~ SCHRIJVERIJ ~·Kánniewáárzijnoftochwel

Leg jij mij uit?

In augustus 2017 schreef ik dit en ondanks dat ik toch wel vinger aan de pols hield gebeurde er niks, had ik natuurlijk ook niet anders verwacht, maar dat even terzijde. Dat veel mensen het wel roerend met mij eens zijn lijkt een druppel op een gloeiende plaat, ik hoop maar dat mijn oogkleppen verhinderen dat ik verbetering zie.

Alhoewel ik geen opvoeding heb genoten waarover ik naar huis kan schrijven is mij wel geleerd wat je wel of niet doet, zeker in het openbaar. Aangepast aan mijn eigen opvattingen over waarden en normen heb ik ook getracht dat aan mijn eigen kroost door te geven, inmiddels heb ik helaas al meermalen moeten constateren dat ik daar niet geheel in geslaagd ben maar toch weet ik zeker dat mijn jeugd hier bijv. geen afval in de natuur zal achterlaten, uit het raampje van de auto zal gooien etc. Zelf heb ik altijd een plastic zak in mijn jaszak en ben ik ergens buiten en zie ik zwerfvuil, dan raap ik het op en gooi ik het in de eerste prullenbak die ik tegenkom.
Verbijsterend blijft het feit dat ik me nog steeds enorm kan verbazen over hoe veel mensen zich gedragen, soms zo erg dat zelfs ik met mijn eeuwige ratel erdoor met de mond vol tanden sta toe te kijken, tot ik mijn tong terugvindt en de persoon in kwestie erop aan spreek, want nee, stil houden doe ik me écht niet meer.

In ‘mijn’ Wilde Landen staan her en der prullenbakken, tevens zijn er op tal van locaties in het park roosters in de grond aangebracht waar de rokers onder ons hun peuken in mogen gooien. De prullenbakken zijn allemaal zo’n 70 cm bij 70 cm en zo’n 1.50m hoog, niet te missen, zou je denken. Je wilt écht niet weten hoe vaak ik iets opraap en erin gooi dat op enkele cm’s ervan vandaag op de grond ligt.
Enkele weken geleden vierden, én genoten we, meermalen van Wildnights, dat startte op 22 december en eindigde op 6 januari. Ongelofelijk wat een rotzooi een deel van het publiek dan gewoon laat vallen waar ze staan!!

Op zeker moment kwam er een “Dame” voorbij, je kent ze wel; chique kleding waar de (veel te hoge) prijs van af straalt, die bovendien absoluut niet geschikt is voor een koude winteravond in een dierenpark maar dat terzijde, haar en make-up perfect door (vast niet haarzelf) verzorgd, keurig verzorgde handen en haar benen strak in de panty’s met hoge hakken… Ze oogde als een dame maar meer dan dat was het ook niet, wij Groningers zeggen dan: “van boven bont, van onder stront”, zij was het regelrechte schoolvoorbeeld daarvan. Maar goed, zij droeg een tas op haar rug en tot onze c.o.m.p.l.e.e.t. verbijsterende verbazing bleek ‘Madam’ iets in die rugzak gestopt te hebben dat daar zeker niet hoorde. Eén van de bordjes die op bepaalde plaatsen in het park staan en waarop geschreven staat: “Niet op klimmen”. Je kent ze vast wel dat soort bordjes. En nee, dat bordje had ze niet gevonden, ze was niet op weg om het bij 1 van de talrijke mogelijkheden in te leveren, nee, ze vond het een leuk item en wilde het mee naar huis nemen. Nou vraag ik je toch? Leg mij eens uit wat maakt dat je denkt dat je zoiets mag doen? Een (ogenschijnlijk) volwassen iemand die zo iets doet? En dan ook nog te bedenken dat er altijd veel kinderen onder het publiek zijn, die niets ontgaat en alles dat de ‘groten’ doen als ‘voorbeelden’ zien en dus gaan nadoen?

Enige tijd terug stond de media bol van een Frans gezin dat in het safaripark in het zuiden van ons land, doodleuk uit de auto stapte om tussen de cheetah’s te gaan lunchen. Kortgeleden bleek dat een Duits gezin dat kennelijk een leuk idee vond en herhaalde deze actie. Ook ‘mijn’ park ontkomt niet aan zulke idioten helaas want zeer recentelijk kwam een grote familie in opspraak omdat ze rondom de olifantenvallei op de (metershoge ook nog) rotsen waren geklommen, niet alleen de volwassen zeg ik er voor alle duidelijkheid nog maar even bij. Er is God Zij Dank niets mis gegaan maar wat als er één van hen naar beneden was gevallen? Wie was er dan aansprakelijk gesteld voor de schade?? Het park inderdaad, die gewoon van ze never nooit niet op kan tegen zo’n overdaad aan stupiditeit!!!

Nou is ‘mijn’ Wilde Landen zo open mogelijk gebouwd zodat je als bezoeker zo weinig mogelijk hinder hebt van afscheidingen, omheiningen en wat al niet meer, en de dieren dus heel goed kunt bekijken (en fotograferen!).  Maar toch was er vanuit gaan dat mensen wel zouden weten hoe ze zich moesten gedragen, overduidelijk te hoog ingeschat en werden er op zeker moment bordjes geplaatst; ‘niet op klimmen’ , ‘niet voeren’ etc. Dat helpt totaal niet, althans niet zichtbaar voor mij. Veel van de aanplanting is verwoest omdat veel mensen de gespannen draadjes ter afscheiding overstappen om een metertje dichterbij te kunnen te gaan… Sommige jonge ouders staan te glimmen van trots als het hun kroost lukt om metershoge rotsen te beklimmen en bovenaan te komen. Dat er aan de andere kant van die metershoge rotsen 4 ijsberen leven weten ze wel maar dat boeit ze niet kennelijk. Zolang zij maar plezier hebben want dat is het enige dat telt, het park is er immers alleen maar voor hen, zij hebben hun entreegeld betaald dus hebben alleen maar rechten, toch???
De bagger die je over je heen krijgt als je hen op hun gedrag… en hoe zij voorbeeld geven aan hun opgroeiende kroost… is werkelijk waar, te bizar voor woorden, de scheldkanonades die ik al over me heen kreeg ondertussen ga ik hier maar niet herhalen.
Voor alle duidelijkheid, die scheldkanonades remmen mij niet af, integendeel, zij motiveren me alleen maar nog meer om nog attenter te zijn en de idioot in kwestie te blijven aan te spreken.  “Scheldn scheldn dut noit zeer, klappn hebn, kom mor heer”. (Schelden Schelden doet geen zeer! Klappen hebben? Kom maar hier!”)

Nou ben ik op een leeftijd dat ik niet zo heel veel regeringswisselingen meer zal meemaken… en heb ik ook al heel veel gezien dus eigenlijk zou weinig me nog moeten verbazen maar dit, dit snap ik écht niet!
Hoe kun je je als volwassene zo opstellen?
Hoe haal je het in je botte harses zo om te gaan met iets dat niet van jou is ook al heb je dan een x-bedrag aan entree betaald?
Hoe kun je je zo gedragen als je, tenzij je blind en doof bent, omgeven weet door kinderen, die ‘straks’ ons land moeten gaan leiden?
Hoe kun jij jezelf recht in elke spiegel aankijken en jezelf een fatsoenlijk en respectvol mens met waarden en normen op de juiste plek vinden als jij leeft alsof de wereld er alleen maar is om jou te plezieren?

De media stort al jaren constant bagger over ons heen over hoe slecht het met het milieu gaat, ook is over-bekend inmiddels hoe kwetsbaar dieren zijn, hoe vele soorten al lang uitgestorven zijn, hoe vele soorten momenteel met het uitsterven bedreigd zijn… denkt dan (bijna) iedereen iets in de trant van: “het zal mijn tijd wel duren, ver van mijn bed show?” Wat willen wij onze kinderen en kindskinderen meegeven voor de toekomst???

Onze planeet kent helaas maar 1 wezen op wie het woord ‘beest’ letterlijk van toepassing is!!
En met een deel ervan ben ik heel blij maar het andere deel ervan wil ik met liefde onbetaald aan het werk schoppen om onze planeet op te schonen zodat het weer een levenswaardige plek voor elk levend wezen worden zal.

6 Geluchte Hartjes op “Leg jij mij uit?

    1. Je zegt het precies!

      Dat zal ik ook zeker blijven doen want niemand kan mij overtuigen van het feit dat hun gedrag oke is en wij ons maar moeten leren aanpassen aan die troep

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.