Motala

motalaolifant

Eén van mijn lievelingsprogramma’s op Animal Planet is World Wide Vet, een serie over een Britse dierenarts, Luke Gamble, die de hele wereld over reist om op de meest afgelegen plekken dieren te helpen, zowel huisdieren als vee als wilde dieren.

Enige tijd terug was er een aflevering waarin hij door Thailand reisde. Het boeddhisme aldaar zorgt er voor dat dieren zoveel mogelijk geholpen worden en dat euthanasie alleen maar is toegestaan als het echt helemaal niet anders kan. Een prachtig voorbeeld van hoever hun hulp en bovenal inzet gaat is de olifant Motala. Nadat zij in 1999 op een landmijn stapte in Birma, raakte haar linkervoorbeen dusdanig beschadigd dat die niet gerepareerd kon worden en deels geamputeerd moest worden. In 2006 kreeg zij als eerste olifant ter wereld een prothese.

Dierenleed is nog steeds een groot probleem wereldwijd, enerzijds omdat veel mensen een dier nog steeds als een hebbeding zien, anderzijds omdat velen niet inzien dat er mensen zijn al heel jong ongewenst gedrag beginnen te vertonen en later uitgroeien tot de meest afschuwelijke soort van criminelen. Niemand wordt op een gegeven moment wakker en is dan een geroutineerde moordenaar, het begint altijd ‘klein’ met het toepassen van leed aan diertjes dat in een proces uitgroeit naar grotere dieren en dan naar de mens.

Eveneens is het nog steeds zo helaas dat ook veel mensen zich niet, of in ieder geval niet voldoende, realiseren dat de dieren niet alleen van ons afhankelijk zijn maar wij ook terdege van hen, het voortbestaan van onze planeet is er óók van afhankelijk. Ondanks dat het mijns inziens hier in Nederland ook nog steeds heel slecht geregeld is, is het in andere landen op onze aarde nog steeds een groter en extreem schrijnend probleem. Ik hoef vast geen voorbeelden te noemen van slachtpartijen die plaatsvonden ergens op de wereld en dat nog steeds doen!

De hulpvaardigheid van mensen wereldwijd om een dier in nood te helpen is iets dat mij altijd weer raakt en ontroert. Ben altijd weer blij als ik kan constateren dat er ergens weer iets op touw gezet wordt om een dier(soort) te helpen en redden en van uitsterven te voorkomen. Ondanks dat het nog heel veel groeipotentie heeft is het erg fijn te constateren dat er wel groei plaatsvindt al ben ik dan nog zo’n Jantje Ongeduld die vindt dat het wel wat sneller mag.

Onze dieren hebben het hier goed, daar zetten wij als gezin ons met liefde voor in. Elke dag weer, niet alleen op dierendag!

Over Melody

❤️-elijk Welkom én voel je vrij om je ❤️ te luchten. (mag ook in: mel62ko@gmail.com)
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

8 reacties

 1. Nou ik nog een stapje verder , wij zijn allemaal afhankelijk van de dieren en zij hebben óns niet nodig als we de gedomesticeerde dieren buiten beschouwing laten.
  In Nederland zijn we toch een rare mix van overdreven gedoe met dieren tot minachting van dieren.
  Uitsterven van soorten hoort tot op zekere hoogte bij de evolutie en kan niet voorkomen worden zolang er steeds mer mensen op de wereldbol rondlopen. Hoe goed ook de bedoelingen , de meeste pogingen schieten hun doel voorbij.

  • ♫ Mel☺dy ♫

   Grotendeels ben ik het wel met je eens inderdaad…. zolang uitsterven deel van de evolutie is, oke. Maar wanneer dieren afgeslacht worden omdat mensen hun vel voor de open haard willen hebben liggen, of de hoorn aan de wand, of als sieraad dragen etc….. tja dat gaat mij veel te ver.

   Er zijn inderdaad vele goede bedoelingen die hun doel voorbij schieten maar er zijn er ook gelukkig ook die zeer succesvol zijn en dat geeft hoop en biedt toekomstperspectief.

   Feit blijft ‘gewoon’ dat ook de mening van de mens over een dier altijd tot in het extreme zal blijven verschillen en dierenleed net zo min de wereld uit te werken is als …noem maar iets anders afschuwelijks en onbegrijpelijks….

   • Nee inderdaad , dát soort “uitroeien” is natuurlijk uit den boze.
    Maar zo’n korenmuis bijv. … is toch van de zotte om daar tegen beter weten in mee aan de slag te gaan.
    Van die olifant met kunstpoot word ik eigenlijk ook niet blij.

    • ♫ Mel☺dy ♫

     precies….. dat vind ik ook….. dieren kunnen in nood zijn door te kleine aantallen maar ook in nood, en ellende veroorzaken, door een te groot aantal ervan.

     Ja … snap ik….. ik weet eerlijk gezegd ook niet wat ik hiervan moet vinden. Er zijn voors en er zijn tegens. IK heb het verhaal echter gebruikt als beeld om aan te geven dat er veel mogelijk is en ook gedaan wordt tegenwoordig. Niet bedoeld om mijn goed- of afkeuring over die prothese voor Motala uit te spreken,

 2. Wat een machtig grote olifant! Ziet er wel een beetje raar uit met die prothese. Kan hijn (zij?) zich er wel goed mee redden?

  • ♫ Mel☺dy ♫

   Prachtig he?
   Ja inderdaad maar…..wat ik zag in de documentaire, en voor zover ik dat kan beoordelen natuurlijk, lijkt het inderdaad alsof zij het prima naar haar zin heeft en zich heel goed redt met die prothese.

 3. Ik wist niet wat ik zag! Nooit eerder gehoord/gezien dat zo’n olifant bestond. Een pak van mijn hart dat het dier nog een prettige oude dag heeft gehad. Dierenmishandeling…. als ik ergens een rode streep van voor mijn ogen krijg, is het daarvan! Liefs xxx

  • ♫ Mel☺dy ♫

   Zo zie je maar…..nooit te oud om te leren 🙂

   Ja inderdaad…..ik ook….al ben ik dan Boogschutter/tijger ipv stier

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.