Ik ben gek zeker?

Hier wordt veel tv gekeken, dat apparaat staat nog net niet 24 uur per dag aan, alhoewel het op sommige dagen het er wel op aan komt glimlach. Als ik zelf de regie over dat apparaat heb, of beter gezegd, de afstandsbediening dan gaat hij vaak uit, of ik zet ‘m op een andere instelling en leg dan vervolgens een dvd in de recorder. Ik kijk graag crimi’s en programma’s over dieren, dierentuinen, dierenartsen maar ook medische documentaires zie ik graag. Waar ik niet graag naar kijk zijn de NL-talige zenders, ik stoor me enorm aan de mega vele reclames over je reinste waanzin die als ‘s werelds grootste zegen wordt gepromoot. Waar ik me nog meer aan erger is het taalgebruik, wat een grammaticale blunders er niet gemaakt worden, het is afschuwwekkend bij tijd en wijle.

Ik prijs me gelukkig met het feit dat mijn Duits en Engels van dusdanige niveau zijn dat ik geen ondertitelingen nodig heb en indien ik dus de regie over het apparaat en de afstandsbediening heb en ik niet kies voor een alternatief dan staat de tv hier dus op of Duitse zenders, of Belgische of Engelse. Bij een dvd heb je de keuze of je wel of niet ondertiteling wilt zien maar bij de tv heb je dat helaas niet, indien het wel mogelijk was zou ik het uitzetten, vooropgesteld dat ik alleen thuis ben natuurlijk want manlief heeft de ondertiteling wel nodig bij de Engelstalige programma’s.

Ik kijk met enige regelmaat naar BBC-First. Daar komt een willekeur aan programma’s voorbij en de reclames zijn niet zo veelvuldig en zeker niet zo storend als op de Nederlandse zenders. Hun programmering zou wel een verbetering kunnen gebruiken want a) ze herhalen veel en b) ze laten diverse seizoenen van series dwars door elkaar heen lopen. Zo heb je bijv. een serie die je ziet in seizoen 3, aflevering 6 die opgevolgd wordt door seizoen 1 aflevering 8 om maar een dwarsstraat te noemen. Omdat het veelal crimi’s zijn vind ik die herhalingen niet zo heel erg maar soms irriteert het wel. Natuurlijk promoten ze ook series die ‘binnenkort’ van start gaan op dit kanaal. De laatste dagen wordt een serie gepromoot die ergens volgende week van start gaat en wat is de welluidende (not!) tekst die met dat promotiefilmpje gepaard gaat? Leest en huivert: “Hun grootste leugen.. bla bla bla… wordt doorbreekt…” Ehhhhhhhhhhh ben ik nou gek offe? Ben ik aan het muggenziften? Ja wellicht in de ogen van velen maar je mag toch wel verwachten dat zulke blunders niet gemaakt worden, zeker niet in promotieteksten / -filmpjes, toch? Dit vind ik een blunder van hoge orde maar er zijn er velen meer. Kijk / luister maar eens naar nieuwslezers en let op hoe hun teksten zijn opgebouwd en hoe ze woorden uitspreken, tenenkrommend soms. En als je dan toch bezig bent, neem eens een kritisch kijkje naar de ondertitelingen, potverjankoffiestroopopeenbiscuitje-nog-aan-toe de vertaling klopt vaker niet dan wel, er worden woorden gebruikt in de ondertiteling die niets eens bij het geheel passen, tijdgerelateerde woorden worden al helemaal niet gebruikt en bovendien stikt het dan ook veelal nog van de spelfouten om maar te zwijgen van de grammaticale fouten.

Bestaan er tegenwoordig geen redacties meer bij tv-producers die dit soort fouten proberen te voorkomen of zijn zij ook al lang wegbezuinigd?

Nou ben ik zeer slecht in het mezelf verkopen al hoe goed ik me ook bewust ben van mijn (ontbrekende) kwaliteiten maar daar tegenover staat dat ik zeeën van tijd heb en me met regelmaat enorm verveel vooral ‘s nachts omdat ik niet of nauwelijks slaap, dus wie dit wil zien als een open sollicitatie is van ♥-e welkom. Ik wil wel weer een betaalde baan na een aantal jaren werkloos te zijn geweest en zeker een baan die ik hier thuis kan uitoefenen. Een baan die qua kwaliteit niet afhangt van lichamelijke inspanning en waarvoor ik de deur niet uit hoef. Een baan waarbij ik weer mijn eigen tijd mag invullen en ja uiteraard hou ik me ruimschoots aan deadlines. Een beetje meer geld in het inkomsten-potje. Betere teksten op tv, zowel hoorbaar als leesbaar. Win-Win-Situatie! Toch? Kom maar op toekomstige werkgevers, niet dringen, ik ben beschikbaar. glimlach.

Over Melody

❤️-elijk Welkom én voel je vrij om je ❤️ te luchten. (mag ook in: mel62ko@gmail.com)
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

22 reacties

 1. Eén voordeel van het ouder zijn is dat je ‘s morgens lekker uit kunt slapen. En de tv? Die staat meer uit dan aan

  • Grijns… ouder? Ik ben ook al oud hoor 😉 In mijn geest niet natuurlijk maar de rest brrrr 😉

   Uitslapen doe ik zelden… zo heel af en toe komt er een dag voorbij dat ik klokje rond slaap… maar ja daar staan vele heel korte nachten tegenover.

   Lekker toch? Zo lang jij het doet zoals het het jou het beste bevalt is alles oké.

   Liefs.

 2. Het is tenenkrommend hoe slecht er momenteel met onze taal wordt omgesprongen.

 3. Ik wens je het van harte!

 4. mijn ergernis bij de tv zenders is het geluid , zo kan je het verstaan , zit je fijn te kijken , Engels heb ik ook geen ondertiteling nodig
  dan komt er reclame en schrik je , je rot wat een pokken herrie
  en zo zal er altijd wel iets zijn wat iemand kan ergeren , maar dat heb ik dus afgeleerd , want het doet mijn ademhaling geen goed
  en het helpt ook niet
  ben trouwens het liefst in de mooie en stille natuur

 5. Sommigen janken dat het Nederlands te veel ver-Engelst. Dat valt hartstikke mee. Taal verandert sowieso. Pak maar eens een boek dat in 1970 geschreven is: het woordgebruik verschilt enorm.
  Legio sukkels kennen het verschil niet tussen jou en jouw, me en m’n…
  En dan heb je de groep die gewoon graag correct Nederlands schrijft en leest. Niets mis mee toch (-: (-:
  Dikke kus ♥

  • Haha je hebt gelijk hoor, de verschillen zijn tegelijkertijd tenenkrommend maar toch ook wel leuk… alhoewel ik dat op tv dan weer niet van toepassing vind, is voor mij een kwaliteitsstandaard.

   xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 6. Mij valt het ook altijd meteen op. Ik roep hier wel eens dat ik voor een fractie van de prijs ook best wil vertalen hoor…

 7. Ik kijk ook graag naar BBC first. Ze hebben op een bepaalde vaste dag de laatste aflevering van een serie en de rest van de week de herhalingen.
  Ik heb je gemaild 🙂
  Laifs,

  • Dat snap ik wel, ik ook. De herhalingen vind ik ook niet zo erg maar wel dat ze herhalingen van diverse seizoenen kriskras door elkaar heen gooien en uitzenden…. het gebeurt bijv. dat je Death in Paradise kijkt… 3 afleveringen achter elkaar met alle drie de detectives …

   ja ik zag, ik antwoord je straks…
   liefs knufffellll

   • Hahaha, ja dat is waar, maar ik heb DiP nu al zo vaak gezien dat ik de herhalingen over sla.. maar met Father Brown (wat ik niet volgde) is dat inderdaad lastig, alle seizoenen doorelkaar. Dan weet ik niet meer wat ik wel of niet gezien heb 🙂

    • Ik vind de middelste detective t leukst…. Dus ja die wil ik wel zien …
     Ja die volg ik al langer ook op de uk.tv.

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.