Theelabel-vraag-22

Thee-Label-Vraag op Maandag
nr. 21

22 mei 2017

Gestart op 2 januari 2017

Laat jij ook een link naar jouw antwoord achter?

De vraag die ik op het theelabeltje aantrof :
Wat is het meest nutteloze advies dat je ooit hebt gekregen?

Deze vraag lag er al een hele tijd, ik kon namelijk geen keuze maken.
Als je behept bent met een hoofd dat volgens de gemiddelde opinie niet in het kader ‘normaal’ past en mensen merken dat je dus ‘abnormaal’ bent krijg je gevraagd en ongevraagd allerlei adviezen.

De keren dat ik het vroeg gebeurde dat alléén aan professionele hulpverleners, zij hebben er immers voor doorgeleerd en achtte ik dus wel in staat een zinnig antwoord te geven. Al weer 20 jaren geleden ontdekte ik voor het eerst dat een diploma in een lijstje mooie wanddecoratie kan zijn maar dat het verder weinig betekent. Dat ik die ervaring nog meermalen moest opdoen wist ik toen niet.
De ongevraagde adviezen zijn talloos, velen ervan ook niet alleen dom maar kwetsend. In het begin stoorde ik me daar wel behoorlijk aan en raakte ik er vaak door van slag. Al vele jaren geleden heb ik me aangeleerd de mensen die zulke adviezen geven, zo minzaam mogelijk aan te kijken en met een (geforceerde, dat dan weer wel) glimlach van oor tot oor, de hand toe te steken en terwijl zij met de mond vol tanden staand mij aarzelend de hand geven, zeg ik dan: “Gefeliciteerd!!!”. Ik moet dan altijd weer uitleggen waarmee, gek toch?

Het meest nutteloze advies dat ik ooit kreeg, kreeg ik dus 2 weken geleden.
Mij werd gevraagd hoe het met me ging. Ik antwoordde, zoals altijd, ‘best (Gronings voor goed)’. ‘Echt waar? Je gelaat vertelt iets anders….’  ik lichtte vervolgens mijn antwoord een beetje toe. De reactie daarop was: “Wanneer hou je nou eens op met die aanstelleritus? Psychische problemen zijn alleen maar een modegril…”

99% perplex, ja hallo je zet mij heus niet zo snel met de mond vol tanden, stuurde ik een dankgebedje naar boven dat mijn onderkaak zo goed gevestigd in mijn gezicht zit want anders was het eruit gevallen. 1% niet-perplex antwoordde ik: “als je het antwoord niet wilt weten moet je de vraag niet stellen”. Waarna ik me heb omgedraaid, mijn sleutels uit de tas graaide en de deur achter me dichttrok.
ik kan tegenwoordig best heel veel van me af laten glijden, mijn rug ziet groen van de zeep, maar deze opmerking heeft me behoorlijk geraakt. Mijn zelfvertrouwen is toch al marginaal en dat beetje dat boven de streep stond is weggemaaid. En ja, ik weet met mijn verstand dat ik me er niets van aan moet trekken; domme mensen zeggen nu eenmaal domme dingen, kunnen zij niets aan doen… maar maak dat mijn gevoel maar duidelijk.

Over Melody

❤️-elijk Welkom én voel je vrij om je ❤️ te luchten. (mag ook in: mel62ko@gmail.com)
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

14 reacties

 1. mogge Melody
  dat zeg je goed
  “als je het antwoord niet wilt weten moet je de vraag niet stellen”
  ja domme vragen door domme mensen kunnen hard aankomen
  zij zijn zelf een blijvende modegril 🙁

  ik stuur je een opgewekte groet
  en hoop het doet je goed

 2. Ach, er zijn zovéél nutteloze adviezen, alleen al omdat ieder mens anders is zal een advies dat voor de één heel nuttig is bij de ander volkomen nutteloos zijn.
  Maar inderdaad, over zaken waar je niet genoeg van af weet zou men geen advies moeten geven.

  • Ja inderdaad en dat is ook helemaal niet erg…. ik vind het dus ook prima dat mensen wel eens zeggen: ik weet niet wat ik moet zeggen want kan me er niets bij voorstellen…

 3. Nutteloze adviezen hoeven niet vervelend te zijn. Ik wacht al 13 weken op uitslag van de toelatingscommissie voor Puks school en hun advies is: gewoon rustig blijven wachten.

  Tja… nutteloos, maar ik kan inderdaad niet anders 🙂

  Maar als iemand je vraagt hoe het met je gaat…. dan moet diegene ook luisteren en daar schort het aan. Vraag dan niet denk ik dan (mijn nutteloze advies 🙂 ). Maar dat zei je zelf ook al.
  Ik hoop dat je je inmiddels wat beter voelt dan twee weken terug.
  Laifs!

  • Ja dat is ook erg vervelend, hoop dat daar snel een eind aan komt!

   Nou precies 😉

   Ja hoor, het gaat stukken beter, heb mezelf al weer aardig teruggevonden.

   KNuffel xxxx

 4. Ben ooit tijdens een gesprek met een psychiater, die mij maar dom bleef aanstaren, de spreekkamer uitgelopen, zonder hem gedag te zeggen.
  De L U L die ik nu had, heeft mij met zijn Haldol pillen meegeholpen mijn huwelijk te laten stranden.
  De vorige keer dat ik hem sprak en vroeg of er al betere medicatie voor mij was, adviseerde hij mij de pil van Dion.
  Kreeg afgelopen week een brief dat hij was vertrokken bij de organisatie.
  Ik ben van plan om geen hulp meer van hen te ontvangen!

  • Ach hoe triest!!

   Er zijn helaas nog steeds veel te veel mensen in de zorg die wel een diploma hebben maar totaal geen verstand hebben van waarmee ze te maken krijgen. ze vinden zichzelf geweldig en kijken totaal niet naar wat hun cliënt echt nodig heeft.

   Ik geef je groot gelijk, er zijn God Zij Dank anderen, beteren, in dit vak gebied. Ik heb me inmiddels aangewend om bij een ‘nieuw’ iemand bij het 1e gesprek als 1 van de 1e dingen te vragen: “U weet wat DSM-5 is?”…

 5. Je hebt mensen en fietsbellen. Jij had duidelijk te doen met een fietsbel. Je zou ze moeten kunnen demonteren.
  Ik zou niet weten wat mijn meest ontvangen nutteloze advies is. Volgens mij ben ik ze verloren…
  Haha: je rug ziet groen van de zeep (-: Wat een vondst.
  We houden vol, hè lieverd ♥

  • 😉 ZO is het

   Sommige dingen zijn het zeer de moeite van het verliezen waard, steek vooral geen energie in het zoeken ernaar en terug vinden ervan.

   dat zeggen we hier…. ‘onze rug is glad van de groene zeep, alles (verwijten enzo) glijdt eraf)

   -x-x♥

   Tuulk, wij wel…. we weten immers dat onze beloning nog komt, je weet wel die hangmat daar op die ene plek

 6. Zo die was grof. Weet je ik wens die mensen dan stiekum hetzelfde toe. Misschien gemeen maar ze denken alles te mogen zeggen. De lummelen. Trek je er niets van aan. (een nutteloos advies)

  • Ja hè?! Gemeen? Nee vind ik niet, is een emotie immers.
   Ik heb gelijk na thuiskomst een klacht ingediend bij de overkoepelende organisatie en een kopie daarvan is naar het college van Pysch. gegaan.

   Dat doe ik onderhand ook (bijna althans) niet meer…. alleen nog maar als het uit de mond komt van iemand om wie ik geef en van wie ik het niet gewend ben.

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.