’ Melody!

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.