Contrast

Schaap Creëert – Schrijfuitdaging  – – – Gestart: 29 september 2018 – – –
Opdracht: max 300 woorden met thema van 27 juli 2019 :  Schrijf-Uitdaging nr. 18 

*=aangeboren hersenletsel
*=niet aangeboren hersenletsel

Als je aan de buitenkant “Hollands Glorie” uitstraalt gaat menig mens er gevoegelijk vanuit dat jij ‘normaal’ bent en als je dan ineens ‘abnormaal’ doet zet men je gelijk in één of ander hokje en in veel gevallen wijst men je dan af, veroordeelt je en wat al niet meer aan narigheid gebruikt word omdat men in de meeste gevallen het contrast niet begrijpt (noch er de moeite voor wil doen na te vragen in een poging het te willen begrijpen).

Of je nou bij de groep AH* behoort of de groep NAH**, volgens de algemene stelling spoor je niet en is het advies in veel gevallen “blijf maar bij die persoon uit de buurt want die is niet normaal”. (Wat de definitie van normaal is laat ik hier even in het midden…) Feit is dat jij als lid van één van die 2, of allebei, groepen, in contrast bent met die ander. (Als je het nou zo puur mogelijk bekijkt… ken jij 2 mensen die gelijk zijn? Is niet ieder mens in contrast met de eerste de beste volgende?)

Mijn -zegeningen- vormen een behoorlijke lijst. De lijst van medicaties en therapieën die ik sinds mijn 10e daarvoor heb geslikt, ingespoten en over me heen heb laten komen is tig keer zo lang.  Mijn -zegeningen-  hebben me ook veel opgeleverd en daar ben ik tegenwoordig heel dankbaar voor.

Ondanks mijn ‘zo lang als ik me kan heugen’ eenzaamheid en het ‘niet hier horen noch passen, waarom ben ik hier, wat doe ik hier’ heb ik het nu prima naar mijn zin en ben ik tevreden met,( én ja soms zelfs trots op), mijn ‘contrast in optima forma’ zijn.

22 thoughts on “Contrast

  • Ja zeker weten!! Ondanks dat ik al wat ouder ben en toch best heel veel levenservaring heb opgebouwd inmiddels, blijft het me af toe nog behoorlijk verbijsteren!!!

   “Knap” ?? Nee joh!!!
   Als je jaar in jaar uit zoekt naar wegen om te leren leven met wat je hebt…. jaar in jaar uit zo suïcidaal als de neten bent grijp je alles aan wat maar enigszins verbetering belooft. Tot je dan tot je grote(re) verdriet en frustratie ontdekt dat dat toch niet werkt…. men belooft gouden bergen maar je krijgt schoothopen.

   Dát was ik 3 jaar geleden zo ontzettend zat en ik wilde voelen hoe het is om te willen leven. Dus besloot ik radicaal met alles te stoppen en het voor het eerst echt zelf te proberen… met dingen waarvan ik dacht dat het me zou helpen en dat besluit had ik veel eerder moeten nemen.
   Ik ben nu bijna 57 en voor het eerst ooit zeg ik naar 100% waarheid dat ik wil leven en genieten doe ik dus nu ook!

   • Wel ‘knap’ want je had ook de andere kant kunnen kiezen omdát je al suïcidaal was. Je mag jezelf wel erkenning geven voor de worsteling die dat ongetwijfeld is geweest. En je hebt het uiteindelijk ook nog helemaal zelf uitgezocht, dat is knap en sterk.

    • Eh ja heb ook wel pogingen gedaan maar toch … ik heb kinderen he, die wilde ik niet in de steek laten omdat zij in een andere hel zaten en dus dubbel in de shit zaten en ik hen niet in een 3-voudige hel wilde plaatsen

     Erkenning… aan mezelf, ja misschien wel maar dat zit niet in mijn aard, al ben ik tegenwoordig wel trots op wat ik bereikt heb door mijn wilskracht.

  • Ja op zich klopt die spreuk wel maar in onze taal vertaald betekent ‘average’ gemiddeld… en dat associeert weer met ‘inferieur’ en ik weiger ronduit mijzelf, of wel ander mens dan ook, als inferieur te beschouwen.

   Hahaha ja ik ook, dank je wel.

   • Dit was zeker niet hoe ik het interpreteerde of bedoelde. Voor mij bestaat inferieur , noch superieur. Onze aarde is gezegend met heel veel mensen, elk met hun geweldige eigenheid.

    “Laten we heel veel mensen meenemen in de boot van de gewonigheid” Dirk De wachter vertaalt het zo.

 1. Wat voor de een normaal is, is voor de ander abnormaal. Grotere contrasten zijn er niet. Het is een lijdensweg als je je probeert te conformeren aan de ander. Ik moet het je niet vertellen, want dat is precies wat je hier zelf vertelt en ik kan het er alleen maar eens mee zijn. 😘

 2. ha die Melody
  ik sta ook helemaal achter je schrijven
  ik zou niet eens weten wat ” normaal ” is
  ja dat wat ” men ” zegt , maar ik ken ” men ” niet
  de dame Rebbeltje hihi weet wel wat sinds jaar en dag mijn bijnaam was bij het ouwe MSN
  ” prettig gestoord ” bevalt me nog prima

  koers groet

 3. Wat is normaal en waarom zou je niet gelukkig kunnen zijn ondanks het niet normaal zijn? Mensen begrijpen er vaak niets van en willen het ook niet begrijpen tot dat ze zelf met ziekte ouderdom en niet normaal zijn in aanraking komen ein leiden in last is.

 4. Elke gek zijn gebrek, hoor je wel eens zeggen, nou dan zou het zomaar kunnen dat je van mij als antwoord krijgt en elke gek ook zijn talent! En daar kijk ik dan graag naar, want juist dan ga je de mens achter het gebrek zien …………. en als ik dan naar mezelf kijk, al die gebreken hebben me uiteindelijk altijd weer een rijkdom opgeleverd ……….. zo kijk ik ernaar.

 5. Hoe vaak heb ik niet gezegd, had mijn kind maar een gebroken been, dan zouden ze er anders naar kijken. Ik heb vijf kinderen met autisme, maar meer contrast is er niet te vinden. Gelukkig is er geen mens gelijk, maar we hebben wel het recht om gelijk behandeld te worden. Met of zonder beperking.

  Kinderen maken ons dat wij doorgaan… dat is onze taak 🙂
  Laifs,

  • Ik snap dat meis… niet voor niets heb ik zo’n enorme bewondering voor jou!

   Heb het zelf ook vaak gewenst hoor, maar dan ook voor mezelf .

   Dat is helemaal waar… maar dat zal altijd wel een utopie blijven ben ik bang

   Knuffel.

Voel je vrij je ♥ te luchten...

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.