Plato – Kwaliteit

Daar was hij weer!
Dat stemmetje dat zich maar bleef manifesteren, ongeacht hoezeer ze ook haar best deed het tot zwijgen te brengen. Al geruime tijd wist ze dat er iets mankeerde, ze had er nog niet echt de vinger op kunnen leggen. Het hield haar bezig, het hield haar uit haar slaap, het benam haar in toenemende mate de adem. Steeds vaker constateerde ze, tot haar eigen ergernis, een groeiend ongemak in zichzelf bij diverse situaties. Steeds vaker stak het gevoel “hier voel ik me niet prettig bij” de kop op. In rap tempo verminderde haar bewustzijn van tevreden zijn naar constante bewustwording van onrust die meer en meer dreigende vormen begon aan te nemen.Schepen achter zich verbranden, dat was geen onbekend terrein. Dat boezemde haar ook geen angst meer in. Ze wist ondertussen dat keuzes maken onlosmakelijk verbonden was met gevolgen die geaccepteerd moesten worden. Ze besefte dat ze weer op een punt in haar leven was aangekomen dat ze niet verder kon, niet verder wilde, op de manier waarop ze bezig was.Weer kwam haar schrijfblok uit de kast, met een pen legde ze het op de eettafel. Liep naar de keuken en pakte de grootste koffiebeker die ze vinden kon, vulde die, nam plaats aan de tafel, nam de pen in de ene hand, een sigaret in de andere en begon te schrijven, maakte twee rijen. Nadat alles dat er mee te maken had zo gecategoriseerd was las ze het op haar gemak na. Dit moest zorgvuldig gebeuren, geen haastklus van maken. Ze vulde de koffiebeker nogmaals, stak een 2e sigaret op, nam weer de pen ter hand en begon resoluut te strepen.Het rijtje dat overbleef was gevuld met datgene dat er alleen maar echt toe deed.

38 Hartenluchtjes op “De knop om”

  1. Dank je wel.

   Lijstjes maken is op zich niet (meer) nodig eigenlijk maar ik doe het wel….extra bevestiging …wat de geest lezend tot zich neemt werkt beter (voor mij)

 1. Ergens tussen het vullen van de koffiebeker I en de koffiebeker II is heeft zij de eerste beker leeggedronken. Maar in de ene hand had ze een pen en in de andere een sigaret. Ze heeft dus de koffiebeker vermoedelijk met de sigarethand opgepakt en leeggedronken OF ze heeft de pen of de sigaret tijdelijk neergelegd om de koffie te nuttigen. Vermoedelijk in kleine teugen zodat de geschiedenis zich een aantal keren heeft herhaald. Dat alles staat niet geschreven want het ging natuurlijk om dat lijstje. Van het lijstje wordt geen enkel onderwerp genoemd. Alleen datgene WAT overbleef was belangrijk. Bij de overgebleven onderwerpen moeten dan in elk geval roken, koffiedrinken en webloggen hebben gestaan. Want dat deed ze op het einde allemaal nog. 🙂

  Kort en goed: mooie analyse. Ik hoop dat de hoofdpersoon tevreden is met de gemaakte keuzes. Wij hebben er in elk geval een snelle en goede WE bij 🙂

  1. Niet echt relevante dingen hoeven niet benoemd te worden, d8 ik zo ☺, anders had ik zeker die restrictie van 300 woorden niet behaald.

   Sommige keuzes maak je niet voor de lol maar uit pure noodzaak en als je er dan zelf uiteindelijk vrede mee hebt en tevreden kunt zijn (zoals het geval is gelukkig) is het goed.

   Dank je wel Plato.

 2. Begrijp ik natuurlijk Mel en er hoeft inderdaad niks genoemd te worden. Maar ik vond het zo grappig dat die delen wegvielen.
  Enfin, het gaat in het leven om keuzes maken. Maak je ze niet dan worden ze voor je gemaakt en dat is meestal minder prettig. Het is fijn te lezen dat dat hier niet het geval is.
  Enfin, ik heb laatst ook wat keuzes gemaakt met als gevolg dat mijn hele huis zo langzamer hand wit van kleur is. Het meubilair en de gordijnen etc. gaan daarna de kleuren toevoegen. Ik zit al weken onder de stof en de verf. Maar er gloort een kaarsje aan het einde der tunnel.

  1. Klopt….

   Eh ja. Heeft alles te maken met in hoeverre je mensen toestaat jouw grenzen te overschrijden en de gevolgen daarvan voor jezelf. Op zeker moment is het of streep trekken of kapot gaan en dat laatste moet je natuurlijk nooit laten gebeuren.

   Fijn dat dat kaarsje flakkert….mocht ie uitwaaien laat het me dan weten, dan kom ik hem wel weer aansteken 🙂

 3. Het leven is een lange ontdekkingsreis. Hoeveel je wilt leren, bepaal je zelf…als je het verstandig aanpakt 🙂 Je kan ook als een kip zonder kop door blijven leven. Ik ben blij dat JIJ dat in elk geval niet gedaan hebt. Je hebt een gouden hart en een gouden pen… Een mooie WE!
  Liefs Kakel

  1. Zo is het. Nouhou….dat heb ik dus wel gedaan, long time ago, en juist daarvan heel veel geleerd, in ieder geval genoeg om te weten dat ik dat nooit meer wil laten gebeuren.

   Gouden hart? Gouden pen? Valt wel mee toch, ben m(n)aar mens… net als ieder ander ☺

   -x-♥

 4. Klacht, ik wil het lijstje zien, ik hou van lijstjes. Maar goed dit blog is wel een bron van kwaliteit voor een blog van mijn hand.. Dank voor het idee.

  1. ☺ Ik zal het je wel eens mailen. Dat is niet voor ‘openbaar’ bestemd.

   Graag gedaan, succes ermee, ben benieuwd waartoe het zal leiden.

  1. Aldoende leert men 🙂

   Dat denk ik ook wel eens inderdaad maar dan bedenk ik me tegelijkertijd dat ik niet het recht heb te oordelen en het niet aan mij is om te bepalen wanneer iemand aan zo’n stap toe is.
   Daarbij weet ik uit eigen ervaring dat het pas echt werkt als je eraan toe bent. Zo van ‘je kan pas aan probleemoplossing gaan werken op het moment dat je erkent een probleem te hebben’.

  1. Eigenlijk is het heel simpel Ria
   ik maak een lijst met 2 rijtjes….
   een rijtje met dingen/mensen die mijn leven plezieriger maken
   een rijtje met dingen/mensen die dat niet doen…. en die verwijder ik dan uit mijn leven indien mogelijk.

   Dank je wel. liefs terug.

 5. Een mooie WE, Melody. Keuzes maken, het is erg moeilijk. In je hoofd weet je het zo goed, nu de praktijk nog. Heel mooi verwoord.
  Mijn WE gaat over de kwaliteit van leven. De woorden kwamen vanzelf. Dat heb je wel eens, hè?

  Liefs Frederique

 6. Keuzes maken, die goed voor jezelf zijn en waarmee je anderen misschien pijn moet doen.
  het is moeilijk. Veel te vaak kiezen we niet voor ons zelf. En dat geeft ook niet, behalve als we er zelf aan onderdoor dreigen te gaan.
  mooie WE Mel.

  1. Ja klopt…. de Engelsen zeggen het zo mooi: ‘no pain no gain’.
   Eraan ondergaan… niets/niemand zou die waarde voor een ander mogen hebben dat die ander dat toelaat. (vind ik)

   Dank je wel meis.

    1. Makkelijk is het zeker niet… totdat je je realiseert hoe niet-goed datgene voor is waarmee je bezig bent. Soms is het geen kwestie van kunnen maar moeten uit zelfbehoud.

 7. Geweldige invalshoek. En heel nuttig ook: een verlanglijstje van de ziel. En een to-do lijstje voor de geest. Denk ik. En verlies is winst. Nou ja, ik brabbel maar een beetje. Erg goede en originele WE!

  1. Dank je wel Corja.
   Je ‘gebrabbel’ vertelt me dat je mijn verhaal helemaal begrepen hebt ☺

   Dank je wel voor je bezoek en fijne reactie.

 8. Het maken van lijstjes geeft de hersenen soms de rust die het nodig heeft om te kunnen denken. Daarbij is er overzicht wat weer houvast kan geven. En dat strepen moet met zorg gebeuren en soms moet er lef zijn om iets weg te strepen, of juist niet weg te strepen. Mooi verwoord Melody..

 9. Lijstjes maken is een goede bezigheid om af en toe de boel weer eens flink onder het stof vandaan te halen en je kwaliteit van leven op te poetsen. Mooi WE-verhaal, van toepassing op veel levens denk ik zo.

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.