Meer zijn. Minder doen.

… hoorde/zag ik vannacht in een aflevering van een crimiserie de ene acteur tegen de andere zeggen in een poging die ander op te peppen omdat die met zorgen worstelde. Het klinkt in het Nederlands anders dan in het Engels maar toch bleven die woorden in mijn hoofd rondzingen: “More being, less doing”. Die 4 woorden ontlokten vele gedachten, vragen en stellingen in mijn hoofd. Ik verbaas me er altijd weer over dat slechts een enkel woord genoeg kan zijn om je te raken en dan hoef je niet eens gelijk te bepalen welke lading je eraan geeft, positief of negatief.

Al jaren ben ik bezig met mijn zijn terwijl ik me tegelijkertijd focus op het doen en telkens weer moet ik tot de, best wel teleurstellende eigenlijk, conclusie komen dat ik teveel tijd en energie steek in het doen en te weinig in het zijn. Het zou veel beter zijn als dat andersom was, dat besef ik maar ja, keer dat maar eens om, het aard van het beestje en wat al niet meer zij, verander je niet zo maar toch? Aan de andere kant, waar een wil is is een weg toch? Ik ‘moet’ dus maar wat bewuster kijken naar wat ik doe / laat en deze 4 woorden daarop toepassen. Gevoelsmatig is het een zinvolle vervolgstap op de mindfulness-trainingen van vorig jaar.

Was ik vanochtend bij iemand op bezoek die vorige week een heftige operatie onderging en hadden we het er zo over, hoe dingen je bezig kunnen houden ook al weet je dat je het moet accepteren omdat het is zoals het is. Zijn conditie bijv. die natuurlijk compleet pleite is na die ingreep. Hoe we beiden slecht tegen dit warme, benauwde weer kunnen. Zijn lieve hondendame moest natuurlijk ff uitgelaten worden, dat wilde hij zelf doen waarop ik hem voorstelde dat ik dat zou doen vanwege die benauwdheid buiten… naast zijn herstelfase heeft hij oa ook copd dus buitenlucht zou hem in dit geval geen goed doen, dat voorstel accepteerde hij natuurlijk maar wat graag en dus liep ik even later, bijna net zo heftig hijgend als de hond zelf, met haar buiten, van de ene schaduwplek naar de andere hobbelend.

Meer zijn, minder doen… het hoofd dat talloze rondjes spint, waar je soms knotsknettergestoord van wordt, proberen tot dat zijn te manen en het doen te vermijden.
Je weet het met je verstand, dat ook in je hoofd zit, maar de ruimte eromheen schreeuwt iets anders. Vermoeiend. Wat zou het toch verschrikkelijk handig, en zeer zeker gewenst in mijn geval, zijn een aan- & uitknopje op je schedel te hebben. Oké, dat is niet het geval (helaas) dus moet ik zelf maar de functie van die knopjes overnemen, althans proberen voor zo goed en kwaad als dat gaat.


Ik wil meer zijn… Ik wil minder doen… nu nog zien dat actie bij te zetten zodat het gevoelsmatige doen behoorlijk vermindert en het zijn behoorlijk vergroot… in het zijn wil ik graag meer energie, minder moe zijn, maar ja geen remslaap en een chronisch tekort aan B12 maken dat schier onmogelijk. Accepteren is ook hier een sleutelwoord omdat het is zoals het is, onherstelbaar, dus altijd deel van mij, zolang ik leef.
Ik kan het, waar een wil is is een weg toch!!

“Steunende pootjes”  heb ik ruimschoots vanuit de dierenwereld, ook al is mijn eigen veestapel dan helaas nog steeds incompleet. Mag ik echter wel bekennen dat ik zo graag zou willen dat mensen meer zoals dieren waren? Een dier is niets meer noch minder dan een bundel overdadige liefde en loyaliteit, dát krijg je in je schoot geworden, daar hoef je niets voor te doen. Is toch een Godsgeschenk?! Waarom toch kunnen de meesten mensen niet zo zijn?!
Hoe simpel kan dat zijn!!

20 hartenluchtjes op “Meer zijn. Minder doen.

 1. Het lijkt me sowieso al heel vermoeiend om zo met dit soort dingen bezig te zijn.
  Maar ja, goed raad in dit soort zaken dáár waag ik me niet aan. Temeer omdat je het zelf allemaal wel weet maar evengoed toch niet altijd de vinger er onder kan krijgen.

 2. Je kunt je aard niet zomaar even veranderen Melody, het komt altijd weer naar boven. Het is een hele verademing, en opluchting wanneer je eenmaal hebt besloten, om het maar zo te laten, en tegen jezelf te zeggen, ik ben eigenlijk beste wel tevreden met mijzelf. Een prachtige foto, van jou met een wezen dat je trouw is, tot het onvermijdelijk einde.

  • Zo is het Edward.
   Die acceptatie is er al wel, groeit ook wel, maar mindersnel dan ik graag zou zien, ben een Jantje ongeduld hè?!

   Op zich kan ik dat gelukkig wel steeds vaker tegen mezelf zeggen, al doende leert men of niet dan?

   Dank je wel.

 3. Wat een mooie foto. Ik begrijp je heel goed. Ik wil ook meer zijn en minder doen. Maar dat lukt echt niet. Daarom probeer ik al doende te zijn, op een tempo dat mij ligt. Geen geforceer meer. Dat wens ik jou ook toe, ook al is het écht moeilijk… Dikke knuffel X

  • Dank je wel!

   Dat verwachtte ik al, ‘ons kent ons’ hè?!

   Het lukt wel maar (nog) niet genoeg, er aan blijven werken dus maar, jij net zo goed als ik, de aanhouder wint, of niet dan?

   Knuffeellll teruggg.

 4. Ik verlang er regelmatig naar dat mijn hoofd met schroefdraad vastzat aan mijn nek. Dan weet jij wel waar ik het wil laten. Lijkt me zó heerlijk…Niets meer denken. Een heel leeg hoofd. Heb ik het niet eens over vervelende gedachten maar over ongeacht welke gedachte.
  Het lukt me langzaamaan beter dingen los te laten. Een expert zal ik er nooit in woorden. Ach…zelfkennis is ook een schone zaak (-:
  Dag Lief Muziekmensch

  • Takes one to one my dear!!

   We komen er wel, ooit… niet alleen accepteren maar ook geduldiger leren zijn gaan we nog volledig onder de knie krijgen, wedden?!

   zwaaizwaai lieveke -x-♥

 5. ha die Melody
  dat zijn problemen , en zo heeft ieder de zijne
  oplossingen droeg jezelf en ook anderen al aan
  ik hoop voor je dat het zover komt zo jij het graag hebben wil
  die mooie hond helpt je er graag mee

 6. kliefje says:

  Ik weet niet hoe ik het heb gedaan, maar ik kan tegenwoordig heel goed stoppen met piekeren. Niet alles kan ik zo makkelijk loslaten, maar het meeste wel. Omdat het me gewoon veel te veel energie kost. En achteraf vraag ik me vaak af why the hell…?? Had ik alle opties bedacht en gebeurde er iets wat ik niet verzonnen had. NOU JA!
  Ik wens jou dat ook. Rust is het lekkerste dat er is.

  • Die gedachte… ja inderdaad, gebeurt mij ook steeds vaker, een bewijs van mijn groei in dezen wellicht?

   Dank je wel, komt wel goed, ook dit lesje krijg ik ooit wel onder de knie

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.