Gevoelige snaren

Thema  Heldenreis ~ Schrijfveren van 6 april 2017

Een strijkinstrument heeft er een aantal, een contrabas maar 3 maar een pedaalharp 7 en daar tussenin zitten vele andere getallen en instrumenten. Als je hier even over nadenkt en je probeert voor te stellen wat de meest simpele aanraking met 1 zo’n snaar al teweeg kan brengen… hoe zit dat dan bij de mens? Geen mens is gelijk, betekent dat dan ook dat het aantal snaren in de ene mens ongelijk is aan die in de andere mens? Wat zijn dan gevoelige snaren? Zijn die in ieder mens gelijk op het verschil in aantal na of verschilt de gevoelige snaar per mens? Ik denk dat het laatste geldt.

Ik heb de mijne nooit geteld maar dat ik over een fors aantal beschik is iets dat ik absoluut niet betwijfel. De ene snaar staat strakker dan de andere, de ene reageert eerder dan de andere, de ene reageert beduidend feller dan de andere om nog maar te zwijgen van de wijze waarop ze reageren.

Mijn ‘vertrouwens-snaar’…
Staat superstrak, té strak zelfs, ik ben het me bewust maar al hoe graag ik ook wil, het lukt me niet om die snaar wat losser te krijgen. Wat is de waarde nog van ‘vertrouwen’ als je met regelmaat ontdekt dat mensen niet eerlijk zijn? Recht in je gezicht met een stalen smoelwerk tegen je liegen?  Als je iets met iemand deelt en het dan teruggekoppeld krijgt van iemand anders? Dat mensen, zelfs zij die tot het groepje ‘geliefden’ beho(o)r(d)en, uiteindelijk er al die tijd op uit bleken te zijn geweest om van jou te profiteren?  Als zelfs je eigen vlees en bloed dingen uitvreten die jij niet kunt verzinnen als eerlijk mens, om jou grote bedragen afhandig te maken? Dat zelfs eigen vlees en bloed jou keer op keer een mes in de ribben steekt? Als je je eigen vlees en bloed al niet meer kunt vertrouwen wie dan nog wel?

Mijn ‘dieren-snaar’ …
Ik probeer ‘slecht’ nieuws te mijden aan de ene kant maar aan de andere kant deel ik het wel als ik het onder ogen krijg, mijn afschuw delen, mijn verdriet en onbegrip daarover. Al sinds dag 1 dat het mogelijk werd, haal ik dieren uit het asiel. Heb me jaren als vrijwilliger bij die dierenbescherming ingezet en heel veel voorbij zien komen. De zogenaamde ‘agressieve honden’ bij bepaalde situaties… bleken in 9 van de 10 gevallen 7 kleuren stront van angst te schijten.  ‘afmaken = vals’ bla bla meer van die ongein heb ik zo vaak moeten aanhoren. De misstanden die ontstaan als een bepaald ras / diersoort een hype wordt is schrikbarend. Het leed dat wereldwijd aan dieren wordt aangedaan is onbeschrijflijk. Door dieren te helpen steun ik naar beste vermogen, al is het dan maar een minuscuul druppeltje op een gloeiende plaat ter grootte van onze planeet.

Mijn ‘kinderen-snaar’…
Als moeder van 2 die beiden een heftig verleden hebben met meervoudig seksueel misbruik heb ik antennes. Ik zie alarmbelletjes bij sommige mannen, sommige vrouwen, en ook sommige kinderen. In het laatste geval vraag ik me altijd weer af:  ‘Weten de ouders het? Zijn de ouders de daders? Zeg ik iets? Zwijg ik?’ Ik zwijg omdat laf ben. Als mij alarmbelletjes blijven rinkelen dan draai ik 0900-1231230 (AMK). Dat is dus al een aantal keren voorgekomen.

Mijn ‘weten -snaar’…
Ik ben bij lange na niet de intelligentste persoon op deze aardkloot maar ook niet de domste. Met veel diploma’s in de map én 54 jaar ruim levenservaring weet ik veel. Ik heb een vrij logisch denkvermogen dus kan ik ook vaak dingen invullen en zit ik er zelden naast. “Kennis is macht” is een spreuk die we allemaal kennen maar het is wel eentje waar ik het niet mee eens ben want kennis kan ook dingen oproepen waar je niet blij (-er) van word.

Mijn ‘voelen-snaar’…
Ik ‘weet’ vaak dingen die ik niet kan weten, dingen die ik nog nergens gelezen, gehoord of gezien heb maar toch weet ik ze. Ook ‘weet’ ik vaak bij andere mensen dingen op te pikken zonder dat ze die mij vertellen. Daar heb ik geen controle over, dat komt en gaat, hangt van mijn bui af en van die andere persoon. Er zijn gaandeweg dingen gebeurd die onverklaarbaar zijn, het ‘sixth-sense’-idee of het ‘Déjà vu’-gevoel.  Het gevoelig zijn is dus absoluut niet per definitie een zegen.

Nou zijn dit er maar 5… maar er zijn zoveel meer. Als je gezegend bent met een bipolaire stoornis krijg je er automatisch ‘triggers’ bij. Allemaal kleine en grote snaren die je leven enorm bepalen, die jou ook veel kunnen beletten. Eén van mijn grootste triggers is geluid. Anderen zijn oa kleuren, geuren, afgesloten deuren, gebrek aan uitgang – vluchtroute. Veel van die dingen zijn onontkoombaar zodra je je huis uitstapt. In huis kun je het nog enigszins reguleren, tenzij ze natuurlijk alleen woont en dat doe ik nou eenmaal niet. Als dan behalve je geest ook je lijf reageert op die triggers en je dus een rijtje van ongemakken aan je lijstje kunt toevoegen, is het dus telkens nodig jezelf tot iets te dwingen om te voorkomen dat je een kluizenaar word die het huis nooit meer uitkomt. Die dwang pas ik dus ook toe in mijn vrijwilligerswerk maar zeker ook in het theater bij Jeans en op locaties waar ik ben met mijn camera. Door me te focussen op iets, de camera bijvoorbeeld, lukt het vrij goed al zorg ik er wel altijd voor dat ik niet alleen ben en iemand bij me heb die weet wat er kan gebeuren en hoe dan te handelen. Sinds ik besloot het zonder chemische troep te willen doen zijn mijn snaren logischerwijze behoorlijk verscherpt, was me ook voorspeld, ik heb best momenten dat ik denk: ‘gekke Henkie, waarom moet ik willen wat anderen ook niet lukt, hup naar de apotheek en ophalen die zooi’…
Dat heb ik nog steeds niet gedaan omdat ik dat niet wil maar of mijn wil sterk genoeg zal blijven? Ik weet het niet, echt niet, de tijd zal dat moeten leren.

“Gevoelige snaren”… als ik heel eerlijk ben… zou ik graag een ‘chirurg’ vinden die ze uit mij kan snijden, liever gisteren dan vandaag. Wellicht kan ik dan geheel objectief alles dat op mijn pad komt met open armen verwelkomen en omarmen zonder welke vorm van gereserveerdheid dan ook. Wie weet verdwijnen dan ook zelfs wel mijn,  zo diep mogelijk weggestopte dan wel zo zwaar mogelijk onderdrukte, dingen-die-ik-niet-wil-benoemen.
Utopia is dus ook niet vrij van ‘gevoelige snaren’? Waarom zou ik er dan naartoe willen?

18 Hartenluchtjes op “Gevoelige snaren

 1. Zullen we proberen die snaren te stemmen? Een beetje maar. Zodat ze minder kriebelen als iemand ze aanraakt. Maar wel resoneren met jouw ik.
  Hoei wat klinkt dat filosofisch. Maar wel zo bedoeld 🙂 xxxx

 2. pppfffttt het lezen van al deze snaren
  staan die paar haren , die ik heb
  als gespannen spaanse gitaar snaren zo strak
  ik zal er ook hebben , hoeveel , geen idee
  sta ik er bij stil , bij mijn weten niet
  al kan ik bij onrecht flink verbaal uithalen
  maar omdat al dit soort reacties een slechte invloed op mijn ademhaling heeft , laat ik veel van me afglijden

  1. God Zij Dank !!

   kam ze maar terug hoor, of beter nog, scheer ze weg.

   verbaal sterk ben ik ook, des te bozer/verontwaardigder des te meer komt er uit, in plat Gronings dan natuurlijk ook nog eens…

   Ja dat lukt mij soms ook wel maar niet al te vaak

    1. Ja dat heb ik in het verleden vaak genoeg gedaan helaas…. gelukkig kon ik dat onder controle krijgen door de ademhalingsoefeningen die ik van mijn zangleraar kreeg in combi met fysio.

     Haha gelukkig maar dan, onbeperkt zien is een cadeautje

     Ik ben nu bij hem…

      1. Heb er jaren mee gekampt maar dat is gelukkig alweer een paar jaar verleden tijd en hopelijk blijft dat zo.

       haha ja heb ik in gedachten al gedaan want ik wist wel dat je dat zou gaan zeggen…. zal ik ze ook aan Barnaby doen?

        1. Dat kan ik me helemaal voorstellen, ik ook niet al weet ik nu wel wat ik moet doen en is de paniek dus niet meer zo overweldigend als in het begin.

         Dank je wel, lief van je, Lieve Groet voor jou terug.

  1. Dank je wel.

   Ja soms best wel, maar het valt wel mee hoor, alles went uiteindelijk hè. Ik heb die ‘snaren’ al vele jaren meer dan de jaren dat ik ze niet had dus ik weet niet meer beter.

   Lieve groet terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.