Bedelend over-leven

Nog maar -alweer- 7 maanden geleden maakte de wereld kennis met Covid en dat niet op zachtzinnige wijze. Voor we goed en wel beseften wat er precies gaande was werd je horende doof van geluiden over rampzalige toestanden, en dan bedoel ik niet de gezondheid maar het slijk der aarde, de keiharde pegels dus. De overheid kwam uiteindelijk met steunpaketten die, om geheel logische redenen, a) ‘verkeerd’ verdeeld werden, afhankelijk van wie je ernaar vroeg, en b) veel te mager waren voor de korte termijn en c) totaal niet toereikend op de lange termijn.


Kunst & Cultuur bleek (helaas alweer) het ondergeschoven kindje omdat men vindt dat dat een luxe artikel is waar de wereld wel zonder kan. Dit betekende een financiële ramp voor alle artiesten in ons land, de theaters, schouwburgen, filmhuizen maar zeker ook voor dierenparken. Ons land telt er 75 variërend in omvang maar allemaal wel met een kostenplaatje dat ‘gewoon’ doordraait, ongeacht of het park nou open is dan wel gesloten.

De NVD (Nederlandse Vereniging voor Dierentuinen) luidde de noodklok en na veel overleg kwam er dan in augustus bericht dat de overheid 39 miljoen beschikbaar zou stellen. 39 miljoen maar…. van de 75 dierenparken die ons land rijk is zijn er 30 ‘groot’. Een ‘groot’ dierenpark heeft een kostenplaatje van plm. 100.000 per week. 39 miljoen is dus veel minder dan het lijkt.

 

Al in februari maakte ik me zorgen en lag er nachten wakker van… wie zou helpen… en hoe dan? Overheid? Gemeentes? Instanties? Filantropen? Iedereen zat immers ineens in zwaar weer zonder uitzicht op spoedige verlossing? En ik dan? Wat kon ik? Man en ik wonen samen, hebben een hypotheek en man verdient het in zijn eentje, daar blijft niet genoeg over om een dierenpark te redden laat staan alle 75. Daarover maakte ik me gelijk al geen illusies. Ik deed wat ik wél kon en sloot abonnementen af.  Eéntje had ik al natuurlijk en dat zijn er nu 4. Wat kon ik nog meer doen?

*- Ik sloot abonnementen af op Artis Amsterdam – Aquazoo Leeuwarden – Burgers Zoo Arnhem
(heel blij werd ik, ben ik nog steeds, toen Daphne en Karel mijn voorbeeld volgden)
*- Ik startte een crowdfunding voor mijn 2e thuis en dat leverde 500 euro op,
waar zij enorm blij mee waren, het werd dan ook in dank aanvaard.
*- Ik kocht een T-Shirt uit de actie van Blijdorp…
waarin men mensen opriep hen te steunen door een #Blijdorpert te worden.
*- Vanaf de datum dat parken weer opengingen ging ik heen,
nog vaker dan ik normaliter al deed, ik besteedde extra veel geld in de parken zelf.
*- In april ging ik, zonder er een seconde over na te denken, mee in de spontane actie van iemand die geld ging inzamelen voor Dierenpark Amersfoort, met name voor de olifantenkudde. -Ja ik ben bijna 58 maar nog steeds zo stom mensen te geloven/vertrouwen- vorige week bleek mijn voorgevoel uit te komen en dus eiste ik mijn geld terug, dat kwam dan ook. En dus startte ik zelf maar een spaarpotje voor de olifantenkudde van Dierenpark Amersfoort. Dat potje staat bovenaan in de rechterkolom en bevat nu 50 euro. Een prachtig bedrag, al hoe minuscuul het ook is, zeker als je het vergelijkt met het bedrag dat nodig is om een park te redden.

 

 

In diverse parken zijn al ontslagen gevallen en daar stopt het niet, er volgen nog veel meer is de verwachting.
Parken zijn dan al wel weer open sinds begin juni maar met ‘slechts’ de helft van het toegestane normale aantal bezoekers, veelal zonder horeca vanwege de besmettingsrisico’s en onmogelijke 1,5 meter samenleving… dus de inkomsten zijn navenant.

Afgezien van de zorg die ik heb om de ‘nood’ om personeel te ontslaan om een park niet te laten omvallen… maak ik me vooral zorgen over de dieren. (Bijv. 1 olifant alleen heeft zo’n 150-250 kg voer per dag nodig.) Plusminus zo’n duizend diersoorten en honderdduizend dieren in Nederlandse dierentuinen….. waar moeten die heen als een park omvalt? Laten inslapen… al die diersoorten die met uitsterven bedreigd zijn, waarvoor vele mensen en vele parken zich wereldwijd al decennia inzetten via gespecialiseerde fokprogramma’s???

VOOR ALLE DUIDELIJKHEID:
Dit blogbericht is NIET om een discussie te starten over het bestaansrecht van dierenparken!!!

Kortom…. bedelen doe ik maar weer eens.!!!
We helpt mij dieren helpen? Wezens die, net als jij en ik, recht op leven hebben. Wezens van vlees en bloed met een kloppend hart, net als jij en ik. Wezens die van ons afhankelijk zijn, meer dan ooit nadat we eeuwen alléén maar van hen geprofiteerd hebben. Als het al ooit tijd was iets terug te doen in een poging om iets goed te maken is het wél NU!!

Wil je helpen maar weet je niet hoe? Mail me gerust ! 

Over Melody

❤️-elijk Welkom én voel je vrij om je ❤️ te luchten. (mag ook in: mel62ko@gmail.com)
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

34 reacties

 1. Lieve Mel je kunt gewoon niet de hele wereld redden, het is allemaal een druppel op een gloeiende plaat omdat er domweg tevéél beroepen, mensen en bedrijven zijn die zwaar onder druk staan waardoor er ook heel veel mensen zijn die helemaal niets meer te missen hebben. En dan moeten er keuzes gemaakt worden en kiest men tóch voor zelf overleven en al die dingen laten “overleven” die nodig zijn om de mens te laten overleven.
  Het zal je niet troosten of blij maken maar zo is het gewoon. De omstandigheden zijn nou eenmaal zo dat niet álles meer kan zoals we gewend waren. En nee, dat is zéker niet leuk.

 2. ha die Melody
  Rietepietz zei het allemaal al , en hoe , precies zo het is
  ben blij te lezen trouwens dat je , je geld terug kreeg van die nep actie pppfffttt

 3. de link geeft geen mogelijkheid om iets te storten ?

 4. Alle beetjes helpen, lieve Melody. Ik heb je net geappt. x

 5. Rietepietz heeft wel gelijk. Je kunt niet alles en iedereen redden. Maar wij hebben toch wat veilige schouwburgvoorstellingen geboekt. Ook een druppel op een gloeiende plaat …

  • Ik geef haar ook geen ongelijk… maar wat ik al zei… als ik niks doe gebeurt er niks

   De één strijd voor collectes van ziekte… .de andere voor hongerende kindjes ergens… weer een andere voor vul maar in…. en ik doe het voor dieren en de mensen in de cultuurwereld zoals Diederick dus ja net als jij heb ik ook al een rijtje kaartjes geboekt…

   Iedere druppel is er eentje…. en als er genoeg druppels vallen koelt die plaat wel af…. opgeven kan altijd nog

 6. Ik heb je ook geappt en draag een klein steentje bij. Niets doen kan altijd nog ( of eigenlijk nooit)
  Enne dit is geen bedelen,maar fondswerving😂😉🐘

 7. Wij steunen Blijdorp. Daar is ook al een gedeelte van het personeel ontslagen. De dierentuin schijnt echt op het punt van instorten te staan…Ik hoop dat er nog flink gedoneerd wordt.
  Je spontane actie is lief!
  Dikke knuffel ♥

  • Mietoeasjoeno 😉

   Ja ik weet het… en er volgt nog een fors aantal voor het jaar om is… Velen doen hun stinkende best, hopelijk is het genoeg

   😉 Ik ben lief, toch? ❤️ 😛

 8. Zocht me wezenloos naar het gleufje van dat spaarpotje, maar nee hoor… En toen las ik beter en zag ik dat het naar jouw rekening kan 🙂
  Ik ga de het geld dat ik teruggestort gekregen heb daarheen overmaken. NU!

 9. Ik sluit me helemaal aan bij Rietepietz. Deze kar trekken is naar mijn mening ook veel te zwaar voor je. Wat Riet al zegt, als je maar niet teleurgesteld wordt, want je doet zo onwijs je best, natuurlijk hartstikke lief maar dit is te groot ben ik bang. Kop op meissie, wie weet valt het allemaal nog mee. Ik ben misschien in jouw ogen en in de ogen van veel mensen veel te positief maar toch… 💕

 10. C.J.M. Beeris -v. Schaik.

  Super sterk, lief, teleurstelling ligt op de loer, maar als je deze kar met
  niet al te hoge verwachtingen trekt samen trekt gaat er geen kiezel maar een bal in het water. xxxx Liefs.

 11. Ik denk echt dat maar weinig mensen begrijpen dat kennis macht is. DUs wanneer er geen kennis over een met uitsterven bedreigt dier is, dan valt zo’n die rook niet te redden. EN die kennis kan je op willen doen in het land van herkomst, maar dat kost nog wel meer dan de hier boven genoemde bedragen. Vind ik daarnaast dat vooral de dierentuinen met het EEP gesteund moet worden, ja absoluut. Dat zijn de dierentuinen die onderzoek doen, die redden de diersoorten door kennis. Daarnaast denk ik ook dat investeren in eigen teelt ook een idee is. Ik denk dat wat jij doet een druppel op de gloeiende plaat is en dat je misschien beter je geld in de zak kan houden. Je zegt het je man verdient de centen ook dat bedrijf kan omvallen. En ja een dierentuin kan dat ook, maar als ze miljoenen in pope- en maffiaheaven douwen en ook nog in KLM wat voor de helft Frans is en alleen maar mensen ontslaat, dan moeten ze dat ook met andere (grote) bedrijven doen.

  • Ja klopt…

   Maar dat is ‘niet goed – fout – onvoldoende – wat ook maar – is betekent niet dat je er geen energie in zou moeten steken om het te veranderen/verbeteren…

   Mans bedrijf valt niet om, integendeel, je wilt niet weten hoe druk(ker) die het kregen door covid… maar dan nog, gelukkig staat J wat dit betreft achter me en vind hij het prima dat ik hulp geef als iets mijn ❤️ raakt…. net als dat wij het eens zijn over het feit dat wij geen cent aan doelen in het buitenland schenken of aan instanties die onderzoek doen naar ziekte- en evt herstelmogelijkheden.

   EEP doet goeds… zeker waar… maar gelukkig zjin zij niet de enige. Er zijn veel, talrijke, kleinere groeperingen die knoeterhard werken, wiens naam niet zo bekend is etc zij besteden elke cent aan hun ideaal, het verbeteren van dierenwelzijn, ipv aan reclames en gebouwen langs snelwegen etc.

   Zolang wij geld hebben om te eten, schuldenloos de maand door te komen en goed voor onze dieren te zorgen zijn wij tevreden. We hebben afgesproken met schulden ihet vuur in te gaan zodat Rutteflut geen cent aan ons kan verdienen als we de laatste adem hebben uitgeblazen 😉

   ps….. op Marktplaats zag ik kinderserviesjes staan.. .rood met witte stippen….

   • Kinderserviesjes ga ik nooit nodig hebben, wel schattig. Heb daarentegen wel een knalrood babybedje met rood wit stippendekentje. On topic weer. Met schulden het vuur is is best een goed idee maar dat betekent dat wanneer er onverwachte kosten boven komen je kinderen niks erven. Begrafenissen zijn duur (Huisvlijt had pasgeleden een blogpost tip om die te lezen). Ik weet helaas uit ervaring dat begrafenissen en de zaken erna waardeloos om te regelen zijn, zeker als er een breuk in de familie is.
    Je snapt me vast wel als ik zeg dat haast ongebruikte abonnementen geen goede investering zijn. Je moet er ook nog heenrijden, dan kan je beter je centen op 1 of 2 zetten en de niet verreden benzine ook investeren.

    • Het was maar een tip….aan jou er iets mee te doen of te laten …

     Ja ik weet het. juist daarom alleen al, zoon en schoon krijgen nu wat er gemist kan worden zodat anderen het hen niet kunnen ontnemen.

     Ik kom verder nergens dan in dierentuinen dus het heen en weer rijden doe ik ruimschoots (al rij ik zelden zelf)

 12. Mooi .180,00 euro is een fijn bedrag voor een extraatje

Lucht je ❤️

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.