Eén en een half

Zomaar een donderdag in zomaar een aprilmaand in 2020….
Niets zomaar want de wereld maakt nu iets mee dat ongekend is en waarin iedereen een weg moet vinden.
Het Coronavirus kijkt niet naar leeftijd en ook niet naar status,….

We leven (althans het merendeel van ons) al een paar weken nu met de “anderhalve meter’ regel…. zullen we ooit nog zonder die regel in onze gedachten naar ‘meer-dan-3’ mensen kunnen kijken?

Eén en een half … als je naar de cijfers kijkt (met én zonder de wetenschap dat deze aantallen in werkelijkheid hoger liggen omdat niet iedereen getest is en dus niet alle ziektegevallen en overlijdens tgv Corona geregistreerd zijn….

Als je op de foto’s klik krijg je het grote formaat…
Voor wereldwijde cijfers klik HIER (de wereldkaart wordt meermalen per dagen van een update voorzien en de Nederlandse kaart ‘s middags tussen 2 en 3 uur eenmalig per dag) en voor cijfers in Nederland klik HIER. 

Op de Nederlandse  kaart, die je via DEZE link oproept, kun je ook op je eigen gemeente klikken als je wilt weten wat de cijfers daar specifiek zijn.

Het zijn wel getallen die er niet om liegen… en dan is er nauwelijks info bekend over de 3e wereldlanden, waar natuurlijk nog minder dan niks aanwezig is dus van zorg geen sprake is. Je kunt dus wel op je vingers natellen dat de getallen hierboven a) niet kloppen maar over zeer korte tijd explosief hoger zullen liggen.

Terug naar eigen bodem vraag ik me dus ook écht af hoe alle helden in de zorg het vol houden… het nog zullen vol gaan houden de komende tijd waarvan het einde niet in zicht is…. hoeveel mensen zullen ‘moeten’ lijden omdat er fouten gemaakt worden die in principe onacceptabel zijn maar zeer logisch omdat de zorger over-over-belast en dodelijk vermoeid is en teveel patiënten moet verzorgen omdat er decennialang een kaalslag is gepleegd in de zorg omwille van bezuinigingen.

Zorgpersoneel met een onbetaalbare schat aan ervaringen werd de laan uitgestuurd of ging met een burn-out de ziektewet in omdat ze de aanhoudende belasting en onderwaardering niet langer aankonden.
Of omdat ze niet het vereiste papiertje hadden want al die uitputtende taken in de zorg belette hen het theoretische bijscholen en dat diploma te behalen, terwijl ze het werk beter doen dan zij die nog in de schoolbanken zitten en nog geen flauwe notie hebben van wat het werken aan een gevuld bed werkelijk voorstelt.
Of omdat ze simpelweg wegbezuinigd werden omdat 1 verzorger wel de dubbele lading zieken + zorg aankon.
Hoeveel ziekenhuizen staan in ons land leeg?

De Corona crisis raakt ons allemaal.
Onbegrijpelijk en ronduit asociaal dat er nog steeds mensen zijn die vinden dat zij recht hebben op openbare gebieden zoals parken en stranden etc… dat zij zich veilig wanen omdat ze niet in een risicogroep zitten of iets anders stompzinnigs. Ik hou mijn hart vast aankomend weekend als men 18-20 graden verwacht.

Geen 6 april maar 28 april, en dan zijn we er vast nog niet.
De IC-‘s hebben hopelijk genoeg capaciteiten voor wat er nog komen gaat, hopelijk is er daarna ook genoeg capaciteit voor de noodzakelijke revalidatie van patiënten die dat helaas niet in hun eigen huis kunnen.
Hopelijk is er onder ons allen ook menselijkheid genoeg om binnen de mogelijkheden nu… maar zeker ook ‘straks’ als we weer allemaal ‘los’ mogen…. die mensen te troosten die nu ongelofelijke verliezen lijden want stel je voor dat je je partner of kind bijv moet wegbrengen en de mensen uit je kringen daarbij niet aanwezig mag hebben.
Hopelijk is er NU en STRAKS ook capaciteit voor hulp-steun-troost aan hen die door Corona onherstelbaar geschaad zijn!

Wat is de afgelopen weken voorbij gekomen?
Wat gaat er de komende weken/maanden nog voorbij komen?

Eén en een half … in alle opzichten… toppunt van menslievendheid!
Eén en een half…  in getallen… toppunt van drama door iets dat het blote oog niet ziet

Hou elkaar vast… in gedachten, in woord en beeld, hou contact op welke manier ook, laat elkaar niet los.
Héb én hou het goed, zo goed mogelijk!

20 hartenluchtjes op “Eén en een half

 1. ik zie geen koe ?
  ja die cijfers liegen er niet om
  ik ben echt benieuwd hoe die smerige politiek gaat reageren , om de nu bejubelde harde werkers
  maar er voor aan de kant gezet als oud vuil
  zelfs ziekenhuizen gesloten en leeg gestolen zijn 🙁
  zelf heb ik er een zwaar hoofd in , helaas

  zag net André Rieu , schitterend bracht zelfs wat nat in de oogjes 🙂

  1. is blogfoto bij dit bericht

   klopt helaas…. ja nou en of ik ook…. we gaan het beleven

   Ja ik zag het beginnen en ben acuut weggezapt want dát vind ik echt afschuwelijk

 2. Wat betreft de opvang zouden ze prima oude ziekenhuizen weer op gang kunnen helpen waar mogelijk, ipv de Ahoy hal vol te proppen en nog meer van dat soort acties……
  Ben zeer benieuwd of men inderdaad dit weekend 2400 ic plaatsen heeft…
  Las gister over een medicijn dat al reageert op het Covid-19…….
  In een klein, kort gesprekje met een vriendin die hier werkzaam is in een bejaardenhuis is de situatie nijpend….ze werken nu in ploegen, en denk niet dat de personen daar meegerekend worden in de telling…..
  Het is allemaal heel onwezenlijk, maar veel erger dan men had ingeschat…Wat de data betreft, goed er moet een bepaalde richtlijn zijn, maar waarom verschillen, 28 april en 1 juni, geen idee….
  Het is en blijft afwachten, maar als het compleet 2020 in beslag zou nemen, zou mij niet vreemd in de oren klinken…

  1. ja inderdaad….. afgezien van die 2400 bedden op ic…. als die nodig zijn, wat verwacht wordt… en de vrees van de hoge heren uitkomt dat die 2400 niet genoeg zijn…. dan is er een groot probleem want er is geen personeel genoeg, nu al niet, dus dan helemaal niet, hoe lossen ze dat dan op?

   We kunnen niets anders dan het beste ervan hopen en de moed niet verliezen al is dat heel erg moeilijk … mij dus ook niet

 3. De cijfertjes laat ik maar voor wat ze zijn. Ik heb toch geen idee hoe ik ze moet interpreteren ten opzichte van alle andere patiënten die zijn overleden. De cijfers kunnen natuurlijk ook niet compleet zijn omdat niet iedereen getest kan worden. Maar ik houd me gewoon aan de regels , dat heeft zin, of ik de cijfers weet of niet weet heeft niet zoveel nut.

  1. Je hebt gelijk hoor…. als dit voor jou werkt ben ik wel de laatste die er tegen zou zijn 😉

   Het is simpelweg een groot drama waarvan niemand nog op dit moment het grote plaatje ziet anders dan dat iedereen meer en meer beseft dat er nog veel ellende op ons af gaat komen.

   1. Ja precies, het drama kan ik niet oplossen, heb ik me bij neergelegd en dán maar roeien met de riemen we hebben, voor mij werkt dat prima. Maar anderen dealen er weer anders mee natuurlijk, hoofdzaak is dat we wél allemaal de regeltjes na leven .

    1. Niemand van ons kan dat… dat roeien werkt voor mij ook zo al deal ik er anders mee dan jij en dat is oké, ieder mens is uniek, diens smaak en wijze van dealen met iets ook…
     De regels naleven inderdaad en vooral bewustzijn hebben voor onszelf als ook onze medemens

      1. Dat doe ik ook niet… maar ik heb makkelijk praten… ik kom nauwelijks buiten de poorten van onze tuin, en dat was voordat Corona kwam ook al zo… dus voor mij is er weinig veranderd maar ik realiseer me ook dat dat voor de meeste mensen echt wel anders geldt. En als je in die sector werkt, als je zelf ziek bent, of in je naaste kring iemand ziek is of er zelfs aan sterft… dan is het een heel ander verhaal.

 4. Ze hebben pas nog ziekenhuizen gesloten omdat ze niet rendabel waren. Rendabel! Een ziekenhuis! De zorg wegbezuinigd. Overal op beknibbeld. Nu worden ze door het kabinet bejubeld. Ik vind dat uitermate schijnheilig. Geef die mensen de salarisverhoging waar ze al jaren recht op hebben!
  Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan. Continu drie mensen in huis is een aanslag op m’n energie. Ik zeg maar zo, ik zeg maar niets…

  1. Ja precies…. ik weet zeker dat menig ‘held in de zorg’ nu… niet onverdeeld blij is met de handjesklappers

   Wat gebeurt er straks als alles achter de rug is? Waar is dan de waardering en in welke vorm als die er al is

   Ik snap je schat, xxx

 5. Prachtige foto.
  Ik maak me zorgen om de vage afspraken. Hier zijn alle toeristen nu weg, maar het wordt een zonnig en warm weekend. Velen zullen mogelijks toch afzakken naar de kust. Hier in Zeeland zijn daar geen afspraken rond gemaakt. Overnachten mag niet, maar ze mogen wel overdag komen… pfff… Ik zorg voor voldoende mondvoorraad en we verlaten ons huis niet dit weekend.
  Toch jammer dat men niet strenger optreedt. Nog steeds beseffen velen niet wat de gevolgen kunnen zijn. Hier zijn ook amper dokters en ziekenhuizen. Normaal gezien ga ik voor alle medische zorg over de grens, maar dat kan nu ook niet mocht er iets zijn – wat ik niet hoop.
  Zorgelijke tijden.

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.