(bewust-)zijn

zijnIets waar ik elke dag mee bezig ben de laatste tijd…. en wat een impact heeft dat!
Het bewust (ont-)koppelen van emoties die zich aandienen en hun oorzaken en ook ‘zien’ tot welke gedrag die emoties leiden… bewust zijn van wat iets met me doet en wat mijn reacties zijn,  meer nog, hoe die tot stand komen; impulsief en instinctief en dat dan ‘omdenken’ naar hoe iets werkelijk is en of daar verschillen in zitten met wat ik denk dat waarheid is. Me realiseren hoe subjectief ‘waarheid’ werkelijk is.

Wat ik ervaar is, weet ik inmiddels, niet per definitie de waarheid. Jawel, wel van mij, maar niet van die ander. Het in staat zijn te kunnen accepteren dat een ander iets anders ervaart dan ik en dat die ervaring vervolgens de waarheid is voor die persoon, ook al is dat het tegenovergestelde van wat ik ervaar, schept rust.

Grappig is wel dat ik af en toe merk dat ik soort van verbijsterd ben over het verschil tussen hoe ik nu reageer op iets dat gebeurt (of niet) ten opzichte van nog maar zo kort geleden. Mijn karaktereigenschappen veranderen niet maar mijn gedrag wel. Ik ben nog steeds expressief en impulsief maar toch ook veel rustiger in de zin van dat ik nu meer dan voorheen nadenk voor ik iets zeg of schrijf. De modus van ‘aanval is de beste verdediging’ leg ik steeds meer naast me neer.

Heel bewust zijn van wat zegt die ander nou precies? Wat moet ik daar dan vervolgens wel/niet mee? Niets dus. Ik ‘moet’ niets, ik mag (willen).
Wat die ander wel of niet doet is niet mijn verantwoordelijkheid, loslaten!
Ik ben slechts verantwoordelijk voor de wijze waarop ik verkies te leven.

Oftewel, ik ‘leer’ nu dat ‘alles’ er mag zijn in diens puurste vorm en dat ik er geen oordeel over hoef te hebben want zodra ik dat wel doe verwordt dat oordeel tot de definitie en sta ik niet meer open voor andere interpretaties. Het open staan voor alle mogelijke interpretaties van iets, wat ik dus nu heel bewust probeer toe te passen, maakt dat ik dingen op meerdere wijzen bekijk en dat het niet uitmaakt wat diens waarheid is.

De groepssessies in de cursus ‘Voluit Leven’ zijn zeer intensief en als ik zou willen (onder het mom van: ‘moeten’ = niks / ‘willen’ = alles) benoemen wat het meest indrukwekkend is… is het wel het feit dat er elke keer weer vele kwartjes op hun plaats vallen. Daarbij uiteraard voor ogen houdend dat niets echt fout is en ik mezelf dus niet hoef te straffen omdat ik alweer ergens in faal.

Gaandeweg de 1 op 1- maar ook de groepssessies merk ik keer op keer dat ik aan loop tegen het idee dat egoïsme een slechte eigenschap is.  Dat ik vaak, zeg maar gerust: altijd, dingen deed om anderen het naar de zin te maken, iedereen was altijd belangrijker dan ik. Zonder er ook maar een milliseconde over na te denken gooide ik altijd acuut mijn agenda om als iemand mij ergens voor nodig had.
Vandaag in de groepssessie benoemde ik dat voor het eerst en tot mijn verbazing beaamde iedereen het. Het daarmee stoppen en meer voor mezelf kiezen en hoe goed dat voelt benoemde ik ook en ook daarin werd mijn gevoel weer beaamd.

Ik ervaar het als bijzonder dat in de groep openheid heerst terwijl niemand van ons de naam noch het verhaal van die ander kent, dat lijkt ook niet belangrijk. De persoon is niet diens verhaal maar wat diens verhaal met hem/haar doet en uiteraard meer nog wat deze cursus met een ieder van ons doet. Het meest bizarre is wel dat ik zelf ervaar, dat overigens ook door iedereen beaamd werd vanochtend, hoe veel winst ik maak terwijl ik nog maar zo kort op deze weg aan het gaan ben.

Ben zo blij met de winsten die ik al geboekt heb, dat geeft de kracht die ik nodig heb om verder te gaan want het is veel te mooi om af te haken! Ik krijg weer zin in ‘morgen’ en begin me weer te ‘verheugen’ op wat ‘morgen’ mij te bieden heeft.

14 hartenluchtjes op “(bewust-)zijn

  1. Zo voelt het inderdaad wel en ik voel me er ook heel goed bij, al besef ik dat ik er nog lang niet klaar mee ben maar ja, misschien moet ik dat doel ook niet nastreven

  1. Dank je wel Truus, ik zelf ook…. het voelt onbeschrijflijk bevrijdend te merken dat mijn angst afneemt en levenszin weer toeneemt

 1. Werken aan jezelf is het moeilijkste wat er is. En alleen de dappersten gaan de strijd aan (-:
  Ik ben heel blij voor je met je snelle herstel.
  Lieve groet

  1. ja dat klopt….. ehhh tja ehhh de andere optie is geen optie toch

   ik ook, al weet ik ook dat ik er nog lang niet ben

   knuffel xxx

 2. Ik voel me eigenlijk vereerd, dat jij ons mee laat kijken in zo’n belangrijk proces wat er binnen in jou gebeurd.
  Zo mooi om te lezen dat je zelf je stappen vooruit ziet.
  Je bent een harde werker Mel, en dat brengt jou hooplijk nog heel veel moois.

  1. 😉 goh, zo had ik het nog niet bekeken 😉

   mooi is het inderdaad zeker wel …

   dank je wel, dat hoop ik ook….komt vast goed mettertijd

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.