~ SCHRIJVERIJ ~·Gedenkerij

Dilemma en keuze

Daar sta je dan…
‘jij’ …. dát groepje mensen dat moet beslissen over leven en dood…
Er even een nachtje over slapen is geen optie!
Er moet gehandeld worden, niet straks, niet later vandaag, neehee NU!!!

Gisteren voelde een groep mensen in Dierenpark Amersfoort zich met de rug tegen die muur gezet staan toen ze constateerden voor dat dilemma te staan en voor 1 van de 2 ON-mogelijkheden kozen en vervolgens daarover open én eerlijk communiceerden in de media.

Vele steunbetuigingen viel het park ten deel maar ook een extreem onverkwikkelijke lading aan de meest afschuwelijke verwensingen en verwijten die werkelijk kant noch wal sloegen…. dat heet… als je tenminste over genoeg verstand beschikt om je een aantal dingen te realisren:

 1.  Een Chimpansee, een echte, (niet een knuffelversie uit een winkel) volwassen mannelijke versie…. is 4x zo sterk als een volwassen mens
 2. Een Chimpansee staat op de lijst van ‘gevaarlijke’ dieren op dezelfde hoogte als Tijgers en Leeuwen en vele anderen.
 3.  Als je een dier wilt verdoven vergt dat een (wettelijk vastgelegd) protocol en weet je dat het gemiddeld 10-15 minuten duurt vóórdat die verdoving gaat werken, áls het ál gaat werken.
 4. Een dier dat in opperste staat van opwinding is zit vol met adrenaline en dan is de kans op agressie een reeële factor, de kans dat de verdoving niet werkt  is vele malen groter.

Of je nou voor of tegen dierenparken -het houden van dieren in gevangenschap-  bent is hier niet relevant. Het gaat hier niet om de discussie of je wel of niet een nieuw dierenpark moet oprichten. Het gaat er om hoe je moet handelen in geval van een noodsituatie!!! Een situatie zoals die zich gisteren voordeed in het Dierenpark van Amersfoort.

De groep mensen binnen het park dat verantwoordelijk is in zulke situaties had 2 opties:
1. Een verdovend schot lossen
2. Een dodelijk schot lossen

Als men voor de 1e optie had gekozen waren er 15 of wie weet hoeveel minuten meer verstreken,
– – – plus daarbij de kwellende vraag/onzekerheid of die verdoving ook maar iets gedaan zou hebben – – –
Een categorie-1-dier, waartoe de Chimpansee behoort, met de krachten van 4x volwassen mens…..  Hoeveel schade had die kunnen aanrichten in het park aan bezoekers, aan personeel?
Hoeveel schade had die, als het buiten het park was geraakt, daar waar op voetpaden mensen wandelen, op fietspaden fietsers fietsen, op de weg auto’s rijden, kunnen aanrichten?

Al die mensen die nu ‘moord en brand’ en welke leuzen al niet meer de ether instrooien om Dierenpark Amersfoort onderuit te halen…  hebben die zich ooit in zo’n dilemma bevonden?
Hebben die ooit de keus moeten maken die men gisteren in Amersfoort moest maken?
Had jij de levens van die apen gespaard als jij daarvoor de klappen zelf had moeten opvangen, had jij jouw kind, partner of geliefde graag opgeofferd?

Dierenpark Amersfoort hád geen andere keus!!!

Daar waar gewerkt wordt worden fouten gemaakt… in veel gevallen kost het mensenlevens of is er permanente schade in welke vorm dan ook… daar wordt veelal niet open en eerlijk over gecommuniceerd.

En dan benoem ik hierboven niet dat zij door de gevolgen van Corona en het beleid van onze overheid 17 mensen personeel moesten ontslaan. Dat zij ook te maken krijgen met ziekte onder het personeel. Dat er eerder dit jaar een olifantenmeisje van 3 stierf aan het Herpes-virus. Dat een volwassen olifant schijnzwanger bleek. Dat er wolvenwelpen ingeslapen moesten worden vanwege een ander virus waardoor ze blind waren geworden.

Corona zorgt voor veel kwaad bloed en de ontelbare korte lontjes zijn al onzichtbaar in deze ‘ikke ikke ikke en de rest kan stikke-maatschappij   maar kunnen we alsjeblieft proberen de wereld leefbaar te houden en wat meer begrip te hebben voor mensen die een keuze MOETEN maken waar vanuit het hart geen keuze te maken valt?!?!

Dierenpark Amersfoort, mijn steun hadden jullie en die hebben jullie nog steeds. Ik sloot zaterdag een abonnement af en als ik nu voor de keuze stond deed ik het alsnog!!

Zie ook het interview met Marjo Hoedemaker van RTV Utrecht

40 Geluchte Hartjes op “Dilemma en keuze

 1. Met dikke tranen heb ik je blog gelezen. Ik voel de machteloosheid van diegene die de keuze moesten maken. Als een van die apen een kind te pakken had gekregen had iedereen moord en brand geschreeuwd .. waarom heeft niemand ingegrepen. Zoals je zei .. ze hadden geen keuze .. dit was het enige juiste. Zelfs stichting AAP heeft gezegd dat ze juist gehandeld hebben. Arme .. ach .. iedereen 😢

 2. Vanmorgen om 6 uur keek ik dat interview met Marjo, de tranen liepen over mijn wangen, ik lees je blog, weer lopen de tranen over mijn wangen. Er was geen keuze op dat vreselijke moment gisteren, het was iets wat moest gebeuren. Mijn hart huilt en in gedachte omarm ik jou, de mensen van dierenpark Amersfoort en eigenlijk alle mensen hier veel verdriet van hebben… Ik had willen schrijven dat ik er geen woorden voor had maar in plaats daarvan rolde dit eruit. Knuffel en liefs

 3. Lieve schat, ALS het park ook maar 1 andere keuze had gemaakt, was dat weer een reden voor boze tongen geweest! We leven in een wereld waar iedereen ongeacht of ze er verstand van hebben! Een mening over geeft.
  Ik persoonlijk sta achter jou woorden!
  Liefs Marloes

 4. heel goed geschreven Melody
  nee die zotten welke zo tekeer zijn gegaan , zitten niet in zulke dilemma’s
  die zijn overal tegen zolang het hen maar niet aangaat
  dus houden geen afstand dragen geen mondkapje
  zijn tegen zwarte Piet enz enz enz , het mag niet , maar van mij mogen ze hen ook afschieten 🙁

 5. Een dilemma, wat je zegt. Niet te verteren dat die dieren doodgeschoten moesten worden, maar het kon niet anders.
  Hoewel ik denk dan (heel simpel gedacht) … Neem een verdovingsgeweer. Breng alle mensen in veiligheid. Schiet de pijl in het dier. Dan afwachten en het dier zijn gang laten gaan, niet opjagen, laat maar rennen, laat maar gewoon gaan…tot hij omvalt… pffff.
  Maar dat zal wel nergens op slaan en te simpel gedacht zijn…

  1. Ik snap jouw gedachtengang…. maar dat kan niet bij categorie-1-dieren… onmogelijk.

   Als het park voor die optie gekozen had… verdoving… en de apen waren buiten het pakr gekomen… of hadden een mens verscheurd …dan was de kritiek nu ook niet van de lucht geweest….

   Er was een ‘goede’ keus… er waren slechts 2 kwaden… en de minstkwade is verkozen.

    1. Daar twijfelde ik al niet aan hoor… ondanks emoties beschik jij gelukkig ook over een portie gezond verstand en ben je in staat dat te gebruiken en toe te passen.

 6. Mensen hebben overal een mening over tegenwoordig, zelfs over zaken waar ze niks van afweten of waarbij ze niet aanwezig waren. Ik sluit me aan bij de deskundigen ter plaatse. Omdat zij deskundig zijn, niet ik. In hun plaats zou ik vermoedelijk professioneel en hetzelfde hebben gehandeld. Snel en accuraat. Omdat er geen keuze was én omdat het heel snel moest gaan om erger te voorkomen. Punt.

   1. Natuurlijk, we doen het allemaal weleens. In het geval van de apen echter, vond ik de duiding zeer klaar. En dan vertrouw ik toch op die mensen. Zij zullen heus hun lievelingen niet zomaar ombrengen. Het moet hartverscheurend zijn geweest voor hen.

 7. Wat er gebeurd is, is een opstapeling van, de corona heeft een verschrikkelijke invloed op veel wat er gebeurt, verzorgers, personeel wat angst heeft om bij die 17 personen te komen, alles is zo onzeker voor bepaalde groepen in onze maatschappij, denk dat de verzorgers allen gewoon stuk zitten door dit verlies, klinkt vreemd maar wat dat betreft komen deze twee weken wel van pas, zodat ieder zich hopelijk wat terug kan vinden, waar mensen werken worden fouten gemaakt, mede door alle druk van de corona misschien eerder, wat de opties betreft denk dat er maar 1 optie was, heel spijtig maar wat ze hebben gedaan was de enige optie, de schrikreactie bij een chimpansee zal er zeker zijn bij verdoving schot, hek van de dam, als je simpel naar je eigen dieren kijkt, weet je hoe lang het soms duurt voor ze zich er aan over geven, het is een harde wereld, waar soms harde maar noodzakelijke beslissingen gemaakt moeten worden, gelukkig hebben ze hun verstand goed gebruikt, bij voor mij de enige optie, kan me jouw intense verdriet goed voorstellen….wens jou heel veel sterkte…

 8. Ook hier staan de beste stuurlui weer aan wal. Wat had men dan gewild. Een soort Bokito op herhaling. Je moet er toch niet aan denken. Als ik tussen jouw regels doorlees ben ik blij dat ik niet op andere sociale media zit waar het soms ongelikt toegaat. Zo makkelijk iemand anoniem voor rot schelden of nog erger. Denk je aan je ❤

  1. Klopt… de rampen waren dan al helemaal niet te overzien geweest

   Ik ook niet hoor, heel bewust afgesloten een paar jaar terug.

   Het enige waar ik ‘social ‘ op bezig ben is hier mijn blog en ik volg de olifantenkudde van dpa via webcams en de zwarte neushoorns van blijdorp via webcams omdat daar baby’s verwacht worden… maar ook daar barste het gisterenavond van de meest afschuwelijke teksten

   anoniem ..ja dat kan he op internet, het moet tegenwoordig allemaal maar mogen …

   Dank je wel, lief van je

 9. Dieren die vol adrenaline zitten zijn moeilijk te verdoven. Bij chimpansees duurt dat minstens 15 – 30 minuten. Apen zijn ontzettend beweeglijk en wendbaar. Wat hadden ze in 15- 30 minuten kunnen uithalen voordat de verdoving zijn werk deed?
  Alle experts (o.a. van Stichting AAP!) waren het erover eens: de dierentuin had geen andere beslissing kunnen nemen. Het was hun enige optie. Dat stond ook in het protocol “Dier ontsnapt.” Dat protocol is niet op een regenachtige zondagmiddag in elkaar geflanst.

  Stel dat een chimpansee een kind uit een kinderwagen had geplukt? Of – zoals Bokito bij een volwassene deed – zijn tanden in een kind had gezet? Had het kind het overleefd? Nee! Dan was het DierenPark helemaal tot op de bodem afgebrand.

  Ze hadden geen andere keuze dan de allermoeilijkste: het verstand gebruiken en pas daarna was er pas plaats voor emoties.
  Je zal maar de vaste verzorgers van de dieren zijn of de trekker hebben moeten overhalen…Alle verzorgers hebben een posttraumatische stressstoornis waar ze de rest van hun leven mee moeten leven. Denk daar eens aan voordat je oordeelt.

 10. Lieverd, je slaat de spijker op zijn kop. Dit was onvermijdelijk, geen keuze tussen mens of dier!
  Onmenselijk om Mike, onze Mike, die voor zoveel nakomelingen zorgde en een goed vader was
  neer te moeten schieten omdat ie vrij en niet bang ,dreigend, gevaarlijk voor zich zelf en zijn omgeving was.
  Dichtbij de uitgang, dichtbij het bos! Karibuna meesleepte in zijn vlucht, een drama voor ieder die van dieren houd.
  Respect voor de verzorgers die al zoveel wreeds van de natuur dit jaar voor de kiezen kregen.
  Blij met jouw woorden, want die van mij schieten tekort!! xxxLiefs.
  .

 11. Ik had je beloofd te reageren. Ik wilde ook een blog wijden aan deze gruwelijke gebeurtenis. Ik ben nog steeds sprakeloos, boos, verdrietig en geschokt. Sprakeloos omdat Mike, icoon Mike, en de leider van de groep Karibuna er opeens niet meer zijn. Boos omdat er zo onbegrijpelijk veel mensen niet (willen/proberen te) begrijpen hoe hartverscheurend dit voor degenen die de beslissing moesten nemen in een vloek en een zucht geweest is. Verdrietig omdat mijn ontmoeting met mooie, grijze Mike de eerste en laatste blijkt te zijn en ik niet eens precies weet wie Karibuna was, en omdat twee prachtige dieren . En geschokt dat er nog steeds mensen zijn die denken dat dierentuinen een soort van ‘kijkdozen’ zijn, waar dieren tentoongesteld worden ter vermaak van ons… Hopelijk kan ik morgen betere woorden vinden om aan elkaar te rijgen tot een blog.
  Lief Liedje, ik wens jou veel sterkte en sla virtueel al mijn armen (helaas heb ik er nog steeds maar twee… ) om je heen. Ik realiseer me terdege dat ik jouw verdriet om het verlies van deze twee prachtige dieren niet kan wegknuffelen, maar mijn meeleven voel je hopelijk wel.

  1. we delen de emoties… net als ik al tegen Ineke zei, wat het met ons doet qua uitwerking is verschillend en daar is niks mis mee in dezen

   Dank je wel schat, de knuffel kan gelukkig ontvangen en beantwoord worden want virtueel is niet minder gemeend dan wanneer we bij elkaar zouden staan op dezelfde 4kante meter.

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.