Ontvoerd

Zit ik gisterenavond enkele kilometers verderop aan een zalig bakkie koffie krijg ik de vraag: “Heb je al plannen voor morgen Ko?”. Nou nee dus, ik wist wel dat het prachtig weer zou gaan worden maar wat ik zou gaan doen, daarover had ik nog niet nagedacht. Met zoon vrij, dus uitslapend en daarna in zijn eigen domein zijn eigen ding doende, met manlief die na een 1e nachtdienst tot plm. 2 uur in de middag in de bed zou liggen had ik dus het voorland van vele uren alleen thuis met mijn veestapel. “Binnenblijven met dat prachtige weer is zonde, vind je ook niet?” Dat kon ik natuurlijk alleen maar beamen en dus spraken we af dat ze mij tijdig zouden ophalen en dat we dan iets zouden gaan doen, buiten in de zon ergens. Ik stelde wel min of meer als voorwaarde dat ik vroeg de deur uit wilde om op tijd terug te zijn want ja ik wil natuurlijk wel vrede met mijn (v)echtgenoot behouden. Niet dat hij een moeilijk mens is of zo, hij vindt het altijd prima dat ik erop uit ga met Niels en Anita zolang ik maar niet van hem verlang dat hij mee moet grinnik. Ik ga er veel op uit maar probeer altijd wel zoveel mogelijk rekening met zijn werkrooster te houden, ik ben zo weinig mogelijk weg als hij thuis is. Geven en nemen heet zoiets toch grinnik. Het vroeg vertrekken kwam door allerlei onverwachte tussenkomsten in het gedrang en veel later dan gepland vertrokken we richting Utrecht om daar Kasteel ter Haar te gaan bezoeken. Niels en Anita waren er al een aantal keren geweest en er helemaal lyrisch over maar ik kende het nog niet en was dus wel erg benieuwd. Zo’n locatie kun je onmogelijk afraffelen dus we waren vele uren zoet. Rond de tijd dat manlief uit bed zou komen namen Niels en Anita contact met hem op en vertelden hem dat hij niet boos (alsof hij dat zou kunnen) op mij mocht worden omdat ik niet thuis was want zij hadden mij ontvoerd en ik wist niet wat hun planning was… Hij vond dat natuurlijk prima zolang ik maar een beetje goed voor mezelf zo zorgen, gezien het vele lopen, trappen beklimmen en het moeten eten en drinken van dingen die niet al te veilig zijn. Ze beloofden hem goed voor me te zorgen en dat hebben ze dan ook gedaan. Veel rustmomenten op diverse bankjes in de prachtige tuin. Tijdig smullen van zalige drankjes en hapjes van, voor mij, veilige producten en zo de motor in het lijf van brandstof te voorzien.

Aan het eind van de middag stapten we de auto weer in en reden noordwaarts om in Amersfoort weer een parkeergarage in te duiken. Het was koopzondag en dat kwam goed uit want Anita had nieuwe schoenen nodig, die vonden we gelukkig dus dat was ook weer geregeld. Onze magen knorden en dus togen we naar één van onze favoriete restaurants, Humphrey’s om daar heerlijk te smullen van tal van veilig lekkers dat ons werd voorgeschoteld. We hadden de mazzel over een aantal kortingsbonnen te beschikken dus dat maakte dat het allemaal nog lekkerder smaakte. Rond 21.30 reed Niels de parkeerplaats achter ons huis op en even later sleepte ik mezelf over de drempel, na een paar noodzakelijkheden plofte ik op de bank met een bak dampende thee naast me en kon ik aan de slag met het sorteren van de foto’s en het uploaden ervan. De fotomap is vrij groot, het bevat foto’s van mij, zowel camera als gsm, en van de gsm’s van Niels en Anita. Het was een fantastische dag, in alle opzichten. We hebben enorm genoten van alle pracht en praal en de verhalen die ons door talloze gidsen verteld werden alsmede de antwoorden op de vragen die wij stelden. Wat een schitterend stuk geschiedenis ligt daar in het Utrechts, je kijkt je ogen echt uit en je moet de tijd nemen want je weet echt niet waar je het eerst moet kijken, zoveel te zien daar, enorm indrukwekkend en overweldigend, vooral als je bedenkt dat het uit 1892 stamt en je realiseert wat men toen voor werk heeft verzet om dit kasteel te realiseren zonder alle technieken die we tegenwoordig hebben om het werk te vergemakkelijken. Nederland kent / heeft vele slots, burchten en kastelen. Ik heb er ook al vele bezocht maar deze staat echt wel met stip op 1, ik ken geen andere die ik zo mooi vind als deze, die zelfs maar in de buurt komt.  Al dat houtsnijwerk, de beeldhouwwerken, de gobelins en noem maar op. Als je de muntjes hebt kun je alles laten maken dat je maar kunt bedenken. De heer des huizes was niet de rijke maar zijn echtgenote daarentegen bezat veel meer dan ze ooit op kon maken. Eén van de gidsen vertelde op zeker moment dat de kamer die we op dat moment bewonderen, betaald was van de rente op haar geld. Tja als je dan ook bedenkt dat het dorp dat er stond afgebroken is om dit aan te leggen en te bouwen…dat het dorp daarna even verderop opnieuw is opgeboud… dat men 1100 volwassen bomen heeft verplaatst omdat de heer en dame des huizes niet de groei van de bomen wilden afwachten… en alle info meer die we te horen kregen en konden lezen… zo onbeschrijflijk indrukwekkend. Ik ben niet zo snel stil, sta eigenlijk nooit met de mond vol tanden op apegapen maar vandaag kwam dat meermalen voor!!
Deze locatie kan in ieder geval nu van mijn bucketlist af.

22 hartenluchtjes op “Ontvoerd

 1. ha die Meldy
  heb genoten van de mooie foto’s , geven een goed beeld van dat mooie kasteel en alle pracht en praal
  dus kan me voorstellen dat jullie er genoten hebben
  en ook nog lekker gezond kunnen eten , en zelfs nog tijd over om te shoppen 🙂
  nu ik wens je een goed begin van de nieuwe week

 2. Tjongejonge, wát een pracht en praal, ik ken het kasteel niet en dat zou ik eigenlijk snel moeten veranderen. Maar om nou met dat mooie weer naar binnen te trekken…..?

  • Melody says:

   Ja overweldigend toch, schreef ik al.

   Het weer… ja dat kan een rol mee spelen natuurlijk, het was er niet zo heel druk vast als op de open (strand / water) locaties maar hoe dan ook, het is zeer zeker een bezoek waard.

 3. Kakel says:

  Kasteel ter Haar herken ik met mijn ogen dicht (-: Ik ben er zo vaak langs gefietst. Af en toe een bakkie koffie in het dorp en dan weer terug naar huis. Een paar keer van binnen bekeken maar ik heb besloten dat ik de buitenkant toch mooier vind.
  Ze houden daar vaak de meest bijzonder fairs. Elk jaar eentje voor “Elfen.”
  Dikke knuffel ♥

  • Melody says:

   Ik kende het alleen maar van internetfoto’s en de verhalen / foto’s van Niels en Anita.

   Dat ben ik met je eens inderdaad…. de binnenkant, hoe ‘prachtig’ ook als je het bekijkt in het licht van de tijd van toen en het kapitaal dat men kennelijk te besteden had… het is mij teveel, van alles is ‘teveel’ toegepast.

   Ja dat hoorde ik gisteren… maar zo’n bijeenkomst zal ik niet gauw bezoeken.

   knuffel terug -x-♥

 4. O, kastelen vindt ik zo fascinerend!! Het verhaal, de historie, maar zeker ook de sfeer die het hangt ….. Jullie hebben mooie foto’s gemaakt, van dit prachtige kasteel. Trouwens het dorpje is zeker ook de moeite waard.

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.