Marja‘s Zwijmelen op Zaterdag

243

Gestart op 17 november 2012

Dat muziek behalve een kwestie van smaak zeer zeker ook een kwestie van gevoel is blijkt uit veel verschillende muziekstukken die in elk genre wel te vinden zijn. Georg Friedrich Händel (1685-1759) componeerde (als 2e eigenlijk) de opera Serse welke op 15 april 1738 voor het eerst werd opgevoerd en wel in het King’s Theatre in Londen. Tijdens het leven van Händel werd deze opera slechts 5 keer opgevoerd en ging als mislukking de boeken in. Uit die opera is een bepaalde aria wel heel populair geworden, al kun je je afvragen waarom want wat is er nou zo boeiend aan een boom? Dit werk van Händel is niet op zichzelf staand, hij bewerkte een libretto uit de opera Xerse van Nicolo Minato die voor het eerst op 12 januari 1654 in het Teatro dei SS.Giovanni e Paolo in Venetië werd opgevoerd met toentertijd muziek van Francesco Cavalli.
“Ombra mai fu”, ook wel de “Largo van Händel genoemd, is een ode aan een boom, de plataan om precies te zijn.
Nou vind ik toevallig, nee toeval bestaat niet glimlach, de plataan dan wel een heel mooie boom maar om er nou een ode aan te wijden en dan ook nog op zo’n waanzinnig mooie manier? Nee dat zou nooit aan mijn brein ontsproten zijn maar gelukkig is dat geen ramp want anderen konden dat wel en deden dat dan ook op heel mooie wijze.

Kom ik terug op de 1e regel  van mijn bericht… het is met muziek een kwestie van gevoel.
Ik versta de taal van dit muziekstuk niet maar de emotie die er in ligt, voelbaar in elke noot en akkoord, in combinatie met de stem die het zingt… staat bij mij garant voor kippenvel van top tot teen.
Er zijn vele covers (uiteraard) maar voor mij is deze wel 1 van de mooiste. Ik verbaas me steeds weer over de sereniteit in de stem van deze zanger, James Bowman, een Engelse countertenor uit Oxford die inmiddels al 75 jaar is. Mocht je het me eens zijn qua stemgeluid van deze meneer duik dan maar eens youtube op en type zijn naam in, er is zoveel meer moois van hem te vinden!

26 Hartenluchtjes op “Ode aan een boom”

 1. mogge Melody
  de Plataan is zeker een mooie boom en ik denk een ode ook wel waard
  over de muziek , ik deed het geluid wat zachter en bekeek de clip
  zo ik kon zien op buienradar lijkt het weer nog niet zo slecht , ik neem de gok en ben aanstonds weg naar de Achterhoek
  geniet de dag

  1. Middag Karel

   Ja zeker weten, bij mijn maandagmeneer staat er een groepje voor zijn huis.
   Haha kan ik me wel voorstellen hoor, je moet er van houden hè?

   Wie niet waagt die niet wint…. ik wens je droog en mooi weer toe aldaar.

   Hier valt de ene na de andere bui uit de lucht.

 2. Een bekend stuk en interessante verhaal erbij. Bijzonder hoe componisten muziek konden/kunnen schrijven over natuur waar wij gewoon aan voorbij vliegen. De wereld wordt er gewoon een beetje mooier van. 👍👍👍👍
  Goed weekend.

  1. Ik d8 al wel dat jij het wel zou herkennen.

   Nou absoluut, ik probeer ook altijd een beetje van hun ‘kennis’ in mij vast te houden om te proberen ongeveer hetzelfde te ‘zien’ en ‘voelen’.

   Dank je wel hoor, jullie ook.

 3. Volgens mij maakt het helemaal niet uit wáár je een ode op schrijft , als de muziek maar goed is;)
  Hoewel heel knap is de falsetstem toch niet helemaal mijn ding. Ik hoor bij mannen liever een bas.

  1. Als je het zo bekijkt heb je natuurlijk helemaal gelijk.

   Ja dat ben ik wel met je eens, mijn voorkeur ligt ook eerder bij de donkere / lagere stemmen maar toch kan de andere kant mij ook bekoren, zoals deze.

 4. Wat prachtig. Ik heb ongeveer ademloos geluisterd. Mooie stem. We hebben hier in Nederland ook zo’n geweldige countertenor. (ben naam even kwijt).

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.