Nieuwe Jasjes – 2

Nou he he, eindelijk, daar was dan die vrijdag waar ik al wekenlang naar uitkeek.. Met Anita naar Emmen, deelnemen aan 1 van de testdagen die Wildlands had uitgeroepen voor abonneehouders.

Een ‘nieuw jasje’ voor het Noorder Dierenpark Emmen dat nu Wildlands heet, al een hele tijd natuurlijk maar geheel officieel pas op Goede Vrijdag, 25 maart 2016.

Even voor 10-en sloten wij aan in de rij die zich al voor de kassa’s aan het vormen was en enkele minuten later begon de rij te bewegen, de ingangspoortjes piepten alsof hun levens ervan af hingen. Het ging verbazingwekkend vlug en dus stonden we al heel snel op het centrale plein ons te vergapen aan wat we allemaal konden zien.

Recht voor ons een schip met daarachter Nortica, iets meer naar midden de Maya-tempel die als ingang dient voor Serenga en aan onze rechterkant een prachtige poort met daarop grote vogelsnavels die de ingang vormen voor ‘Birdies Bush’. Een soort voorportaal naar Jungola, in dit deel zitten oa de vlinders. Als je er doorheen loopt kom je aan de andere kant uit op de weg die naar de Rimbula leidt. Rimbula is een jungle-gebied waarin je naast veel planten en vogels gelijk na binnenkomst al oog in oog staat met de ringstaartmaki’s terwijl enkele meters verderop de olifantenvallei aan je linkerhand ligt en boven je de slingerapen en gibbons alle kanten opslingeren. Aan de overkant, de noord-west-hoek van Rimbula bevindt zich een restaurant alsmede het platform waar je moet gaan staan als je de rondvaart over de Rimbula-river wilt maken… wat wij uiteraard NIET wilden overslaan.

We zochten Daphne daarna op, en stopten uiteindelijk die zoektocht omdat we haar niet vonden. De olifanten hebben me toch een reusachtig groot verblijf, ongekend, zo mooi, én het allermooiste is natuurlijk wel dat ze zelf mogen bepalen of ze binnen willen blijven of naar buiten willen gaan. Buiten hadden we al Mingalar Oo en Maya-Yee gespot met Shwe-Zin, Shwe-Myar, Radza jr, en Ravi. Binnen troffen we Mekong aan, in een soort van zwaan-kleef-aan-houden met Einga Tha, die het kennelijk wel heel goed met elkaar kunnen vinden, geweldig en ontroerend. Ein-She-Min was overduidelijk in een speelbui want hij liep maar heen en weer langs de waterkant, zo van : zal ik wel, zal ik niet…. en ja hoor, op zeker moment eerst de tenen van de voorvoeten… weer even later de voorbenen tot aan de knieën en weer even later ook de achtervoeten, maar tot het verder gaan kon niets of niemand hem verleiden.

We spraken meermalen medewerkers (natuurlijk) en die vertelden oa dat veel dieren nog niet naar buiten waren gekomen. Ze mochten wel maar wilden nog niet… het is natuurlijk ook niet niks! Zo’n verhuizing heeft me nogal een impact. Al dat stressen en dan ook nog een totaal nieuw en onbekend terrein en veel mensen om ze heen… o.a. de neushoorns, impala’s, nijlpaarden, leeuwen, giraffen lieten zich dus niet zien. Wel een beetje jammer maar ook zeer begrijpelijk. We krijgen nog kansen zat hen wel te bewonderen.

Langs de kleinklauwotters terug naar het Kompas-Plein, waar we de 2e ingang pakten, die van Serenga. Het gebied van oa de giraffen etc. De ezeltjes, geiten en een Brazilaans runderras waren wel buiten en alhoewel nog hier en daar wat schichtig lieten ze zich toch wel door de kleinsten onder het publiek aaien.

Het was overigens schitterend weer, ik heb veelvuldig mijn jas uit gedaan, zelfs buiten! De zon was een constant gezelschap. Na vele, vele voetstappen meer gezet te hebben stonden we weer op het Kompas-Plein met nog Nortica op ons agenda. Maar…eerst terug want inmiddels had ik Daphne  ‘gesproken’ en liepen we dus terug Jungola en Rimbula in om haar op te zoeken. Vandaag stond Daphne  in de Ola-tent en dus gingen we bij haar een ijsje scoren. Lekker dat dat was… keuze te over. Ik hou niet van die koekjes waarin men softijs laat zakken dus ik koos voor een kartonnen bekertje, als topping mocht ik er 4 kiezen, ik hield het bij 2, kersen en karamel en kreeg dus van die 2 een dubbele portie zodat ik er uiteindelijk toch 4 had, zat immers bij de prijs  in…lekker hoor, tongstrelend!!

Weer terug op het Kompas-Plein togen we Nortica in. ( En nee ik herhaal hier maar niet wat mijn gewrichten me vertelden *glimlach*) Anita strekte haar hand uit en de uitnodiging om in te haken nam ik graag aan waarna zij mij voortsleepte. Ik was er… en wilde toch wel even de IJsberen zien, die zou ik toch zeker vandaag niet overslaan? Ben gekke Henkie niet, toch?

Noortje had de grootste pret met een grote plastic fles, ze deed haar uiterste best Nela te verleiden die maar deels op haar verleiding inging. Wel af en toe stoeien met elkaar maar het water in, nee daar had ze geen zin in. Lale liet zich helaas niet zien.  Vervolgens liepen we het Nortica-theater in om een zeeleeuwenshow te gaan bekijken.

Alhoewel dat nou weer niet zo mijn ding is, dieren kunstjes laten uitvoeren ter vermaak, deden ze het wel leuk. De dames begeleiders deden zichtbaar hun best alsof beide zeeleeuwen. 20 minuten later stonden we weer buiten en waren we op weg naar de auto. Enkele meters vanaf de ingang van Wildlands verwijderd, op de route naar de auto, staat een groot seniorencomplex. Ik weet dat je in dat gebouw de mogelijkheid heb om met de liften naar het dakterras te gaan. Dat deden we dus ook.

Enkele minuten later stonden we op dat dakterras ons te vergapen aan de hele dierentuin. Om nog maar weer ons zwaar onder de indruk te komen van de afmetingen van deze nieuwste dierentuin in Nederland. Al zegt het woord ‘dierentuin’ het niet, het is een dierentuin ja, maar ook een pretpark, een woord dat het beste past en dat ook gebruikt word is ‘belevenis-park’ en dát is hét !!!

Anita sleepte me de laatste meters echt voort en eenmaal bij de auto ploften we, ik met name, er puffend en hijgend in neer. Nog steeds vergezeld van de zon reden we, nog steeds onder de indruk en deels zwijgend in eigen gedachten, terug naar Assen. Enkele minuten nadat ik Anita thuis had afgeleverd plofte ik op de bank, te moe om nog pap te zeggen. Komt goed uit want ik ben alleen thuis *glimlach*. Zoonlief is er wel en die zorgt nu voor de honden en ons poezenbeest, voordat hij weer naar boven vertrekt. Daphne komt ergens vanavond wel weer thuis en manlief nog later. Dus heb ik alle tijd om dit logbericht te schrijven, de foto’s uit te zoeken en te sorteren en online te zetten en andere blogwerkzaamheden uit te voeren.

Enkele foto’s zien jullie hier al… de overigen, EN LET WEL, HET ZIJN ER IN TOTAAL 325…, kunnen jullie HIER bekijken.

14 hartenluchtjes op “Nieuwe Jasjes – 2

 1. Er is werkelijk met man en macht gewerkt! Ze zijn al een heel eind gevorderd. Nog even er hard tegenaan om de puntjes op de i te zetten, maar dan heeft Emmen zich definitief op de dierentuinkaart gezet.
  Dikke knuffel

  1. Dat kan ik alleen maar onderstrepen, met de beste wil ter wereld zou ik dat nooit en te nimmer kunnen ontkennen. Te meer ook daar ik veel ‘achter de schermen’-verhalen ken… en extreem nieuwsgierig, niet te bedwingen bijna, naar alle info op het net gezocht heb en nog zoek…

   { { { knuffel } } }

 2. Wat ziet dat er giga mooi uit, Melody. 🙂
  Ben snel door je foto’s gegaan en wat een boel details heb je genomen, prachtig.
  Krijg steeds meer zin in 30 mei. 😉

  1. Ja he, vind ik ook hoor…. en dan te bedenken dat nog lang niet alles al klaar is…. en over een paar jaar, als al het groen en de beplanting buiten verder uitgegroeid is…ziet het er nog veeel mooier uit ook…

   Dat lees ik natuurlijk graag 😉

 3. Je begint me een beetje te overtuigen. Ik was dol op de oude dierentuin en vind/vond dit wel heel veel belevenisgedoe. Daar heb ik ik niet zoveel mee. Hoe een zeeleuwenshow daarin past, is me een raadsel. Afijn als Okko hier en is en groter is, ga ik het vast verkennen en verander van mening

  1. grinnik ….begint?

   Ja ik ook !! Dat er iets moest gebeuren om het welzijn van de dieren te verhogen zag ik evengoed wel maar het ‘nieuwe’ zag ik toch ook wel met veel twijfels tegemoet… maar nu niet meer!
   Die zeeleeuwenshow, ja inderdaad, dat begrijp ik ook niet, mag voor mij geschrapt worden.

   De kritieken die door tal van mensen, gefundeerd en ongefundeerd, gespuwd zijn, doen je je haren ten berge rijzen… ik lees ze niet meer dus.

   Ik kan je een bezoek zeker aanraden…niet elke vernieuwing is een verbetering over het algemeen maar in dit geval klopt die uitspraak zeker niet. Het is duidelijk dat alles nog lang niet helemaal klaar is, de deadline had wellicht beter op een wat later tijdstip gelegd kunnen worden maar…. overall gezien ben ik absoluut niet teleurgesteld, want al hoe lyrisch ik ook over iets kan zijn, kritisch ben ik altijd en niet zo’n klein beetje ook.

   Ik ben wel heel benieuwd naar jouw ervaring, als je eenmaal binnen bent geweest.

  1. Ha Ivonne, wat leuk dat je er weer eens bent! Vind het wel jammer dat jij zelf niet blogt en ik je niet kan terugbezoeken!

   Dank je wel voor het bezoek en je lieve reactie, een volgend verslag van een bezoek aan deze dierentuin komt op 25 maart…

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.