Ik sprak iemand vandaag die niet weet wat een bi-polaire stoornis is, daar zich ook niet zo heel veel bij kan voorstellen. Wat een bofkont! Het uitleggen is niet zo simpel als dat het lijkt omdat de ene bi-polaire persoon niet gelijk is aan de eerstvolgende die ook hiermee gezegend is. Net als bij andere ziektes zijn er grote verschillen per persoon en zijn die mede afhankelijk van de gradatie.  Nou is er op internet wel veel te vinden maar de hoeveelheid is ook verwarrend en ook niet zo eenvoudig te begrijpen.  Ik dacht dat ik maar eens mijn abc moest plaatsen met de woorden die het, hoop ik, iets vergemakkelijken.  Het werkt 2 kanten op, afhankelijk van de bui waarin je je bevindt, positief of negatief, wat per minuut kan wisselen of sneller of langzamer afhankelijk van de omgevingsfactoren.

A = Angst – Acceptatie

B = Boos – Blij

C = Controle – Compassie

D = Depressief – Durven

E = Eindpunt – Energiek

F = Falen – Focus

G = Gillen – Geloof

H = Hard – Hoop

I = IJzig –  Inzicht

J = Janken – Juichen

K = Koud – Kiezen

L = Laf – Liefdevol

M = Mis – Mededogen

N = Niets –  Nauwkeurig

O = Onredelijk – Objectief

P = Paniek – Plezier

Q = Quasi vrolijk – Quasi onverschillig

R = Rusteloosheid – Rust

S = Strijdvaardig – Stoer

T = Toornig – Trots

U = Uitvallen – Uitzinnig

V = Vals – Vrolijk

W = Wild – Wervelend

X = X (gevaar, blijf uit mijn buurt) – x (kus)

Y = Yuca (stekelig en lelijk) – Yahoooooo (joepie)

Z = Ziek – Zorgzaam

26 Hartenluchtjes op “Bi-Polaire ABC”

 1. mogge Melody
  dat is me een behoorlijk abctje , kan echt alle kanten op
  elke letter staat voor enorme verschillen
  en dat kan zo zegt het goede plaatje zo veranderen
  ik hoop dat het blijft zo jij het wil dat het is 🙂

  geniet de dag

  1. Goedenavond Karel…

   Ja klopt, heb het nog zo mild mogelijk gehouden.

   Dat is heel lief van je, dank je wel, helaas een utopie. Gelukkig heb ik onderhand geleerd hoe ik ermee moet/kan omgaan, al heb ik dan nog steeds niet 100% controle over wat/hoe ik doe…

   Dat heb ik gedaan, vandaar ook zo laat pas hier online 😉 Heb net blog met verslag geplaatst.

   1. ja leren omgaan met deze ziekte , en dan ook de acceptatie door de omgeving , maakt het makkelijker
    blij te lezen dat je de dag genoten hebt
    ik ook hoor , was ff druk met de reclame wijken , maar was ook een 4 uren genieten 🙂

    slaap wel groet

    1. klopt maar heej zo is het nou eenmaal niet dus ik moet er genoegen mee nemen… en dus richt ik me waar mogelijk, zoveel mogelijk op het genieten van wat wel kan ipv treuren om wat niet (meer) kan… en dat waarop ik geen invloed heb mij zo weinig mogelijk te laten raken…

     Veel werk dus maar wel met plezier, dat lees ik graag.

     1. mogge Melody
      ook ik kan achter de geraniums gaan zitten ( moet ik wel eerst halen ) , nee ik geniet net als jij van wat ik kan , en gelukkig kan ik lichamelijk nog veel en houd ook van wandelen en fietsen , nu kan ik die noodzakelijke wijken gaan zien als iets vreselijks uit nood geboren , nee dat heeft toch geen zin
      ik zie het als wandelen met hindernissen , als training voor het echte wandelen 🙂 , en met plezier
      geniet de dag

      1. Mogge Karel

       (wat fijn dat je zo trouw bent hier, vind ik echt heel leuk!, doet me goed ook)

       Ja dat kan jij vast wel, kan iedereen maar of men dat ook moet willen is vraag 2 he.

       Ook dat klopt, op het moment dat je iets als negatief gaat zien dan voelt het dubbel zo negatief en werk je jezelf dus alleen maar tegen, dat heeft geen zin.

       Fietsen kan ik niet zo goed, heb wel een fiets, een elektrische maar dan nog moet ik iemand bij me hebben voor alle zekerheid 😉

 2. Iid een abctje waar je alle kanten mee op kunt. Persoonlijk heb ik geen ervaring met deze ziekte maar weet wel een klein beetje wat het inhoud. Wat mij stoort is dat mensen het niet als een ziekte zien, evenals vele andere stoornissen, en daarom met veel onbegrip ertegen in gaan. Het is soms tenenkrommend hoe er geoordeeld en veroordeld wordt. Een beetje meer begrip zou op zijn plaats zijn.
  Vriendelijke groet.

  1. Ja dat klopt…. de opmerkingen die ik gaandeweg aan heb moeten horen hebben best wel pijn gedaan kan ik je zeggen, vooral in de beginjaren maar tegenwoordig kan ik er wel om lachen, zij het als een boerin met kiespijn, ik feliciteer de mensen dan meestal met hun geluk het niet te snappen.

   Jah dat zou ik zeer verwelkomen inderdaad 😉

   Dank je wel hoor, jij ook.

  1. Dank je wel.

   Jah leuk is inderdaad anders… hij zal het nooit doen maar ik denk dat manlief er wel veel over zou kunnen zeggen, net als mijn kroost. De laatste daarvan is net als zijn vader, die zal ook niks zeggen, die veroordeelt ook niet, die neemt het zoals het is en doet op zijn manier zijn best ermee te dealen, net als zijn vader.

  1. Gelukkig maar 😉

   Ja dat is zeker waar… zoals met heel veel onzichtbare ‘problematiek’… het is natuurlijk ook moeilijk voor iemand die het niet kent.

   Liefs terug

 3. Door jou en de Hulk heb ik “geleerd” wat deze stoornis is. Proberen te begrijpen, is waarschijnlijk beter geformuleerd.
  De ziekte is een last om mee te leven. Alleen een depressie is al loodwaar. Laat staan dat je er ook paniekaanvallen bij krijgt.
  Ik heb bewonder voor jullie doorzetters!
  Een dikke knuffel ♥
  PS juichen schrijf je met ch. Verander het even. Het is zonde van je mooie log.

  1. Proberen te begrijpen is nog niet eens zo belangrijk, vind ik zelf althans.

   Dat wat jij doet…. de ander in diens waarde laten…. dat is zoiets moois, daar mogen veel mensen een voorbeeld aan nemen want dat doen (helaas) velen niet.

   Knuffffeeel terug -x-♥

   oepssss foutjuhhhhhhh bedanktttttttt, is gewijzigd 😉 -x-♥

 4. Vanuit mijn arbeidzame leven bekend met deze ziekte. Een ware kunst voor lijder en omgeving om goed mee om te gaan. De meeste keren dat je erover schrijft lijkt het jullie aardig te lukken. Indrukwekkende lijst heb je gemaakt.

  1. “kunst” … dat woord heb ik nog nooit in deze associate gezien, bevalt me wel 😉
   De kunst van het overleven … nu ik er even over nadenk… ja dat is het wel want ondanks veel periodes van heftige suïcidaliteit ben ik er toch nog steeds…

   Ik kan niet zeggen dat het ‘aardig’ lukt maar ja, je hebt gelijk, het lukt en is voor mij voldoende 😉 Ik geloof niet dat het iemand goed doet, mijzelf al helemaal niet, om er veelvuldig dan wel negatief over te schrijven dus dat doe ik bewust niet.

   Dank je wel.

  1. Dat hoef ik jou niet te vertellen hè schat.

   Ik ben er wel blij mee dat ik tegenwoordig veel baat heb bij de ‘handvatten’ die ik kreeg om het ‘overleven’ op prettigere wijze te ervaren.

   Ach ja ‘hel’…ons is de hemel beloofd, we moeten er alleen nog ff op wachten 😉

   Dank je wel lieffie, jij ook. Het komt goed, hoe dan ook, daarop mogen we vertrouwen.

 5. Zo zit de mens in elkaar, je begrijpt het pas wanneer je er zelf mee te maken krijgt. Tot die kun je hoogstens je best doen om het te begrijpen en als die wil er is komen we er wel uit.

  1. Ja denk het ook…

   Waar die wil is… is het al goed. Alles beter dan moedwillig onbegrip en veroordeling.

   “iemand in diens waarde laten” is voor mij in dezen een gouden goed.

 6. Goed, om er gewoon open over te zijn, voor veel mensen is het maar een woord, waar ze misschien diep in hart nog wel bang voor zijn ook.
  Dat merkte ik jaren terug, toen een van de artsen bij ons werd opgenomen met een manie die volledig uit de hand liep. Toen hij na lange tijd terug kwam op de werkvloer werd hij als een melaatse behandeld …… zo erg!! Nu spreek ik wel over zo’n 20 jaar terug, maar toch! Je vraagt er niet om!

  1. Dank je wel. Ja vind ik ook.

   Het ‘niet kennen’ is volgens mij mede oorzaak van de veroordeling door onbegrip.

   Dat is verschrikkelijk inderdaad, ach mijn God die arme man, wat moet hij zich verschrikkelijk eenzaam en ongewenst gevoeld hebben.

   Nee je vraagt er zeker niet om… en ik snap ook wel dat mensen ‘raar’ kunnen reageren als ze het niet kennen noch begrijpen maar ‘gewoonweg’ een beetje compassie met je medemens kan wonderen doen.

   Ik had ook een aantal van zulke collegae bij de bank hoor, gelukkig waren er ook anderen.

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.