Heimwee

Eerder vandaag pingelde mijn foon het geluidje van binnenkomende mail. Toen ik even later keek wie mijn mailbox had gevuld bleek het Marije  te zijn, zij had een post op haar blog gepubliceerd dat over heimwee gaat. Acuut trok mijn buik zich samen en schoten tal van herinneringen door mijn hoofd, over elkaar en door elkaar heen buitelend.

Een “heimweekind’ noemt Marije zichzelf en alhoewel ik dat woord nog nooit gelezen noch gehoord had wist ik gelijk dat ik dat ook ben, al ben ik op mijn leeftijd natuurlijk al lang geen kind meer.

Vroeger… in mijn kindertijd gingen we 1x per jaar op vakantie. Naar Limburg, een camping met allemaal tenten en veel lawaai. Altijd met oom en tante met neef en nicht. Amper uit de auto gestapt kregen we de opdracht dat we moesten gaan spelen, vriendjes en vriendinnetjes zoeken want pa had vakantie en was aan rust toe en moe ging de boel uitpakken en opruimen etc. Verschrikkelijk vond ik dat!!! Drama, elk jaar weer. Ik was al een moeilijk kind (zo is mij met de paplepel ingegoten en tja volwassen hebben toch altijd gelijk dus ik zal aan hun woorden maar niet twijfelen… pssttttt ~samenzweerderig fluisterend~ ik heb eigenwijszijn uitgevonden dus nee ik dacht er stiekem heus anders over) Toen ik 12 was kreeg ik een baantje in de horeca, joepiedepoepie, prachtig werk en heel leuke mensen, druk in het hoogseizoen dus ik was van die K(walitatief) U(itermate) T(eleurstellend)-vakanties verlost.

Enkele jaren later bedachten toenmalig vriendje (tegenwoordig mijn echtgenoot) en ik dat we het maar een 2e kans moesten geven. Hij had soortgelijke ervaringen als ik. We kochten een caravan en togen 2 jaren achtereen naar Hooghalen. 2 jaren ruzie, dus na die 2e vakantie die afschuwelijke sleurhut weer verkocht. Grappig was dat we de prijs die we voor dat kreng betaald hadden verdubbeld terug kregen bij de verkoop.
Vakanties waren dus ook aan ons niet besteed.
Hij zou nooit toegeven natuurlijk dat hij heimwee had maar ik weet onderhand wel beter en meer nog weet ik zelf hoe ziek je kunt zijn van de heimwee.

1 van onze 2 kinderen wilde met vakantie en ging dan ook vele jaren achtereen met opa en oma mee. De 2e wilde niet, goh glimlach, de appel valt niet ver van de stammen.
Soort zoekt soort of zo iets? Schoon is er namelijk ook niet zo gecharmeerd van.

2011… Ingaande op een uitnodiging van Trees  die met dochter op Ibiza (althans geloof ik, als ik het me goed herinner) was…en daar dochter met toenmalige partner trof, die weer samen bekokstoofden dat ik maar eens zo’n grote vogel in moest en zo… stapte ik dus met dochter in maart 2013 op het vliegtuig en brachten we een week door op Gran Canaria in een appartement van Trees. Het is een prachtige plek om te toeven, heb veel moois gezien en daar ook ontzettend van genoten maar de nachten… oeps… stil in bed, inactief… nou nee dus, menig nachtelijk uurtje op het balkon wachtend tot het licht werd en tijd om het appartement te verlaten om weer actief bezig te zijn. 7 dagen, een eeuwigheid, veeeeeeeeeeeeeeel te lang, 1x maar nooit weer.

2012… zomaar een woensdagmiddag: “We gaan zaterdag naar Tallinn en komen dinsdag terug” … en ik: Oh wat leuk. Wil ik ook wel.  “Nou dan ga je toch mee?” Ehhhh….
Ad hoc, manlief aangekeken en die zei: Ga jij maar lekker, maar ehh ik hoef toch niet mee hè? ” en binnen 10 minuten was het geregeld. Plaats in vliegtuig bijgeboekt, hotelkamerreservering omgezet en gek genoeg werd het daardoor per persoon nog goedkoper ook. In totaal waren we per persoon 125 euro kwijt. Reiskosten naar Bremen, Parkeerkosten in Bremen, Vliegtuigretour en hotel met ontbijt, voor 3 dagen en 3 nachten dus. Dat was zo ontzettend leuk! Heb zo genoten. Tijdsduur 98% perfect, slechts 1 heimweehuilbui gehad.

Ik had de smaak te pakken en door ziekte van Anita ging zo’n vakantie naar Praag niet door dus dat staat nog te gebeuren zodra zij met haar 4-jarige studie klaar is.  Ik ben ondertussen wel al een paar keer met schoon een paar dagen weggeweest. 1x 3 dagen Berlijn, 1x 3 dagen België en kortgeleden dus een 2e keer België. Als alles goed gaat hopen we eind mei met zijn tweetjes een paar dagen in Londen te toeven. 3 dagen is dus echt het maximum en dan gaat het prachtig.

Heimwee… wat een ellende… ik heb al heel wat keren in het ziekenhuis gelegen, langdurig ook, wat voelde ik me vaak dat vogeltje uit dat gouden kooitje, vleugellam.
In 1979 – 1980 bijna een half jaar ziekenhuis opgevolgd door een half jaar revalidatiecentrum. In 1990 ettelijke maanden tot ik uiteindelijk op 5 december met babyzoon naar huis mocht.  In 2009 3 maanden voor een Amerikaans experiment.
En dan laat ik de ‘kortdurende’ opnames maar even buiten beschouwing.
Die heimwee zorgt er wel voor dat ik alleen maar akkoord ga met een opname als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Kan (wil) men dat niet dan gaat het feest simpelweg niet door. Ooit een ruzie met een specialist gehad die vond ik me niet zo kinderachtig moest gedragen, niet moest zeuren, me niet moest aanstellen etc. die operatie was nu eenmaal nodig dus klaar. Nou niks klaar dus, van ze never nooit niet. Uiteindelijk belandde ik in een ander ziekenhuis, eentje waar wel rekening gehouden werd met mijn problemen en werd die operatie alsnog uitgevoerd. In dat 2e ziekenhuis niemand, echt helemaal niemand, die ook maar 1 woord uitte in de negatieve zin over ‘heimwee’. Zo fijn om ergens te komen, te moeten vertoeven uit noodzaak, waar men nog fatsoen en respect voor de andere mens hoog in het vaandel heeft staan.

Heimwee dus… dat weeë gevoel… dat adembenemende… de tranenstroom die uit alle macht probeert je ogen uit hun kassen te duwen… de brok in je keel die je het normaal spreken belemmert… de pijn die je voelt in heel je lijf… om nog maar te zwijgen van niet slapen, of wel dan met nachtmerries… angstzweet… knuffelpartijen met zo’n koud stenen ding in kamer 100 en ga zo maar door. Kinderachtig? Dat zal best maar dat zeggen alleen de mensen die niet weten wat het is noch hoe het voelt!!!

“Wat mis je dan precies?”
Tja… als ik dát wist!!!
Geboortegrond? Ik hou van Groningen ja, maar Drenthe is mijn thuis. Terug naar mijn geboortedorp? Van ze never nooit niet, met geld toe nog niet, alsjeblieft zeg bewaar en bespaar me. Gezinsleden-huisdieren? Nee, zo klef zijn we niet, ze zijn er immers wel als ik weer terug ben? Heb toch telefoon met skype enzo? Mijn eigen bed? Met mijn rug? Slapen is altijd een ramp, dus ook dat maakt geen moer uit.
Wat dan wel ???
Al sla je me dood, ik kan met de beste wil ter wereld die vraag dus niet beantwoorden.

Het is ‘gewoon’ een allesoverheersend gevoel van onmacht die enorm beangstigt en benauwt. Als je normaal gesproken een mentaal stabiel persoon bent voelt het wellicht anders maar voor mij,  met mijn bi-polaire stoornis, is het een trigger van mega orde voor paniekaanval zonder weerga met risico dat crisishulp ingeschakeld moet worden.
Niet doen dus… ik weet waar mijn grenzen liggen en die bewaak ik keurig/grondig.
Ik kies mijn reisgezelschap heel zorgvuldig en zij zijn ‘getraind’ en ‘geïnstrueerd’,
zij weten precies wat ze moeten doen, en laten uiteraard, als ik door het lint schiet.

Heimwee… man man man, vrouw vrouw vrouw… praat me der niet van!!!

Over Melody

❤️-elijk Welkom én voel je vrij om je ❤️ te luchten. (mag ook in: mel62ko@gmail.com)
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

42 reacties

 1. Jij en Marije zijn niet alleen. Ik was ook een mega-heimweekind.

 2. Ondanks dat ik geen last van heimwee heb, ben ik wel altijd dolblij als ik weer thuis ben na een vakantie. En die enkele keer dat wij gaan is het hooguit een week, dat vinden we lang genoeg. Maar we leven in een tijd waarin veel mensen menen dat je zoveel mogelijk van de wereld moet zien en dan ook nog zo lang mogelijk. Sommige mensen reizen zich een ongeluk. Moeten ze allemaal zelf weten, maar voor mij is thuis de beste plek op aarde en ik vind het een heerlijkheid als ik daar niet meer naar op zoek hoef te gaan (wat anderen waarschijnlijk wel doen).

  • Gelukkige jij 😉

   Ja nou, die mensen en die verhalen ken ik inderdaad ook, ik zet er altijd vraagtekens bij maar het is inderdaad wel van deze tijd ja. Ze doen maar… ieder moet doen wat hem/haar het beste bevalt toch

 3. mogge Melody
  heb met verwondering , nee niet met verbazing
  want ik ken mensen die ook enorm last van heimwee hadden en het nu nog hebben
  de verwondering is dat ik juist tegenover gesteld ben , was graag op vakantie en het was dan ook altijd feest , of dat nu schoolkamp of kamp van vaders werk was en ook wel een week weg met de speeltuin en natuurlijk met het gezin op de fiets weg , tent en zooi achterop en trappen maar , zo maar weer eens een rondje Zuiderzee , dus over het oude land het IJselmeer rond hihi
  nadien jaren in het verre Canada gewoond en gewerkt , terug thuis fiets en ski vakanties
  je ziet het in deze verschillen we een beetje
  hoe het ook is , geniet de dag

  • Moge Karel

   Ik snap je verwondering wel hoor… is prima. Ik ken mensen zoals jij, die het geweldig vinden. Is toch ook goed?? Iedereen moet doen wat hem/haar het blijst maakt.

   Haha we verschillen wel in meer dingen voor zover nu al bekend en dat zijn er vast nog wel meer.

   Gaan we doen toch?

   • ja zo zijn er vele verschillen en dat is maar goed ook
    voorbeeld
    we zouden nooit al die mooie natuur films en zo meer zien
    als er geen ontdekkingsreizigers en huidige reporters en fotografen waren

    maar ik weet dat heimwee een zeer ernstige aandoening – ziekte ( wat is het ) kan zijn , zelfs met dodelijke afloop

    zo , ik zal verder in m’n huisje , zat wat in oude foto mappen te struinen 🙂

    fijne middag groet

    • Nou precies… anders zou het ook wel heel snel heel erg saai worden en jakkes is dat ff 10x niks ;-O

     Ja dat weet ik ook… heb kan je behoorlijk wanhopig maken…

     Joh, doe kalm aan, alles op zijn tijd toch…

     Dank je wel, jij ook..

     • ik doe alles mak an , altijd 🙂

      ja het is een naar iets dat heimwee , en je komt er pas achter als je weg bent , en je kan niet gelijk terug

      vanavond zie ik weer mooie natuur op rtl 8

      nu in de ruststand tot de was klaar is

      mzl

      • Goh waarom wist ik dit al?

       Ik weet het op voorhand dus weeg alles af voor ik beslis of ik ga enzo.

       Groot gelijk, geniet ervan… ik zag het buiten in Arnhem

       was hangt al zeker?

       toedelsssssssss

       • was zal wel al aardig droog zijn 🙂
        dus je was de dierentuin weer eens in

        ja goed afwegen en niet te lang weg , werkt goed las ik al bij de andere reacties 🙂

        ik zal het wel al eens verteld hebben

        zwaai zwaai en slaap wel
        oant moarn

 4. Ik herken het helemaal. Ben ook een heimweekind.

 5. Oh? Echt geen last van.
  Alhoewel ik eenmaal weer thuis komen net zo lekker vind als weer weg gaan. Ze hebben allebei hun charme.

 6. Oh, wat zie je er heerlijk lente-achtig uit. Je site bedoel ik, hè, dat snap je.
  Gelukkig heb ik geen last van heimwee, al heb ik wel altijd een aversie gehad tegen op vakantie gaan. Dat lag meer aan het gedoe en geregel vooraf dan aan het weg zijn zelf.
  Het lijkt me knap lastig in ieder geval.

  • 😉 Ik snap je wel hoor….

   want nee zelf..zie ik er toch wel anders uit, herfstachtig ongeveer, kapsel op orkaan, gezicht op noodweer … je kent me

   Ja ach… het is zoals het is… ik pas me eraan aan.

 7. Ja ja, en bij de bipolair voelt alles nogeens 10 / 20 keer erger.
  Ik krijg altijd heimwee als ik moet poepen.
  Geldt dat ook?

  • Ja inderdaad… maar heej wij zijn sterk, kunnen met alles omgaan toch, niet linksom niet rechtsom dan er maar dwars doorheen, hoe dan ook, we doen het gewoon.

   ehhhhhh tjaaa ehhhh 😉

 8. Hier nog één, al vanaf dat ik kind was heb ik heimwee. Ondanks dat toch nog wel eens hier en daar geweest, uiteindelijk had ik man en kinderen die wél graag wilden. het is gewoon het gemis aan “het vertrouwde”, het vraagt altijd een paar dagen eer ik ergens een béétje m’n plekje gevonden heb maar zie meestal wel kans er een dagje af te knabbelen.

  • 😉 Zo herkenbaar hoor… ik ontdek graag iets dat ik nog niet ken maar tegelijkertijd is het ook telkens weer het nemen van een hoog aantal drempels..

 9. Wat een heerlijke post! Ik weet nog de eerste keer dat ik het ‘ineens’ had: ik werkte in Engeland en werd daar ziek. Hoe mooi het daar ook is, ik wilde alleen maar naar dat druilerige, winderige oost-Groningen terug. Sindsdien laat het me niet meer los.
  Een logeerpartijtje in hotel Ziekenhuis is helemaal zoiets. Brrrr wat een heimwee maakt dat los!
  Mooi, die sneeuwklokjes. Echt lentegevoel! 😀 Goed weekend en dikke kus xxxxxxx

  • 😉

   Ik weet zo goed hoe je je voelde… hotel ziekenhuis, hou op schei uit. Ziek zijn en hulp nodig hebben… kan me allemaal gestolen worden als niet aan mijn voorwaarden voldaan worden kan. Dat is voor iemand die het niet begrijpt als ‘eigenwijs’ te betitelen maar dat boeit me dan niet. Ik vertik het gewoon en ja jij weet ook dat Groningers heel koppig kunnen zijn 😉

   dank je wel wijffie… jullie ook dikke kussssssssssssssss

 10. Heb net een elfje gemaakt in die sfeer. Dan maar eigenwijs 🙂 Dan volg ik wel mijn eigen hart. En…..ik ben toch immers zelf degene die haar tenen stoot?
  Dikke kus terug! xxxxxxxxx

  • You go girl!!

   Het ♥ volgen… is als het steentje dat iemand op het water werpt… kan onmogelijk anders dan alleen maar de beste weg zijn.

   Ja klopt, maar heej dat hoort nou eenmaal zo, dat zijn de broodnodige levenslessen die ons rijpen en verrijken.

   knufffelllllllllllllll xxx

 11. rustige dag
  lekkere hachee gemaakt
  nu bankhangen en csi Miami kijken
  met een bakkie thee er bij en straks een glas fris
  dus fijne avond
  en straks goed slapen
  oant moarn

  • Ja precies…

   Dat is ook erg lekker inderdaad maar mag ik niet meer eten, ruiken wel 😉

   Dat heb ik allemaal al tig keer gezien en als er niks anders op is kijk ik het wel maar er is wel wat anders dat ik liever zie… thee erbij ja hiero ook 😉

   Komt dus wel goed, joetoeee… tot morgen (avond ergens, overdag ben ik weg)

 12. jammer , maar er is genoeg ander lekkers

  als je een 15 jaar enkel avonddiensten draait zie je zelden tv , dus veel is nieuw

  ik sluit af

  slaap wel

  • Ja toch.

   Dat is helemaal waar….en als je zoals ik heel weinig slaapt (al sinds begin mijn 20er jaren) heb je veel juist wel al gezien, ben blij met 24-7 tv wat dat betreft want er is altijd wel iets op.

   Weliswaar een dag later na een ‘normale’ nacht, hoop ik nu een ‘abnormale’ nacht te maken en ik ga er vanuit dat dat wel zal lukken na vandaag, ontzettend fijn maar ook ontzettend vermoeiend en de hele dag in de zeelucht dus ik zal straks vast wel slapen als een roosje, en ach zo niet dan niet dan is het ook goed.

 13. ja gelukkig is er genoeg lekkers 🙂

  ja kan me voorstellen dat jij blij was met al die tv

  en nu een goede nachtrust in het voor uit zicht , ja dat doet zeelucht met je hé
  kan je wel zonder die malle Klaas

  ik zeg dan ook voor ik afsluit
  slaap wel

  • Zo is het maar net.

   Ja inderdaad, maar nog blijer met de mogelijkheid om een dvd af te spelen 😉 Zeker in de tijden dat de tv-programmering bagger is door veel sport/politiek of andere nonsens.

   Eh ja daarop had ik gehoopt, maar na een uur woelen ben ik er al weer uit. Manlief moet om 4 uur op dus zijn slaap is belangrijk genoeg om hem niet wakker te willen draaien. Ik probeer het straks nog wel een keertje, ik ben gewend aan die weinig uren, hij niet.

   Dank u dank u dank u, ik wens het u ook van ♥e toe.

 14. ja ook een pracht uitvinding , heb heel wat sport opgenomen als ik aan het werk was en nadien kunnen zien

  om 4 uur op bbbrrr , ja die heeft zijn slaap nodig en als het kan zonder woelmuis naast zich 🙂
  ik hoop dat je de uurtjes hebt gehad
  ik zal een ontbijtje doen en ben de dag weer zoet met wandelen met hindernissen

  geniet de dag

  • Ja inderdaad, volkomen mee eens, ik neem altijd crimi’s op.

   Hij werkt in ploegendiensten dus tja, eens in de 12 dagen heeft ie 2 ochtenddiensten en dat betekent dus om 4 uur op.

   Ja redelijk…. ergens tussen 3 en 6.30 ben ik wel ff in dromenland geweest.

   Wandelze maar kijk wel uit aub, niet vallen, niets breken enzo.

   komt goed, jij ook, het weer is mooi… toedeelsssssssssssssssss

   • nu kijk ik op programma gemist
    video en dvd speler zijn er niet meer , en echt nodig zijn ze ook niet meer
    liep ik ook 24/7 , ook vroege en tussen diensten , maar ik liep bijna enkel avond diensten 🙂
    alles is weg en ik ben nog heel

    mazzel

    • Ja dat is ook nog een optie… doe ik nooit dus ik weet er verder niks van.

     Wij hebben een dvd-speler gelukkig want ik trek nog wel eens iets uit de kast als die kijkdoos weer eens bagger is of mijn hoofd naar iets staat dat niet uitgezonden wordt.

     Jah, jij en mijn man zijn vast de enigen niet…. zal ook wel nooit veranderen, is er nou eenmaal soort werk dat 24/7 door moet gaan.

     Mooi zo, ben trots op je en blij voor je.

     toedelssssssssss

 15. ja je hebt gelijk , zo kan je genieten van wat je zelf wilt zien
  er is veel 24/7 werk

  ik ga bankhangen

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.