Mens erger je niet…

… verwonder je slechts. 

1 van de talloze spreekwoorden/gezegden die onze taal rijk is… en alhoewel sommigen als onzin klinken bevatten ze toch ook allemaal en kern van waarheid.

Neem nou deze… Ik kan moeiteloos een lijst van dingen opnoemen die mij ergeren in meer of mindere mate maar die ergernis doet niemand goed toch? Tegelijkertijd is het volgens mij wel zo dat we tegenwoordig te veel gefocust zijn op het negeren van die negatieve (wie bepaalt trouwens wat negatief dan wel positief is?) emoties en het alleen maar willen voelen van de positieve? Waar je ook kijkt, wie je ook spreekt, wat je ook leest… het moet altijd maar goed zijn en welke superlatieven er ook voor ‘positief’ te verzinnen zijn.
Waar is de balans dan, telt die niet meer???
Geen dag zonder nacht, geen licht zonder donker, geen leven zonder dood, geen God zonder Duivel en noem maar op…
Ik denk dus dat het goed is te beseffen dat het kwaad niet zonder het goed kan bestaan, ongeacht de vorm en mate waarin ze aanwezig zijn.

Natuurlijk is er veel ‘goed’ en ook veel ‘slecht’
* Gezondheid… die is nog nooit zo goed geweest, (in nog steeds opgaande lijn) sinds juni 2017.
– 100% gezond zal ik nooit worden… nou en? Dat wat er overblijft is lastig, soms vervelend, maar niet dusdanig erg dat ik kan zeggen dat ik het leven te zwaar vind. Manlief heeft suiker en problemen met knieën, zoveelste operatie zit eraan te komen ergens dit jaar. Onze jeugd is zo gezond als het maar kan. We worden ouder dus sommige dingen gaan niet meer zo simpel, accepteren gaat moeiteloos.  Daarentegen, als ik bedenk wat ik jaar in jaar uit niet kon ongeacht de oorzaken, wat ik nu allemaal weer wel kan… hoor je mij niet klagen, integendeel, alleen maar jubelen glimlach
* Financieel welzijn… er zijn geen schulden (op de hypotheek na dan) en er is spaargeld
– Geen geld genoeg om grotere wensen te vervullen, tja, dromen hebben we wel, nou en? Wie niet? Vind ik het leven daardoor minder leuk? Echt niet!

Zorgen… Die zijn er ook.
* Manlief die steeds slechter loopt, veel pijn heeft, enorm beperkt wordt in zijn bewegingen. Aan de andere kant, prijzen ze hem de hemel in voor hoe hij zijn suiker onder controle heeft en houdt. Zijn cholesterol en hoge bloeddruk zijn ook aanwezig maar veroorzaken geen noemenswaardige problemen.
* Onze Noah, die steeds meer moeite krijgt met bewegen vanwege zijn hoge leeftijd. De hete dagen van de afgelopen weken hebben hem geen goed gedaan. Heb speciaal voor hem alleen een ventilator gekocht en al is het wellicht suggestie, hij kijkt mij regelmatig zeer dankbaar aan en is niet bij dat apparaat weg te slaan glimlach.
* Onze jeugd. Ja ze wonen nog onder ons dak en ja ze zijn aan het zoeken naar een eigen stek. 27 en 25 jaar jong, qua leeftijd zijn ze er wel aan toe om zelfstandig te gaan wonen maar qua gedrag? Of ben ik nou als kloek te bezorgd? Opruimen en hygiëne lijken voor hen totaal onbekende woorden. Op douchen en tandenpoetsen na dan, dat doen ze (te?) veelvuldig als je het mij vraagt. Hoe moet dat ‘straks’ als ze hun eigen stek hebben en wij er niet meer zijn om de boel opgeruimd en schoon te houden?
* Mijn maandagmeneer… volgende maand 93 als hij dat mag beleven, zoals hij zelf altijd benoemt. Ik ben er standaard 2x per dag, de dagen dat ik er vaker kom nemen rap toe. Ook bel ik hem minimaal 1x per dag tussendoor om te vragen of alles oké is. Zijn vergeetachtigheid neemt met de dag toe, zijn driftbuien ook, zijn gehoor wordt minder, verwardheid idem… mijn controletaken nemen dus ook toe. Hoe lang gaat het nog lukken om hem op deze manier zelfstandig te kunnen laten wonen?

Ergernissen… Tja die zijn er wel, zeker bij een driftig iemand met een kort lontje zoals ondergetekende.
– Waar ze bij manlief totaal ontbreken heb ik er genoeg voor een compleet leger. Daarbij moet dan wel bedacht worden dat sommige ergernissen voortkomen uit mijn psychische ‘zegeningen’, dat het supergoed gaat tegenwoordig betekent immers niet dat die kwalen opgelost zijn?!
– Het ‘ikke-eerst’ gedrag in onze maatschappij van veel medemensen is werkelijk stuitend. Ik kan een blog vullen met voorbeelden die zo lang is dat je hier morgen nog zit te lezen.
– De betutteling en tegelijkertijd ‘in de steek laten’ door onze overheid. Hun bemoeizucht kent geen grenzen, evenals hun hypocrisie en corruptie. Denk aan oa jurisprudentie, zorg, onderwijs, werkgelegenheid, discriminatie, racisme en privacy-wetgeving.  Ze hebben hun mond vol van waarden en normen maar zichzelf eraan onderwerpen ho maar.

Kortom… elke dag leven in ‘zon’ & ‘schaduw’… goed & kwaad… Ik vermaak me er wel mee, met een glimlach en stralende ogen of met een sarcastische opmerking van mijn scherpe en rappe tong zonder er eerst over na te denken en vuurspuwende ogen.

Zoals de Engelstaligen zeggen: So what, sue me!! (vertaald: Nou en? Klaag me maar aan.)

Ik ga de flap nu dichtdoen… manlief is aan het behangen en bijna klaar. Ik mag de boel gaan schoonmaken. Daarna ga ik een nieuwe kast in elkaar zetten die voor die muur moet en daarna ga ik mijn dierentuin weer opbouwen… Een vervolg op deze regel komt natuurlijk wel met foto’s erbij glimlach

Over Melody

❤️-elijk Welkom én voel je vrij om je ❤️ te luchten. (mag ook in: mel62ko@gmail.com)
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

16 reacties

 1. zo zo wat een lijst hihi
  ik heb jaren terug mezelf afgeleerd om mij te ergeren , ongeacht wat dan ook , het helpt niets en het is slecht voor mijn ademhaling , het is voorgekomen dat ik zo kwaad werd , dat ik ging hyperventileren , en dat wil ik nooit meer meemaken
  bloedproef was op de leverwaarden na goed – longfunctietest goed , nog een kleine schuld , niks om mij zorgen te maken zou ik zeggen
  veel plezier met je nieuwe behangetje en kast
  fijne middag groet

  • Wat goedddddd dat het je gelukt is je dat af te leren, je moet me maar vertellen hoe je dat gedaan hebt, misschien kan ik het mezelf dan ook afleren 😉

   Hartstikke mooiii houden zo….

   Hard gewerkt, prima resultaat dus nu verdiende rust.

   Dank je wel, jij ook.

   • ik zou het niet weten uit te leggen , ben er simpel weg mee begonnen 🙂
    ben zeker van plan het zo te houden , alleen die lever waarde naar beneden brengen 🙂
    dus je hebt de rust verdient , geniet er van
    smakelijk en fijne avond

    • Hahaha simpel inderdaad…..groot gelijk hoor…. ik heb mezelf al andere dingen aan/af-geleerd dus wie weet dit ook nog eens….

     Eh ja…daarbij kan ik je niet helpen, geen idee hoe dat zou moeten…

     Ja vind ik wel… koelte, douche helpt wel he

     Dank je wel hoor, jij ook.

     • ik kon stoppen met roken van de ene op de andere dag , dus zie mijn toenmalige huisarts , dan kan je het andere ook , doelde hij mee stoppen met drinken hihi en dat brengt de leverwaarden naar beneden
      suc6 en fijne avond

      • Dat is mij ooit ook gelukt…. daarna helaas niet weer…
       En nu ben ik zover dat het me echt niet meer boeit en rook ik dus gewoon verder….vind het te lekker..

       Dank je wel, hard gewerkt weer hier…. nu weer even relaxen….

 2. Dappere man, ondanks moeilijk bewegen en de temperatuur toch behangen.
  Geef hem maar een compliment van mij
  Fijne dag nog

  • Ja zeker weten… ik ken m niet anders, opgeven is geen optie in zijn boek… nooit geweest ook… netzomin in de mijne overigens 😉

   Heb ik gedaan…. hij grijnst van oor tot oor en zegt ‘dank je wel’.

   Dank je wel, jij ook.

 3. Moet je dierentuin in de nieuwe kast? Ik dacht tijdens het lezen van je lijst ook even aan mijn eigen bestaan. Het is niet slecht om de zaken nu en dan eens op een rijtje te zetten. En de zegeningen te tellen. 🙂

  • Ja ja … het stond op elkaar gepropt vanwege ruimtegebrek enzo… en de Aldi had een prachtige kast voor een prikkie die perfect past…. zie nieuw blog 😉

   Nee hoor zeker niet, zegeningen tellen doe ik vaak…. de onzegeningen ook, balans he…

 4. Wat lig je er daar zalig bij. Tel je zegeningen en vergeet je ergernissen.

  • Haha ja he…. was een heel hete dag in een Duitse zoo, paar weken terug…. dus die pauze was zeer welkom …

   nee joh… ik tel de zegeningen en de ergernissen want dan weet ik wat mijn zegeningen waard zijn 😉

 5. Ik kan me wel in deze inzichten vinden. Een soort ieder huisje heeft z’n kruisje , daar maag op z’n tijd best over gesproken worden maar hoeft over gesproken worden blijven zeuren gaat de leuke dingen in het leven overschaduwen.

  • Ja zoiets inderdaad….

   Neuh dat doe ik niet….een zeurende zucht geeft lucht aan een hart vol smart… daarna, diep door ademen, eventueel tranen wegvegen… en doorgaan….
   en tegenwoordig heb ik immers volop redenen om blij te zijn dus echt klagen hoor je mij niet meer hoor…. nou ja zo heel af en toe dan zoals in dit blog 😉

 6. ‘Ergeren aan’ is zonde van je energie en tijd hè Mel.. Niet doen hoor! Je kunt je beter met leuke dingen bezighouden.
  Ik erger me aan het feit dat ik niet kan zo ik wil, maar dat wil niet zeggen dat we niet meer lachen en genieten van al het moois dat op ons pad komt.. Ach ieder mens is nou eenmaal anders…
  XXX

  • Ja zou je kunnen zeggen maar daar ben ik het niet mee eens…. ik merk namelijk aan mezelf dat als ik het ‘negatieve; negeer en wegduw… ik er uiteindelijk meer last van krijg dus laat ik het gewoon af en toe even vloeien… en is mijn hoofd prima in balans….

   Dat snap ik helemaal, kneuzen is veel erger dan breken en duurt qua genezing ook vele malen langer… geduld wordt op de proef gesteld he.

   NOu precies… lachen en genieten blijven… dat doe ik ook volop hoor. Ik ben een heel gelukkig mens en mijn kwalen horen bij mij maar belemmeren me niet meer in het genieten .

   XXX

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.