Jeans & Sinterklaas

surisint1surisint2

Vanaf de allereerste keer (show 7 “the One & Only”) dat ik bij een show van Jeans aanwezig was was ik ‘verslaafd’. De 25e van deze maand start het 24e seizoen die de titel ‘Tropical Heat’ kreeg. Ik kan tal van ex-Jeansjes benoemen die nu bij velen bekend zijn in de artiestenwereld maar ik ga het over een heel bijzonder ex-castlid hebben: Edwin Gerritsen. Hij kwam bij Jeans in show 6 en verliet de cast na show 12 om gezondheidsredenen. Zijn gezondheid is nog steeds verre van goed maar hij geeft niet op en strijdt door. Hij verdween dan wel van de planken van Jeans maar bleef toch bezig met een groot deel van zijn passie, het mensen vermaken.

Zojuist ontving ik van Rineke een whatsappje met het bericht dat Edwin in de Telegraaf staat vandaag. Nou heb ik die krant niet maar de wondere wereld van internet staat voor niets. Na wat zoekwerk vond ik het artikel waarop zij mij tipte.

Dank je wel Rineke!

In het artikel van Marie-Thérese Roosendaal staat het volgende:
Edwin Gerritsen schminkt zich in december elk jaar blank en gaat als Sinterklaas door het land. Samen met blanke hulpjes die zich zwart verven om als Piet geloofwaardig over te komen. „Staakt het vuren!” zegt de 51-jarige Surinaamse theatermaker dan ook tegen alle zeurpieten. „Geef de kinderen hun feest terug.”

„Ik ben al 37 jaar een succes”, grijnst Edwin. „Als Surisint word ik geboekt. En mijn klanten willen geen gekleurde Pieten, maar gewoon een echte Sint en een echte Piet.” Gerritsen en zijn ’zwarte hulpje’, de 43-jarige Marjolijn Floor, vinden de hele Pietendiscussie onzinnig. „We snappen er ook geen bal van. Sommige Pietjes doen het al dertig, veertig jaar en durven nu de straat niet meer op. Vooral in de provincie. Hun pak zetten ze te koop op Marktplaats. Hun hobby wordt hen de das omgedaan. En waarom?” briest Edwin Gerritsen.

Verbijsterd
„Omdat een handjevol mensen iets te mekkeren heeft. In Suriname wordt het Sinterklaasfeest uitgebreid gevierd, inclusief rode lippenstift en zwarte schmink. En vorige week werd bekend dat de Belgen helemaal verbijsterd zijn over de idiote discussie in ons land. Niemand snapt de commotie! Wij zijn toch een multicultiland waarin alles mogelijk is? Nou, dan heeft Zwarte Piet dus ook bestaansrecht.”
Met een krappe drie maanden te gaan tot het 5 decemberfeest, rollebollen de experts en deskundigen over elkaar heen. Als het aan het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed en de Stichting Nationaal Sint Nicolaas Comité ligt, wordt het een roetpiet. In hun essay ’Het verhaal van Zwarte Piet – Geschiedenis en betekenis’ pleiten schrijvers Ineke Strouken en Frits Booy voor zwarte vegen op de gezichten, waardoor het lijkt alsof zij rechtstreeks uit de schoorsteen komen. Daarmee wordt iedere associatie met een slavernijverleden of onderdrukking vermeden.
Ten tweede, zo valt te lezen, moeten de zwarte krullenpruik, de dikke oorringen en de rode lipgloss de kliko in. Daar tegenover zijn ’kleurenpieten’ met weelderige kapsels en kleurige kledij juist weer uitermate welkom rondom de goedgeefse bisschop. En daarnaast ziet het duo de Sint graag omringd met bijvoorbeeld lakeien, soldaten en matrozen, of ’andere blanke knechten en functionarissen’, vermomd met pruiken, snorren en baarden.

Gekleurde Piet
„Zoals ik me nu heb geschminkt als gekleurde Piet voor jullie fotograaf”, breekt Marjolijn in, „ga ik op 5 december dus echt de deur niet uit. En kijk nou ’s wat ze willen, die exemplaren met gekleurd haar op straat. Dat is geen Piet, dat is een clown!”
„De hele discussie rondom Zwarte Piet is überhaupt een schande”, mompelt een omstander. „5000 kilometer verderop knallen mensen elkaar overhoop en leven ze in tentenkampen. En in dit land maken we ons met al onze decadentie en luxeproblemen druk over een flutdingetje.” Daar zijn Edwin en Marjolijn het helemaal mee eens. „En kinderen associëren Zwarte Piet niet met slaafs of onderdrukking”, voegen ze er aan toe. „Ze zijn juist heel blij met ’m, want hij komt de cadeautjes brengen! Op de grootste zwarte school in Amsterdam zijn ze altijd superblij met onze komst.”

Die hele discussie om dit kinderfeest, belachelijk! Edwin benoemt het in het filmpje dat op de website van de telegraaf staat heel mooi als hij zegt: “Vraag het de kinderen! Het gaat erom wat zij ervan vinden en niet wat de volwassenen ervan vinden.” En daar sluit ik me volledig bij aan.

6 hartenluchtjes op “Jeans & Sinterklaas

 1. Tja, en als we met die laatste zin het gesodemieter nu eens een halt zouden kunnen toeroepen. Dat zou toch mooi zijn. Maar nee, december nadert en dus moeten we weer die discussie aan
  dat Piet toch echt schoorsteenveger is en dat het niets met racisme te maken heeft.
  Alsof er geen belangrijker dingen in de wereld zijn om je druk over te maken.

  PS. Is er al een actiegroep opgericht die zich tegen het kinderliedje: Moriaantje zo zwart als roet,
  ging eens wandelen zonder hoed, heeft gekeerd. Ik kan niet wachten 🙂

 2. Precies…..

  net als….. zolang ‘jodenkoeken’ niet een andere naam krijgen
  weiger ik dus ook ‘negerzoenen’ uit mijn vocabulaire te schrappen!
  En zo kan ik nog wel ff doorgaan…. ahh misschien moet ik dat juist wel doen maar dan in een blogbericht om daarmee de absurditeit nog maar eens te benadrukken….

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.