REISMEERMIN

Al vroeg in haar leven kwam er allerlei narigheid op haar pad en concludeerde ze met regelmaat dat het er alle schijn van had dat zij niet voor het geluk geboren leek te zijn. Zou de dag dat ze geboren was ermee te maken hebben misschien? Geboren in de nacht van zondag op maandag was ze zeker geen zondagskind maar een maandagskind, wellicht zelfs wel een ‘blauwe-maandagskind’?!

Terugkijkend realiseerde ze zich dat ze een andere mening over zichzelf had dan vele andere mensen die haar in meer of mindere mate goed kenden. ‘Iedereen’ schreef haar altijd een ijzeren doorzettingsvermogen toe, men prees haar veelvuldig om haar innerlijke kracht en de onverbrekelijke wil zich niet door wie of wat dan ook onderuit te laten halen. Men bewonderde haar als ze weer was opgestaan nadat ze weer eens snoeihard op haar ‘b*k’ was gegaan.

Zijzelf dacht daar heel anders over. Ze vond zichzelf maar een slappeling, eentje die zich alles liet aanpraten, die zich telkens weer liet bepalen door haar wens ‘geaccepteerd’ te worden om wie ze was en hoe ze was. Ontelbare malen ontdekte ze in zulke terugblikken dat ze zichzelf nooit op de eerste plaats zette maar telkens iets of iemand de voorrang verleende. Het spreekwoord ‘wie goed doet, goed ontmoet’ was, hoe cliché ook, er toch zeker niet voor niets? Een rotsvast vertrouwen in het goede van ieder mens weigerde ze jarenlang steevast los te laten. Ze leerde op pijnlijke wijze dat de meesten mensen zich alleen maar goed voor deden terwijl ze van binnen totaal verrot waren. Zij voelde zich een tijdlang slachtoffer en ongemerkt trok ze die mantel dan ook steeds vaker aan tot daar die ene dag kwam en een wijs iemand haar vertelde dat niet een ander haar in de hoek zette waar altijd de klappen vielen maar dat ze zich daar zelf telkens plaatste en als het ware de mensen zelfs uitnodigde om haar te slaan, ze deelde nog net niet zelf de stokken daartoe uit.

Ze besefte dat dat de waarheid en niets anders dan de hele waarheid was en besloot een andere koers te gaan varen. Enkele jaren later stond ze anders in het leven, ze nam de dingen zoals ze kwamen. Leerde te schakelen tussen emoties en had zichzelf steeds beter onder controle. Ze had van zichzelf geaccepteerd dat ze enkele dingen niet (meer) kon maar dat er tegelijkertijd vele andere dingen waren waar ze ontzettend van genoot. Eén van haar lijfspreuken werd ‘tel uw zegeningen’, naar een lied dat ze kende en dat bijna dagelijks wel eens door haar hoofd en hart speelde. Ze besloot vervolgens dan ook nooit meer iets te doen waarvan ze van te voren al wist dat het haar geen goed zou doen, ongeacht wat een ander er dan ook wel of niet van zou vinden. Het leven was van haar en zij wilde het leven leven zoals zij dacht dat het goed was. Ze hield rekening met haar dierbaren en zou naar de andere kant van de wereld voor hen gaan om een wens te vervullen maar niet wanneer dit voor haar een hel zou opleveren. De grenzen waren ineens erg duidelijk en die zou ze bewaken en bewaren.

Ze flanste de dagen aaneen, probeerde het beste te zien in alles en iedereen en was ook niet van plan die houding te veranderen. Met de moed der wanhoop, op het desperate af soms, vervlocht ze moeilijke momenten die soms ondraaglijk aanvoelden, met mooie en intens gekoesterde herinneringen en dwong ze zichzelf op andere gedachten door ad hoc haar schoenen aan te trekken en haar camera ter hand te nemen om buiten iets moois vast te leggen. Haar fysieke én mentale beperkingen, die haar 24/7 in haar bewegingsvrijheden beletten werden omgezet in dingen die ze wel kon, ze liet de woede naar zichzelf toe los en weigerde zich voortaan nog op die onmogelijkheden te richten maar juist op de mogelijkheden en om die dan ook zoveel mogelijk te benutten en ervan te genieten! Ze merkte tot haar grote voldoening dat het haar steeds beter afging de G van het Grote Genieten tot in haar botten door te laten dringen en de minder-leuke dingen een plekje te geven zonder ze te veroordelen, zogenaamd accepteren als onveranderbare gebeurtenissen. Ze bleef echter ook een mens met hart en ziel, waarvan ze zelf wist dat die op de goede plek zaten en waarbij ze ook heel stellig zichzelf telkens maande: ‘niets of niemand kan mij gelukkig maken behalve ikzelf en dat geldt ook voor het tegendeel!’.

14 Hartenluchtjes op “Invalshoek – ‘Aaneenflansen – Desperaat’”

 1. En zo ist en zo blift het ook!!!
  (loat ik oins maarken dast weer in dei houke kroepst!!! Ik schup die der oet!!!)

  1. Krek.

   Nouhou….doag mie noit oet he?
   Kzolt bienoa doun, din hek die wel hier *grinnik*
   hmmm wel heullll verlaideluk!!

  1. 😉 Mwah…. diverse therapeuten zetten een lampie aan, zal ik maar zeggen 😉
   oftewel, kan niet 100% zelf met de eer gaan strijken 😉
   Dank je wel.

 2. Oke, je hebt er hulp bij gehad lees ik hier maar je moet het wél zelf doen.
  We móeten vaak teveel van onszelf wat niemand van ons verwacht.
  Het is ook mijn ervaring dat hoe béter je zelf in je vel zit hoe méér de mensen je waarderen om wat je bent.

  1. Ja klopt…gelukkig wel (achteraf)

   Als ik je laatste zin nog iets mag nuanceren…
   beter in je vel zitten is 1 maar onlosmakelijk volgens mij daaraan verbonden
   is altijd eerlijk zijn en blijven naar jezelf.

  1. Dank je wel voor je ontroerende reactie.
   Soms moet je gewoon iets omdat de andere keus uiteindelijk de slechtste zal blijken.

   Dank je wel.

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.