zand

Daphne was vrij vandaag, ik ook. In huis blijven rondlummelen zagen we beiden niet zitten. Anita evenmin. En zo zat laatstgenoemde even na tienen bij mij op de bank en dronken we een bakkie leut terwijl eerstgenoemde haar spullen bij elkaar pakte waarna we de auto in stapten en het Groninger land op trokken. We hadden het eea gelezen en gehoord over de zandsculpturen festival in het Blauwe Stad en dat wilden we wel gaan bekijken. Op de folder en de website stond dat de zandsculpturen over diverse locaties verspreid stonden en dat de route op de fiets te doen zou zijn. Dat ik dát niet zou doen stond op voorhand natuurlijk al vast en dus was ik blij met de melding op de website dat het ook met de auto kon.

Een klein uur later kwamen we bij locatie nr. 1 aan… daar stonden zo’n 10 zandsculpturen. Op locatie nr. 2 dronken we een bakkie koffie en namen we er wat lekkers bij, hier stond 1 zandsculptuur. Op naar locatie nr. 3, daar stond er ook eentje, we keken moesten even zoeken voor we het vonden, zo klein was het. Op naar locatie nr. 4 stond er ook eentje, die was ietsjes groter. Deze locatie bleek een speelparadijs voor kinderen te zijn, helemaal geleid door vrijwilligers en ter plekke was ook een grote kinderboerderij. Alle dieren daar waren enorm schichtig en dat verbaasde ons. Eén van de vrijwilligers vertelde ons huiveringwekkende verhalen over kinderen die de dieren hadden getergd en wel zodanig dat vele dieren van de stress allerlei symptomen vertoonden. De pauw was op een paar veren na heel zijn staart kwijt, op onze vraag hoe dat kwam vertelde de vrijwilliger dat die hem door kinderen uitgetrokken waren. Op onze vraag of de ouders er dan niets van gezegd hadden kregen we als antwoord dat de ouders hun mobiele telefoons belangrijker vonden en ja kinderen zijn kinderen he… Vervolgens vertelde die vrijwilliger dat hij op zekere morgen een moeder te woord had gestaan die daar was gekomen met een kroost van 4 koters. Per kind 1 euro had ze hem geld in de hand gedrukt en gezegd dat ze ze wel om vijf uur die middag weer zou ophalen….. ehhhhh ….. die mevrouw rekende dus buiten de waard en kon zonder enig pardon met haar kroost weer vertrekken. We waren geschokt, en ja dit is veelvuldig orde van de dag op veel locaties maar toch…

terwijl we daar over door praatten reden we naar locatie nr. 5 die bijna 9 km verderop lag. De één of andere kunstgalerie met theeschenkerij. De waard gaf ons te verstaan dat de galerie gesloten was en ze alleen op afspraak open was. Wij meldden dat we langs kwamen vanwege die zandsculpturen, tja die was het afgelopen weekend kapot gewaaid. De organisatie had wel aangeboden een nieuwe te komen plaatsen maar wij weten niet of die mevrouw daar nou wel zo enthousiast over was, we betwijfelen het! Locatie nr. 6 dan maar, Ook daar geen zandsculptuur te zien, ook kapot gewaaid, werd ons daar verteld. Inmiddels was het 2 uur en na enig overleg zaten we even later op het terras te s.m.u.l.l.e.n. van wafels met aardbeien en slagroom. Door naar locatie nr. 7…geen zandsculptuur te vinden, ook niemand die ons er iets over kon vertellen. Ettelijke kilometers verderop bij locatie nr. 8, wederom 1 kunstwerk van plm 1,50m hoog. Weer niemand die ons iets kon vertellen. Door naar locaties nr. 9, 10 en nr. 11, alle drie in het winkelcentrum van Winschoten, de vele opbrekingen en omleidingen ten spijt….geen zandsculptuur te vinden behalve dan nr. 11 die in het restaurant van een hotel voor een raam stond. Ik was er klaar mee en richtte mijn ogen op de weg naar huis. Op zeker moment kwam er van naast mij een luid: “Hoooo….stop…..Meinardi…. Ik wul eerbeien……” En dus trapte ik op de rem, keerde de auto om enkele meters terug weer linksaf te gaan, een parkeerplaats op bij een grote boerderij. Die boer is goed bekend vanwege zijn verse producten, zijn groente en fruit worden zelfs in Assen verkocht… weer even later laadde Anita het eea in mijn kofferbak en reden we door naar Assen waar we om 17.00 aan kwamen en aan de koffie gingen.

Ik zal het dit uitje die niet aanbevelen, althans geenszins vanwege de zandsculpturen. Veel te gering in aantal, geen info aanwezig, te grote afstanden er tussen, geen interesse bij de mensen die een zandsculptuurtje in hun tuin of op hun erf hebben etc. Ik ben dan nog maar 53 maar mijn fysieke mogelijkheden zijn beperkt. Vele mensen die dit soort uitjes graag doen zijn veel ouder dan ik, velen zullen er ook voor kiezen de hele route op de fiets te doen…wat een teleurstelling die mensen dan zullen ervaren….. Ik heb meermalen een dankgebed naar boven gestuurd voor het feit dat ik met de auto was.

010916Afgezien van de zanderige teleurstelling was het verder een heerlijk dag. Ondanks dat Anita en ik geboren en getogen Groningers zijn hebben we ontzettend genoten van alle uitzichten die we mochten zien. Vers geploegde Groninger klei, wat ruikt dat lekker! De meest schitterende Heren-Boeren-Huizen, de één na de ander, ontlokte bij ons een Oh, een Ah, Kiek ois hier, nee moust doar ois kiekn. De auto ging met regelmaat aan de kant om weer foto’s te maken van een kerkje etc. We hebben alle drie enorm genoten van deze dag dat is niet iets dat je hoeft te betwijfelen ondanks het feit dat mijn lijf niet wilde doen wat ik ervan vroeg en Daphne dus met een joekel van een koffievlek op haar kleding thuis kwam maar ook de aardbeien over de tafel stuiterden door mijn onhandigheden vandaag. Anita kwam dus thuis zonder zakdoekjes, dat gebeurt maar hoogstzelden want ze  heeft er altijd veel bij zich, het zonder zitten overkomt haar dus heus niet snel. Tja met Ko op stap heeft toch wel wat voeten in de aarde grijns.

Ohja, de foto’s natuurlijk, ik heb 1 map gemaakt met daarin dus selecties van foto’s van mijn camera maar ook van mijn foon en van de foon van Anita en foto’s van Daphne.

Wil je ze bekijken? ►►►KLIKKERDEKLIK◄◄◄

6 Hartenluchtjes op “Ehhh”

 1. Wat zonde dat het zo slecht georganiseerd was. Wat was dan uiteindelijk de bedoeling van al die zandsculpturen. Jammer hoor en wat triest van die dieren, echt die mensen bestaan werkelijk. Geen enkel respect.
  Fijn dat je van het Groningse land kon genieten… maakt weer een hoop goed 🙂
  Schier wiekent!
  Laifs,
  Nathalie

  1. Ja absoluut!!
   Eh ja dat eh weet ik dus niet…… kennelijk om publiek naar het noorden te trekken…. wonen in de Blauwe Stad te promoten ….maar niet echt succesvol op deze manier.

   Afschuwelijk inderdaad, ik stond er met tranen in mijn ogen naar te luisteren en kijken.

   Dat dan weer wel… is toch echt een pronkjewail of noit din?

   doin moid, joe ook, knuffelss

  1. Vreselijk hè?!

   Ik weet het niet, ik snap het ook niet, ik kan dat met alle wil ter wereld niet bevatten… het is toch afschuwelijk in een kinderboerderij te lopen waar de dieren schichtig weg rennen zodra je binnen enkele meters afstand naderbij komt?

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.