Hieperdepiep Hoera

Ik was dan wel vandaag niet in Emmen, sterker nog, amper op Nederlandse bodem maar heb vanmiddag wel met een bakkie Johannisbeere-thee op een Jarige Jet geproost…

Mijn Grote (letterlijk dus) vriendin Mingalar OO werd vandaag 25 jaar!


1 Maart 1992 gebeurde er iets uitzonderlijks….. Iets alledaags, maar toch erg bijzonder. Er werd een baby geboren, niet zomaar een baby, het was een olifantenbaby. De eerste die ooit in Emmen werd geboren, en het derde dat in een Nederlandse dierentuin werd geboren. Alleen Diergaarde Blijdorp ging het Noorder Dierenpark voor.

Het was een meisje, dat de naam Mingalar Oo kreeg, wat Birmaans is voor ‘op goed geluk’ en ‘de eerste’. Het park was met recht erg trots op de borelinge, in Emmen belden mensen elkaar op om het uitzonderlijke nieuws mee te delen.

Deze heuglijke dag is vandaag alweer 25 jaar geleden. Mingalar Oo is een volwassen dame, die inmiddels zelf al meerdere keren moeder is geworden. Ze is zelfs de matriarch van de Emmer olifantenkudde.

En wat destijds uniek was, is inmiddels niet meer zo uitzonderlijk. Na haar zijn er nog 26 olifantjes ter wereld gekomen in Emmen. Dit is een prestatie waar men in Emmen met recht trots op mag zijn. Op de bul Mekong na ( die feitelijk geen deel uitmaakt van de kudde), is de gehele Emmense olifantenkudde geboren in Emmen zelf. Een feit waar geen enkel ander dierenpark op kan bogen.

Laten we toosten op de volgende 25 jaar voor deze bijzondere olifant.
Mingalar Oo, proost!

                                      • +

Dat plezier en verdriet hand in hand gaan is wel algemeen bekend. Is men in Emmen blij omdat Mingalar OO jarig is, is men in Artis verdrietig omdat aldaar de oudste leeuwin na enige tijd ziek zijn is overleden op 19 jarige leeftijd.  Verdriet heerst er ook in Dierenpark Amersfoort want daar is Bolke (een beer) op 40-jarige leeftijd overleden.

20 hartenluchtjes op “Hieperdepiep Hoera

 1. mogge Melody
  dus een feessie in Emmen , en terecht
  ik kan op goed geluk niet feliciteren , doe ik het wel via jouw
  Van Harte 🙂
  ja dan is er ook verdriet in deze enorme tegenstelling
  plezier en verdriet
  en toch zeg ik , geniet de dag

  • Melody says:

   Mogge Karel

   Ja vind ik ook, maar het nieuwe beleid s zo dat men daar niets speciaals meer mee doet behalve dan het melden op het internet.

   haha dank je wel hoor.

   Ja jammer hè, maar ja ook dat hoort erbij, geboorte en sterven

   groot gelijk hoor, komt wel goed.

    • Melody says:

     Klopt en wat we er ook wel of niet van vinden, we moeten het ermee doen.

     Preciesssss (het is nog niet bevestigd officieel maar de kans is redelijk aanwezig dat ze drachtig is… dus dan helemaal)

      • Melody says:

       ja inderdaad….. Mekong ging gelijk aan het werk nadat hij had kennis gemaakt met de dames toen hij vanuit Artis naar Emmen was verhuisd, heb meerdere dekkingen gezien en van anderen ook van dekkingen gehoord… dus mijn hoop staat hoog 😉

       thxxxjoetoeee

  • Melody says:

   Ja klopt…

   En ik vind het bijzonder dat zij de 1e olifant was die in Emmen geboren werd en daar nu de matriarch is… extra speciaal vind ik en met een beetje mazzel wordt zo over ruim 1,5 jaar weer moeder, dat zou geweldig zijn.

  • Melody says:

   😉

   Ja vind ik wel, voor mij in ieder geval wel… in het oude park zocht ik haar op altijd op en (misschien verbeeldde ik me dat altijd wel…zou kunnen natuurlijk) maar waar ze ook stond in het verblijf, ze kwam me altijd achterna. En ook nu reageert ze als ik haar roep.

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.