Lopend buffet

Wat vandaag in de krant stond, die ik nooit lees, maar waar manlief me wel op wees, wetende dat ik fan van ijsberen ben:


Een deel van het artikel vertelde:
Een toeristisch boottochtje bij het eiland Wrangel is voor de opvarenden uitgelopen op een sensatie. Vanuit de verte leek het of er overal brokken ijs langs lagen. Maar het bleken ijsberen te zijn. Ongeveer 200 exemplaren doen zich eind september te goed aan een aangespoeld karkas van een Groenlandse walvis. De ijsberen op Wrangel houden het nu bij een dooie walvis. Honger zullen ze voorlopig niet meer krijgen. Een volwassen exemplaar weegt een paar ton en biedt de dieren wekenlang voldoende eten.”

We weten natuurlijk allemaal dat ons (wereld-)milieu heel erg onder druk staat, alleen al door de opwarming ervan, en dat dat het voortbestaan van veel diersoorten enorm bedreigt. Nou ben ik zelf helemaal gek van ijsberen en foto’s zoals hier in dit blogbericht raken me dan ook enorm.  Wat een feestmaal heeft die groep daar, naar verluidt waren het eer 230, die toeristen hadden dus echt wel een geluksmoment!! Al is de waarheid, de dreiging voor hun voortbestaan, nog zo reeël.
Ik zie er natuurlijk nooit zoveel bij elkaar, Emmen heeft er 4, Leewarden heeft er 2, Rhenen heeft er 7, Rotterdam heeft er 4… altijd weer enorm indrukwekkend, een plek in een dierentuin waar ik altijd anger blijf staan dan bij een gemiddeld andere dierentuinbewoner glimlach. Het zal mij wel nooit overkomen dat ik er 230 maar liefst in 1x bij elkaar zie…

Toch wilde ik jullie dit bericht en de foto’s, die niet van mij zijn maar dat hadden jullie vast al wel begrepen, plaatsen.  En stap ik dus bij hoge uitzonderingen van mijn ‘geloof’ af en gebruik ik foto’s die niet van mij zijn glimlach .

22 Hartenluchtjes op “Lopend buffet

 1. Ik geniet van deze natuurlijke foto’s en niet van ijsberen in een dierentuin, die in een gevangenis leven zonder crimineel te zijn.
  Denk nog weleens aan dat ene arme dier, die zo afgestompt was in die dierentuin, dat het betonnen gedeelte waarop hij liep, helemaal was uitgesleten.

  1. Ik snap je wel hoor!!

   Dat verhaal ken ik niet (gelukkig niet) … en wat ik van dierentuinen weet uit eigen ervaringen door wat ik zie is dat de dieren het er prima naar hun zin hebben, gelukkig wel. Die zijn natuurlijk ook in dierentuinen geboren want vanuit het wild komen ze niet meer naar dierentuinen toe, dat is verboden en daar ben ik dan wel blij om. Ik weet gelukkig ook dat dierentuinen tegenwoordig heel veel inzet tonen bij het zo natuurlijk mogelijk maken van hun leefomgeving en dat verrijking de laatste decennia heel belangrijke taken heeft verschaft waaraan de grootste zorg en aandacht wordt besteed.

 2. Prachtige foto’s (al zijn ze niet van jou 😉 ) . Ja ze horen gewoon in het wild..
  Laatst zag ik op TV een documentaire over een cruise in Alaska, daar werden opeens ook veel ijsberen gespot, was heel bijzonder.
  XXX

 3. Eens kijken…. Leeuwarden, Emmen, Rhenen, Rotterdam…. als we nou eens laten we zeggen ter hoogte van Zwolle een dode walvis neerleggen, zouden we dan die ijsberen niet bij elkaar kunnen krijgen? Het zijn er geen 230 (!) maar 20 is óók leuk! 🙂

  1. Felix en Nanu (Leeuwarden, zijn morgen jarig), Noordje, Nela, Lilly & Nale (Emmen) maar ook alle anderen zijn allemaal in gevangenschap geboren… ik denk dat het het veiligst is dat ze blijven waar ze zijn, zeker voor hen zelf!

   Maar jouw idee is natuurlijk wel hilarisch, jouw humor, die mag ik wel 😉

    1. 😉 Hahaha ja nog wel… De gemeente Zwolle heeft toestemming verleend (afgelopen zomer) voor de bouw van een dierentuin buiten de stad… daarna er verder niets meer over gehoord noch gelezen dus ik wacht het in spanning af…

     Ja ….
     Leeuwarden dus Felix & Nanu,
     Emmen dus Noordje, Nela, Lilly & Lale,
     Blijdorp dus Olinka, Vicks, Sizzel & Todz,
     Rhenen dus Huggies, Viktor, Freedom, Siku, Sesito, Akiak & Sura

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.