Al sinds wij zijn gaan samenwonen in het voorjaar van 1983 halen wij dieren uit een asiel. We hebben er nog nooit eentje naar toegebracht en dat zal ook nooit gaan gebeuren ook. Evengoed zijn wij geen mensen die in een opwelling een dier binnenhalen. Ja natuurlijk kwam het wel eens voor dat er een noodsituatie was waarbij we ter hulp geroepen werden maar in de meeste gevallen denk ik er goed over na en zoek ik altijd een dier uit dat niet alleen een eigen ‘gouden mandje’ verdient maar ook zeker past bij de dieren die we al hebben en bij onze woon- & leefsituatie. Bijvoorbeeld, mijn lievelingshonden zijn Deense Doggen, dat kan echt niet bij ons in huis qua ruimte, dus die haal ik ook niet binnen. Ik kijk ook altijd naar het karakter van de dieren die we hebben en kijk naar de beschikbare info van het nieuwe dier of dat een succesvolle combi kan worden of niet etc.

De wetgeving in ons land omtrent het hebben van dieren, het hoe ermee om gaan maar zeker ook de jurisprudentie omtrent dierenleed hapert aan alle kanten. Ondanks dat veel dierenvrienden zich verenigen en vuisten maken, er verandert nog steeds zo goed als niets. We horen iets, zien iets, lezen iets en spreken er allemaal schande van maar dat heeft er tot dusver niet aan bijgedragen dat er iets verandert. Ik snap het niet!!

Alhoewel ik niet met dierenleed geconfronteerd wil worden ontkom ik er niet aan. Hoe paradoxaal is het dat ik dat niet wil terwijl ik wel graag kijk naar programma’s, buitenlandse, die laten zien wat dierenbeschermers, wetgeving voor stappen zetten om dierenmishandeling terug te dringen. Iedereen hoopt natuurlijk dat het uitgeroeid kan worden maar dat is een utopie, onhaalbaar, dat beseft iedereen tegelijkertijd. Vannacht zag ik een documentaire op tv over een medewerkers van de dierenpolitie in Miami. Men maakte daar jacht op een katten-massamoordenaar. De reguliere politie van Miami zette extra agenten in, er werd beduidend intensiever gepatrouilleerd, terwijl de katten-kadavers overal opdoken.

Ik heb een tijdlang actief getwitterd en gefacebooked. Dierenleed kwam daar zo ontzettend vaak ter sprake dat ik er vaak beroerd van werd, letterlijk. Dat was 1 van de redenen dat ik stopte met die sociale media. Sinds kort ben ik dan wel terug op facebook  maar heel passief. Het staat niet meer standaard open, niet op mijn laptop noch op mijn foon, noch op mijn tablet. Als ik wil zien wat er geplaatst is moet ik er dus iets voor doen. Zo kan ik het binnenkomen van nieuws waarop ik echt niet zit te wachten beperken.
Het is recentelijk heel warm weer geweest. Het aantal honden dat in auto’s opgesloten bezweek liep in een rap tempo op. Een meisje van 10 dat over de hekken van een kinderboerderij klom en 5 dieren wurgde,  een dierentuin in China die levende ezels het tijgerverblijf in jaagt om de tijgers te voeren, paarden die vaginaal misbruikt worden, windhonden die in Spanje levend en wel in pannen met kokend water gegooid worden om daar als delicatesse opgediend te worden. Mensen die een hond de oren afsnijden omdat dat een leuke (???) selfie oplevert.  Van de week nog hier in Assen, na maandenlange ellende waarbij Dierenbescherming noch politie ingreep, 22 honden uit een opvang gehaald nadat men gemeld had dat er een dode hond op dat terrein lag die door andere honden werd aangevreten. Mensen die tijdens het uitlaten van hun hond lastig gevallen worden door buitenlandse mannen die hoge bedragen bieden voor de hond, niet van nee willen weten, honden die dan vervolgens gestolen worden om te dienen als trainingsmateriaal bij hondengevechten. Een automobilist die aangehouden werd omdat hij in het bloedhete weer met een veel te hoge snelheid reed en men toen ontdekte dat hij op zijn imperial een kattenreismand had vastgebonden waarin hij zijn hondje had opgesloten. Meerdere plaatsen in Nederland waar katten het slachtoffer werden van vergiftigd vlees dat in de bosjes gestrooid was, De voorbeelden zijn legio en wat doet onze regering? Niets, noppes, nada, nul komma nul, niente.
Waar men in dat programma dat ik vannacht bekeek wel aandacht aan besteed, waarover je hier in Nederland nooit een woord hoort… is de profilering van de daders van dierenleed. Niemand wordt van de ene op de andere seconde een moorddadige psychopaat die de perfecte moord kan plegen en ermee weg komt. Zo iemand begint altijd ergens en dat verwordt dan van kwaad tot erger. De opvoeders hebben hierin ook een belangrijke taak naar hun kinderen, als je je kind al niet corrigeert bij het ‘pesten’ van een dier dan loop je het risico dat zo’n kind verergert in het toebrengen van leed aan diegenen die volledig van ons afhankelijk zijn.

Als wij, als ouders van jonge en opgroeiende kinderen, onze kinderen al niet leren respect voor het leven te hebben en het kind niet straffen op die momenten dat het over de schreef gaat….en wij, die kinderen ook, opgroeien binnen een rechtstaat waarin een dierenleven nog steeds gelijk staat met de waarde van afval…. tja….

Wat is wijsheid, wat kunnen wij als burgers doen? Ik vind dat het de hoogst tijd is, al heel lang ook, dat de regering eens gedegen naar de wetgeving kan kijken, dat is uiteindelijk waarvoor wij ze ook betalen, en gaat aanpassen. De politie en dierenbescherming meer rechten krijgt om dierenleed eerder te (proberen althans) stoppen. Dat daders ook daadwerkelijk behoorlijk gestraft worden. Op dat vlak is onze regering een schijtluis want de hele wetgeving omtrent dierenleed stelt geen fluit voor.

Schande ten top!!!! Je hoeft mij dus niet vragen wie hier nou werkelijk het beest is.

26 Hartenluchtjes op “Hè toen nou !!”

 1. Het mishandelen (en erger) van dieren zou veel zwaarder bestraft moeten worden Melody. Het achterlaten van een hond in een bloedhete auto, waardoor de arme stumper komt te overlijden, mogen ze van gelijk stellen aan moord,

  1. Ben ik het absoluut mee eens!!
   De wetgeving is toch al een grote wassen neus als het gaat om bestraffen van crimineel gedrag en als het om dieren gaat zo wie zo…. een dier wordt nog steeds gezien als een object ipv een levend wezen.

  1. Jah, sorry, en heb nog geprobeerd het zo kort mogelijk te houden ook…. mijn hoofd loopt over van de voorbeelden die me allemaal zo aan ‘t ♥ gaan

   Nee helaas niet, was ‘t maar ;-( ;-(

 2. ben het geheel met je eens Melody
  ik zag ook wel eens die programma’s , ik dacht op animal planet , en niet alleen Miami
  hier hoor je zelden dat een dieren mishandelaar gepakt wordt , laat staan zwaar gestraft
  en de politiek die zwijgt 🙁

  1. Daar twijfelde ik al niet aan hoor.

   Ja klopt, er zijn meer soortgelijke programma’s uit andere Amerikaanse steden.

   Helaas nog steed wel ja, ondanks de vele luide proteststemmen en handtekeningenacties, petities en wat al niet meer zij.

 3. Ik “zit” op fb en daar heb je het wel mee gehad. Doodziek word ik van die kolerefilmpjes. Roos zei het gisteren al over de ezel die gevoerd werd. Twee weken geleden zag ik een foto van een paard dat werd misbruikt om stieren te trainen. Ben er nóg beroerd van. Echt kotsmisselijk. Kan gewoon niet begrijpen dat mensen zoiets kunnen verzinnen, laat staan uitvoeren.
  En dan nog die meisje van 14…In wat voor wereld leven we?

  1. Nou precies, hier hoef ik niets op aan te vullen….

   Ik begrijp het echt niet, geen ene mallemoer snap ik ervan. Jij ook niet, dat weet ik. Misschien mogen we daar wel blij om zijn ook.

   Wat ik wel weet is dat ik, jij evenmin, vriendelijk zal blijven als we iemand bij zo iets op heterdaad betrappen…

   Ik weet het niet schat, sorry, echt niet….

  1. in theorie heb je gelijk…. in de praktijk werkt het (gelukkig) niet altijd zo… als ik met intens verdriet zit en daar met een zeker iemand over praat, voel ik me daarna altijd beter.

   Wie jij bent? Dat vraag je aan mij????? ik ken jou niet grijnsss al denk ik wel dat je een lieverd bent, maar ja wie ben ik, zal ik daarover een nachtje gaan slapen? 😉 😉

   1. dat is ook zo , een gesprek kan iemand beter doen voelen
    of de smart dan ook weg is

    ik ben een geinponem en houd er van om lol te maken , een dag niet gelachen is een dag niet geleefd is een motto dat ik onderschrijf

    ik hoop dat je er een goed nachtje over kan slapen straks

    fijne avond groet

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.