~ KIJKERIJ ~·Burgers Zoo·Dierenrijk·SPBB·Wildlands

Inzetten

Nederlandse Dierenparken Nieuws van Maandag 9 november

~ ~ ~

* ~.~ * / * ~.~ * / * ~.~ * / * ~.~ * / * ~.~ * / * ~.~ * / * ~.~ * / * ~.~ * / * ~.~ * / * ~.~ * /

 

Wildlands

-Emmen-

Stichting WNEF (het WILDLANDS Natuur en Educatie Fonds) ondersteunt Proyecto Washu in Ecuador. Dit project zet zich al 10 jaar in voor het behoud van het leefgebied en opvang van bruinslingerapen én voor educatie van en samenwerking met de lokale bevolking. Daarnaast doen zij wetenschappelijk onderzoek naar deze ernstig bedreigde primaten.

Vooral ontbossing en daarmee de verkleining van het leefgebied van de slingerapen, is een groot probleem aan de kuststreek van dit Zuid-Amerikaanse land. Op dit moment komen de slingerapen alleen nog voor in het noordwestelijke deel van de regio Chocó. Met het geld van de donatie vanuit het WNEF kan Proyecto Washu zich blijven inzetten voor de re-integratie van deze dieren. Ook steken zij veel tijd in het overbrengen van de boodschap voor het behoud van het regenwoud en kunnen zij nu de lokale radio inzetten om aandacht te vragen voor die boodschap bij alle, ver van elkaar wonende, gemeenschappen in de regio.

Het WILDLANDS Natuur en Educatie Fonds staat als stichting los van het dierenpark, met als doel educatie, onderzoek en conservatie gericht op biodiversiteit te ondersteunen. Al het geld voor deze stichting wordt geworven vanuit giften en donaties, subsidies en sponsorbijdragen, erfstellingen/ legaten of op andere wijze. Het WNEF heeft geen winstoogmerk. Proyecto Washu is een liefdadigheidsinstelling in het noordwesten van Ecuador. Op het park zal het werk van deze organisatie onder de aandacht worden gebracht in de tropische kas Rimbula, waar de groep bruinkopslingerapen van WILDLANDS leeft.


(Wildlands pagina voor WNEF – Neushoorns)

http://https://youtu.be/u2cDWqeBwvw


* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

 

 

Beekse Bergen

-Hilvarenbeek-

In Safaripark Beekse Bergen zijn in oktober twee zwarte paardantilopen ter wereld gekomen. Daarmee wordt de enige groep zwarte paardantilopen in Nederland verder uitgebreid. Het gaat om een vrouwtje, Noreen, en een mannetje genaamd Ferry.

De zwarte paardantilopen, ook wel sabelantilope genoemd, zijn te herkennen aan hun enorme hoorns van zo’n 150 centimeter. “Door deze gigantische mooie en indrukwekkende hoorns wordt er op deze antilopesoort gejaagd. Daarom gaat het niet goed met de zwarte paardantilope”, vertelt dierverzorger Rolf Veenhuizen. “Verder verliezen de zwarte paardantilopen ook hun natuurlijke habitat, onder andere door ontbossing.”

In Safaripark Beekse Bergen leven nu twaalf sabelantilopen: drie mannetjes en negen vrouwtjes. Daarmee heeft het wildlifepark in Hilvarenbeek een van de grootste groepen van Europa. “Met Noreen en Ferry gaat het goed. Ze drinken goed en we hebben ze stevig op de poten zien staan. Dat is belangrijk. Noreen loopt inmiddels al mee op de savanne. Ferry blijft nu nog even in de stal, tot hij ook groot genoeg is om mee te gaan”, zegt Veenhuizen.

Bosrijke savannes
De zwarte paardantilope komt vooral voor in Zuid-Afrika. Daar leven ze op bosrijke savannes, want deze diersoort houdt van een beetje beschutting. De sabelantilope is een grazer, maar eet ook blad. Dat zullen Noreen en Ferry voorlopig nog niet doen: het eerste halfjaar drinken zij moedermelk.

Kenmerkend voor de zwarte paardantilope is het feit dat zowel de mannetjes als de vrouwtjes hoorns hebben. De mannetjes zijn glanzend zwart van kleur, de vrouwtjes en jongen zijn kastanjebruin. De mannelijke sabelantilopen leven vaak alleen en voegen zich bij een kudde vrouwtjes in de paartijd. Als er een jong wordt geboren, worden deze beschermd door beide ouders: “Het jong ligt in het midden en de ouders, met hun hoorns naar buiten, eromheen.”

Fokprogramma
Safaripark Beekse Bergen werkt mee aan het fokprogramma van de zwarte paardantilope. Doel van het fokprogramma is het zorgen voor gezonde populaties in dierenparken van in het wild kwetsbare of bedreigde diersoorten.


* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

 

 

Dierenrijk

-Mierlo-

Vandaag is gibbon Jaya jarig. 🎉🐒 Onze jonge gibbon is vandaag twee jaar geworden. Als verrassing hadden de verzorgers een heerlijke verjaardagsslinger voor haar gemaakt met daaraan verschillende soorten groenten. 🥬🍅

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

 

 

Burgers Zoo

-Arnhem-

Een dierverzorgster maakte deze beelden van een cheeta die een verhoging in het landschap heeft uitgezocht om een goed overzicht over de omgeving te hebben, in dit geval een boomstam. Ook in het wild zoeken cheeta’s vaak zo’n verhoging in het savannelandschap op. Niet alleen om zelf prooien te spotten, maar ook als ze bijvoorbeeld jonge welpen hebben: die zijn dan bijzonder kwetsbaar voor andere roofdieren als leeuwen, luipaarden en hyena’s.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

 

 

4 Geluchte Hartjes op “Inzetten

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.